Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Josef Vaca z Kostelce na Hané byl významným hudebníkem, pedagogem a národopiscem

Josef Vaca se narodil v Kostelci na Hané na Prostějovsku v rodině rolníka a vyrostl ve významného hudebníka, pedagoga a národopisce. K zájmu o národopis ho přivedlo rodinné prostředí a především doba dětství strávená u stařečků v Drahanovicích.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Josef Vaca se narodil 15. března 1904 v Kostelci na Hané v rodině rolníka. K zájmu o národopis ho přivedlo rodinné prostředí strávené v době dětství u „stařečků“ v Drahanovicích. Dědeček byl výborný hospodář a muzikant. Maminka Růžena rozená Bokůvková byla výborná lidová vyprávěčka a zpěvačka. V letech 1916 až 1920 studoval na české reálce v Olomouci a následně na Učitelském ústavu, který v roce 1924 absolvoval, Učil na řadě míst na Slovácku. V roce 1931 se vrátil na Hanou, tentokrát do Náměště na Hané, kde žil a působil až do března 1948. Dosáhl zde řadu úspěchů s dětským sborem při různých národopisných slavnostech.

Sám byl talentovaným pěvcem a dobrým hudebníkem V roce 1934 vstoupil do Pěveckého sdružení moravských učitelů, kde dostával i barytonová sóla. Dokonce dostal nabídku na profesionální angažmá v olomoucké opeře, kterou z rodinných důvodů odmítl. Od roku 1948 učil v Olomouci. Nejprve v Tyršově škole Na Hradě, poté v tehdejší Střední dívčí škole Komenia, kde vytvořil stočlenný dívčí pěvecký sbor a od roku 1952 dívčí sbor Fučíkovy pedagogické školy.

Byl významným sběratelem hanáckých písní. V jeho úpravě vyšly jako Hanácky pěsničke (Olomouc, 1955). Velkého úspěchu dosáhl cyklus hanáckých lidových písní Haná zpívá v podání prostějovských sborů Orlice a Vlastimila se sólisty Marií Bakešovou a Josefem Vacou pod taktovkou Aloise Grumlíka. Premiéra byla 20. června 1939 v Prostějově a s tímto pásmem projeli řadu českých a moravských měst včetně Prahy.

Hynek Floryk byl zakladatelem moravského chmelařství. Pochází z Tršic, kde vysadil první pole

Zajímavou osobností našeho regionu byl Hynek Floryk, od jehož narození uplynulo sto devadesát let. Pochází z Tršic na Olomoucku, kde v roce 1861 založil první chmelnici. Přes značnou nedůvěru v širokém okolí se brzy dostavily první úspěchy a...

Bohatá je jeho literární práce. Obsahuje básně, povídky, pohádky, fejetony, dramata a rozhlasové pořady. Část prací vyšla tiskem, asi polovina zůstala v rukopise a další jsou roztroušeny po různých regionálních novinách, časopisech, sbornících a kalendářích. Tiskem vyšly například Pověsti z kraje básníka F. S. Procházky (1939–1940) vydané s přáteli Josefem Koudelákem a Josefem Vrbkou, soubor vyprávění Hanáckých krajem Mánesovým s pověstí a zkazkou (1948, 1994), sbírky veršů Z Hané, Hanácky Vánoce a národopisný obraz Líbánky na Hané (1940).

Významná byla jeho rozhlasová tvorba. S rozhlasem v Brně, Ostravě a Olomouci spolupracoval od roku 1935 a celkem připravil 250 pořadů. Patří mezi ně komponovaná dramatická pásma se zpěvy a vyprávěním Mánes na Hané, Dožínky, Přástky, Hálkova Maryška, Žně u stréčka na Hané. Byl také autorem adaptací literárních děl jiných autorů, například Zábranského Břehule, Bystřinova Hanácká legenda a Koudelákův Pacholek Jordán.

Překladatel a spisovatel Otto František Babler byl mostem mezi národy a uměleckými osobnostmi

Významnou osobností byl překladatel, básník, polyglot, bibliofil a knihovník Otto František Babler, od jehož úmrtí včera uplynulo čtyřicet let. Narodil se v bosenské Zenici, později se usadil v Samotiškách a působil v Olomouci.

Svoji pedagogickou dráhu zakončil Josef Vaca jako asistent na Pedagogické fakultě UP, odkud odešel do důchodu. V letech 1962 až 1963 řídil pěvecký sbor Žerotín a v roce 1962 založil Pěvecký sbor olomouckých učitelek. V roce 1966 obdržel Zlatou medaili Univerzity Palackého v Olomouci za přínos v oblasti hudebně-pedagogických aktivit. Sbor PSMU mu udělil Čestné členství.

Josef Vaca zemřel po těžké nemoci 11. srpna 1966 ve svých dvaašedesáti letech v Olomouci.

Josef Vaca: Haná
Jak v jarmak na krámkô nélepši panna
je naše rovina – šęroká Haná.
Na jaře šépková ružęčka malá
v litě je lánem, co ódoró sálá,
na podzęm jabloňó, ovocem miló,
v zémě pak pohádkó, stařenkó biló.
Jak v jarmak na krámkô nélepši panna
jediná na světě – je naše Haná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Hana Bartková

Štítky Josef Vaca, národopis, historie, Haná, Kostelec na Hané, Olomouc, okres Prostějov, pěvecký sbor, Hana Bartková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

byl Národopisec Moravskyho Národa !

Pondělí, 25. března 2024, 06:12Odpovědět

Josef Vaca z Kostelce na Hané byl významným hudebníkem, pedagogem a národopiscem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.