Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vycházka za úžasnými vodopády do Jeseníků. Stříškový, Vysoký, Královský

Nejvyšší moravskoslezské hory Jeseníky nabízí mnoho výletů, spoustu krásných míst, a to včetně několika úžasných vodopádů. My se dnes vydáme objevovat krásy hned několika z nich. Autem musíme dojet na parkoviště na Videlské sedlo.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Auto necháme na parkovišti, které je zdarma, a vyrazíme na Stříškový vodopád. K němu nevede žádná turistická značka, je třeba si pomoci turistickou mapou. Vodopád je dobře skrytý v lese, nachází se na bezejmenném potoce a má přes dva metry.

Poté se potřebujeme dostat k rozcestníku Nad Vysokým vodopádem, od kterého se po modré turistické značce dostaneme přes Sokolí skálu k Vysokému vodopádu. Na tomto úseku budeme přecházet několik dřevěných lávek a schodů. Vodopád má dva stupně s celkovou výškou 28 metrů a jedná se o nejvyšší vodopád Jeseníků, který je součástí přírodní rezervace.

Pak se vrátíme k rozcestníku a pokračujeme po modré značce až k turistické chatě Švýcárna, kde je možné se občerstvit a zároveň budeme mít krásný výhled na Praděd a jeho okolí. Modré značky se budeme držet také dál k rozcestníku Černík a následně se vydáme po modré směrem na rozcestník Střední Opava.

Mezi těmito rozcestníky leží další vodopád s názvem Královský. Opět je lepší si pomoci mapkou, jelikož vodopád se nachází dobře ukrytý v lese mimo trasu. I tento vodopád má dva stupně ze kterých voda padá do hloubky dvanácti metrů. Následně se vrátíme k rozcestníku Černík a po žluté značce dorazíme zpět na parkoviště. 

Celá trasa je náročnější, má více jak patnáct kilometrů, a díky terénu není vhodná pro kočárek. Poskytuje však nádhernou přírodu, pohled na skrytá místa a úžasnou vycházku.

TIP NA VÝLET: Pozorovatelna Durch, rezervace nebo rozhledna v Bílých Karpatech. Výlet pro rodiče s dětmi

Okolí Valašských klobouků nabízí příjemnou procházku k panoramatickým výhledům z rozhledny Královec a pozorovatelny Durch. Pokud vyrazíme z jara, jde o krásnou procházku, kterou zvládnou jak děti, tak maminky s terénním kočárkem. Z Olomouce je...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, vodopád, Jeseníky, Vysoký vodopád, Černík, Instagram, Švýcárna, Sokolí skála, Národní přírodní rezervace Praděd, Střední Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Vycházka za úžasnými vodopády do Jeseníků. Stříškový, Vysoký, Královský  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.