Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V centru pro propuštěné vězně na Svatém Kopečku žijí čtyři muži, zařízení dál prověřují úřady

První čtyři propuštění vězni získali střechu nad hlavou v nízké budově poblíž Baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. Dva z mužů si již našli práci, další se o návrat do života pokoušejí. Mnoho místních s fungováním služby nazvané Anastasios v olomoucké městské části nesouhlasí, v petici se proti ní vyjádřilo přes tisíc lidí. Podle předsedy spolku Druhá míle, která centrum pro bývalé trestance zřizuje, probíhá také správní řízení o odebrání registrace sociální služby.

První z mužů se do zařízení na Svatém Kopečku nastěhoval 9. ledna, nyní má už tři spolubydlící. Na otázku, kde by byli, kdyby tento azyl neměli, jednoznačně odpověděli – na ulici. „Jednoho z klientů jsme přijali 13. den po propuštění z vězení, byl bez peněz, bez jídla, bez ubytování. Když odešel z vězení, měl v ruce 7000 korun, které si vydělal za mřížemi. Zaplatil 5000 korun za desetidenní pobyt na ubytovně v Olomouci, 1500 korun poslal manželce a 500 korun měl na žití. Měl přislíbenou práci, ale zaměstnavatel jej odmítl. Po deseti dnech neměl ani na jídlo," řekl předseda spolu Druhá míle Milan Vašek.

Muž se obrátil s prosbou o pomoc na věznici, kde jej zkontaktovali s tímto zařízením. „Přijali jsme ho 13. den po propuštění, dnes už byl na zkoušku v zaměstnání, má střechu nad hlavou, pravidelné jídlo, podřizuje se programu, setkává se v terapeutické skupině, navazuje vztah s rodinou,“ doplnil předseda spolku, který zařízení provozuje.

Pro samotné klienty je najít zaměstnání nejdůležitější metou. „Chci si co nejdřív najít práci a bydlení, vrátit se k ženě a šestiletému synovi, kteří nyní bydlí u svých rodičů, a bydlet s nimi znovu jako rodina," řekl šestatřicetiletý Jan. „Mě to táhne do zahraničí, naposledy jsem pracoval ve Švédsku, rád bych se tam vrátil. V jakékoli západní zemi si na mě nikdo neukazuje prstem, tam za vás mluví práce. Tady je pro mne důležitá ta střecha nad hlavou, z ulice se o práci žádá špatně,“ řekl devětačtyřicetiletý Jan. Pro třiačtyřicetiletého Martina je nejdůležitější kromě práce také obnovení styku s rodinou.

Petici proti zařízení pro bývalé vězně na Svatého Kopečku podepsalo přes tisíc lidí. Žádají prověřit registraci

Petici proti vzniku zařízení pro propuštěné vězně na Svatém Kopečku u Olomouce podepsalo přes tisíc lidí. Jeden z obyvatel požádal ministerstvo práce a sociálních věcí, aby prověřilo registraci spolku Druhá míle, který za celým plánem stojí.

Podle Vaška pocházejí všichni klienti z Olomouckého kraje, většina z nich si trest odpykávala za majetkovou trestnou činnost. Z projektu jsou vyloučeni sexuální delikventi a psychopaté. V zařízení, kde působí čtyřiadvacetihodinová služba, mají muži striktní režim včetně vycházek. Sociální pracovníci jim pomáhají se životopisem, doprovázejí je na úřady, k dispozici mají psychology. „Jsme centrum sociální rehabilitace, u nás je podmínkou, že po době adaptace, tedy po měsíci až dvou, musí pracovat,“ doplnil Vašek.

Provoz zařízení vyjde ročně na 5,2 milionu korun, zhruba 700 tisíc korun přispívají do této částky samotní klienti. Náklady zahrnují zaměstnance, nájem v prostorách objektu Arcibiskupských lesů a statků, sociální pracovníky a psychology, ale pokrývají také jídlo a hygienu.

Zástupci olomoucké radnice již dříve uvedli, že radnice zařízení nezařadí do krajské sítě sociálních služeb, nebude tedy moci získat dotace. „Služba je vícezdrojové financování. Pokusíme se získat státní dotace, podali jsme v únoru přihlášku do sítě. Služba je také částečně financována klienty. Máme tady také zaměstnance, na které můžeme čerpat různé granty a fondy, dostat se chceme i do krajské sítě,“ doplnil Vašek.

Co si myslíte o zařízení pro bývalé vězně na Svatém Kopečku?

Celkem hlasovalo1285 čtenářů

Svou existenci však musí nyní zařízení obhájit. Spolek Druhá míle získal loni v září od krajského úřadu registraci k poskytování služeb, neboť splnil všechny zákonné podmínky. Podle Vaška však kraj minulý týden zahájil správní řízení o zrušení jejich služby. „V sedmidenní zákonné lhůtě, která končila ve středu, jsme dodali znovu všechny dokumenty o zaměstnancích a o službě. Vše jsme dodali, nechápeme ale důvod. Službu budeme ale hájit dál,“ dodal Vašek.

Stanovisko krajského úřadu ke správnímu řízení zatím není k dispozici. Podnět k přezkoumání udělené registrace spolku Druhá míle ze strany olomouckého krajského úřadu dostalo také ministerstvo práce, a to od advokáta zastupujícího nespokojené obyvatele, kteří proti vzniku centra protestují. Podle něj je registrace možná v rozporu se zákonem o sociálních službách.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Společnost, vězeň, propuštěný vězeň zařízení, církev, Druhá míle, Olomouc, Svatý Kopeček, sociální služby, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Kde jinde než na SVATYM Kopičku ??? Papež jim omyje nohy a z kriminálniků se stanó SVATI muži !

Neděle, 10. března 2024, 13:11Odpovědět

Jiří Středa

Po prohlídce objektu a rozhovoru s klienty a personálem tohoto zařízení si myslím, že je zbytečné zřizovat "mateřskou školku" pro dospělé, bývalé vězně, kteří by měli vědět, že jsou to především oni sami, kdo jsou zodpovědní za své životy a musí chtít pracovat a nebýt závislí na alkoholu a drogách.
Pan arcibiskup Nuzík, ať si takové zařízení provozuje třeba ve svém pláci za své peníze, nikoli z veřejných zdrojů, a ne v sousedství občanů Svatého Kopečka, kteří se jasně proti tomu vyjádřili svými podpisy petice.

Sobota, 9. března 2024, 08:49Odpovědět

Patrik Vydlák

Tak raději přispívejte na lidi, co se do věznice vrací , což děláte celý život. Jen pro nepřejícnost a vlastní pohodlí. Malý český národ prská kolem sebe i na sebe.

Úterý, 12. března 2024, 09:29Odpovědět

Imperator Morava

protože češi só myšlenim malé národ, tak se hlásim k Národnosti MORAVSKÉ !!!

Úterý, 12. března 2024, 09:44Odpovědět

V centru pro propuštěné vězně na Svatém Kopečku žijí čtyři muži, zařízení dál prověřují úřady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.