Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Arcibiskupství opravuje rozlehlou budovu v centru Olomouce. Cílí i na energetické úspory

Rozsáhlou rekonstrukcí prochází jeden z historických objektů v majetku olomouckého arcibiskupství v centru Olomouce. Budova kurie z konce 17. století vyžaduje po mnoha letech zásadní opravy, které musí zohlednit i památkový charakter objektu. Obnova za přibližně 100 milionů korun má přinést také výrazné energetické úspory.

V centru pro propuštěné vězně na Svatém Kopečku žijí čtyři muži, zařízení dál prověřují úřady

První čtyři propuštění vězni získali střechu nad hlavou v nízké budově poblíž Baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. Dva z mužů si již našli práci, další se o návrat do života pokoušejí. Mnoho místních s fungováním služby...

Podle mluvčího olomouckého arcibiskupství Jiřího Gračky prošla budova kurie výraznější přestavbou naposledy před více než sto lety. „Ve špatném stavu je krov – ve středové části se dokonce mírně naklání do náměstí a mnoho částí je nutné vyměnit. Dožilé jsou také výplně otvorů, okenní křídla i rámy, na mnoha místech jsou degradovány a netěsní. V suterénech a nepodsklepených částech zdivo degraduje kvůli vlhkosti, na několika místech jsou patrné statické poruchy zdiva nebo kleneb. Rovněž nevyhovující jsou rozvody většiny instalací,“ popsal současný stav objektu Jan Smítal ze stavebního oddělení arcibiskupství.

Arcibiskupská kurie je správní úřad biskupství, prostřednictvím kterého arcibiskup a jeho tým spolupracovníků spravují území arcidiecéze. Slouží k zajišťování duchovní správy, správě majetku a zpracovávání každodenní agendy. Zdroj: apha.cz

Budova na Biskupském náměstí v sousedství Arcibiskupského paláce projde rekonstrukcí, která má řešit nejen nevyhovující technický stav a úpravu dispozic objektu, ale také jeho energetickou náročnost. „Budova se nachází v památkové zóně, a nelze tak například zateplit její fasádu. I přesto ale s využitím dostupných prostředků – výměnou střešní krytiny, zateplením půdních prostor nebo výměnou výplní okenních otvorů s výrazně lepšími tepelně technickými parametry – dosáhneme úspory minimálně 15 procent, roční snížení emisí bude činit 12,5 tuny oxidu uhličitého,“ vysvětlil na webu arcibiskupství Jan Smítal s tím, že dočasně bude v této budově zachováno vytápění plynem, do budoucna se ale už uvažuje i o využití tepelných čerpadel. „Nová otopná soustava se na to již připravuje,“ podotkl Smítal.

Architekt Otto Schneider se svými spolupracovníky řešil v projektu také požadavek na zlepšení provozních parametrů sídla arcibiskupství. „Nové dispoziční uspořádání úřadu pracuje se sdružením jednotlivých funkčních celků k sobě, což přispěje ke zvýšení efektivity práce. Uspořádání jednotlivých oddělení, jejichž dosavadní rozmístění vycházelo spíše z postupného vývoje potřeb, tak nyní dostává přímočarý koncept a přispěje k lepší orientaci. Zjednoduší také vzájemnou koordinaci spolupracujících oddělení,“ podotkl zástupce stavebního oddělení olomouckého arcibiskupství.

Novým olomouckým arcibiskupem papež František jmenoval stávajícího biskupa Josefa Nuzíka

Novým olomouckým arcibiskupem papež František jmenoval dosavadního administrátora arcidiecéze biskupa Josefa Nuzíka. V katedrále sv. Václava to dnes oznámil apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Jude Thaddeus Okolo.

Stěhování pracovníků do opravených prostor je v plánu na letní prázdniny roku 2025, rozpočet zakázky přesahuje částku sto milionů korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Arcibiskupství Olomoucké

Štítky Investice, rekonstrukce, arcibiskupství, budova, kurie, církev, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arcibiskupství opravuje rozlehlou budovu v centru Olomouce. Cílí i na energetické úspory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.