Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hynek Floryk byl zakladatelem moravského chmelařství. Pochází z Tršic, kde vysadil první pole

Zajímavou osobností našeho regionu byl Hynek Floryk, od jehož narození uplynulo sto devadesát let. Pochází z Tršic na Olomoucku, kde v roce 1861 založil první chmelnici. Přes značnou nedůvěru v širokém okolí se brzy dostavily první úspěchy a tradice chmelařství na Moravě byla založena.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Hynek Floryk se narodil 29. února 1834 v Tršicích. Založení první chmelnice předcházela tomu odborná příprava, studium časopisů a literatury a spolupráce s inspektorem českých hospodářských škol a významným chmelařským odborníkem Janem Lamblem. Profesor Lambl mu zaslal chmelovou sáď a Floryk ji zasadil na trati „Na Záhumence“. Přes značnou nedůvěru v celém okolí se však dostavil první úspěch.

První sklizeň chmele odkoupil nájemce tráckého pivovaru Karel Kubelka. Chmel veřejně pochválil a doporučil jeho další pěstování. Chmelařství se v Tršicích rychle rozšířilo a od poloviny šedesátých let proniklo i do okolních obcí. Výborné výsledky získal tršický chmel v roce 1877 na výstavě v Norimberku. V roce 1883 byl pod vedením Hynka Floryka založen Chmelařský spolek pro Tršice a okolí. Spolek vykonal obrovský kus práce. Pořádal odborné přednášky, prováděl rozbory půdy a zkoušel nové odrůdy. V roce 1887 proběhla na zákřovském kopci v Tršicích velká chmelařská slavnost. Její heslo bylo: „Aby se Tršice staly moravským Žateckem“. Zúčastnil se jí významný moravský národní a hospodářský činitel a pedagog Jan Rudolf Demel. Práce Hynka Floryka byla oceněna udělením čestného občanství Tršic a darem.

Hynek Floryk byl také veřejně činný. V letech 1864–1867 byl starostou obce, dále byl předsedou okresního silničního výboru v Lipníku, místopředsedou akciového cukrovaru v Prosenicích a v letech 1888–1895 byl zemským poslancem. Byl také členem různých vlasteneckých spolků. Do roku 1899 zastávala funkci předsedy Chmelařského spolku. Spolek potom změnil název na Zemský chmelařský spolek pro markrabství moravské v Tršicích a předsedou se stal František Závodník.

Učitel a vlastivědný pracovník Karel Štéger z Tovačova by se dožil 150 let. Z jeho prací čerpají historikové dodnes

V těchto dnech uplynulo sto padesát let od narození učitele, archiváře a muzejníka Karla Štégera. Vlastivěda a regionální historie byly jeho velkou láskou, z jeho prací čerpají historikové dodnes. Byl například prvním městským kronikářem...

V roce 1899 odešel Hynek Floryk do penze. V těchto letech se mu v hospodářství nedařilo. V roce 1907 byl jeho pololán i se selskou usedlostí prodán ve veřejné dražbě. Poslední léta svého života prožil v těžkých podmínkách, odkázán na pomoc druhých. Zemřel 27. července 1921 v Tršicích. Jeho památku připomíná od roku 1922 v Tršicích pamětní deska umístěná na rodném domě.

Hynek Floryk byl průkopníkem moravského chmelařství. Na jeho práci navázali František Závodník, Jaroslav Bém a Mikuláš Klapal. Tršice se právě zásluhou Hynka Floryka staly pojmem a chmel se v této oblasti pěstuje dodnes. Chmelařská oblast Tršicko zahrnuje dvacet obcí z okresu Přerov a dvanáct z okresu Olomouc. Patří sem například Kokory, Doloplazy, Hněvotín, Osek nad Bečvou, Lipník nad Bečvou, Dolní Újezd, Čekyně. Chmel se zde pěstuje na ploše 702 hektarů.

O tršickém Hynku Florykovi možno právem říci, že pro svůj kraj a hospodářskou Moravu vůbec vyoral brázdu, jak nikdo z tehdejší generace vedle profesora Demla. Již koncem let padesátých a začátkem šedesátých navazuje styky s dr. Kodymem, jehož hospodářský časopis přivádí jej na myšlenku: zavésti na Tršicko naprosto neznámé pěstování chmele.
František Obrtel: Moravští sedláci v letech 1848–1904. Přerov 1914.

Karel Novotný byl mlynář, kavárník a národní činitel. Na jeho valše vznikal český Prostějov

Karel Novotný byl pozoruhodnou osobností starého Prostějova, dnes bohužel už neprávem zapomenutou. Byl mlynářem, měšťanem, majitelem valchy, ochráncem národní strany a spolků. Od jeho smrti uplynulo nedávno sto čtyřicet let. Narodil se na začátku...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Hana Bartková

Štítky Hynek Floryk, Tršice, tradice, zakladatel, historie, Olomoucký kraj, chmel, Přerov, Lipník nad Bečvou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Ano. tak se má psat ! Zme Moraváci !

Pondělí, 11. března 2024, 22:45Odpovědět

Hynek Floryk byl zakladatelem moravského chmelařství. Pochází z Tršic, kde vysadil první pole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.