Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jeskyně v Olomouckém kraji zahajují sezonu s předstihem, přírodní divy budou k vidění i o Velikonocích

Nejen tradiční jarmarky ale také podzemní chodby a dómy s krápníky mohou přinést zajímavé zážitky v průběhu velikonočních prázdnin. Jarní sezonu začíná s předstihem celkem 14 jeskyní napříč Českou republikou, z toho pět jedinečných přírodních oblastí se nachází na území Olomouckého kraje. Jeskyně v regionu budou přístupné turistům už od Zeleného čtvrtku a jejich návštěva bude možná i na Velikonoční pondělí.

Do prodloužené otevírací doby, která v jiných letech začíná až od dubna, vstoupí jeskynní oblasti v Olomouckém kraji už ve čtvrtek 28. března. „Bylo by škoda, když letos velikonoční svátky a prázdniny připadly už na březen, připravit turisty o možnost podívat se v rámci prvních jarních dní i do některé ze zpřístupněných jeskyní,“ říká ředitel Správy jeskyní ČR Lubomír Přibyl.

O velikonočních prázdninách tak mohou výletníci v regionu zamířit do Javořícských, Mladečských či Zbrašovských aragonitových jeskyní, přístupné budou také oblasti Jeskyně Na Špičáku a Na Pomezí poblíž města Jeseníku.

TIP NA VÝLET: Vycházka za úžasnými vodopády do Jeseníků. Stříškový, Vysoký, Královský

Nejvyšší moravskoslezské hory Jeseníky nabízí mnoho výletů, spoustu krásných míst, a to včetně několika úžasných vodopádů. My se dnes vydáme objevovat krásy hned několika z nich. Autem musíme dojet na parkoviště na Videlské sedlo.

Javoříčské jeskyně na Bouzovsku mají za sebou už tradiční speciální prohlídky, které se pojí se symbolickým probouzením netopýrů. Těch letos bylo přes zimu v podzemních prostorách více než šest a půl tisíce. „Celkem třináct sčitatelů zastihlo a zaevidovalo 6637 kusů zimujících letounů sedmi druhů. Nejpočetnějším byl vrápenec malý s počtem 6433 kusů,“ uvedl vedoucí Javoříčských jeskyní Martin Koudelka. Podle něj je početnost srovnatelná s rekordním rokem 2022 a Javoříčské jeskyně jsou tak stále největším známým zimovištěm letounů na území České republiky.

Za loňský rok 2023 si našlo cestu do 14 tuzemských jeskyní 714 424 lidí, zatímco předchozí rok to bylo 681 877 a v covidových letech jen 528 551 a 475 775 návštěvníků. Nejvíce návštěvníků tradičně zamířilo do Punkevních jeskyní – a to 210 347. Návštěvnost jeskyní v Olomouckém kraji se pohybuje okolo 40 tisíc turistů ročně. Nejteplejší jeskyně v České republice, Zbrašovské aragonitové v Teplicích nad Bečvou si loni prohlédlo 44 951 lidí. Na páté příčce v návštěvnosti byly České republice pohybu jesenické mramorové Jeskyně Na Pomezí s 42 558 vstupy a hranici 40 tisíc návštěvníků překonaly také Javoříčské jeskyně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Olomoucký kraj Tourism

Štítky Výlet, turistika, atrakce, jeskyně, Olomoucký kraj, Velikonoce, velikonoční prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeskyně v Olomouckém kraji zahajují sezonu s předstihem, přírodní divy budou k vidění i o Velikonocích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.