Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Skoro jako doma. Olomoucký kraj postavil v Zábřehu další dům pro hendikepované

Moderní a speciálně zařízený dvojdomek začne sloužit dvanácti hendikepovaným lidem v Zábřehu. Plně bezbariérová budova je určená pro klienty krajské organizace Nové Zámky a je dalším z kroků v postupné transformaci systému sociálních služeb v regionu. Vybudování novostavby se specifickými parametry vyšlo na 35 milionů korun.

Nový dům v Zábřehu tvoří dvě oddělené domácnostmi pro šest mužů i žen. „V každé domácnosti jsou dva jednolůžkové a dva dvoulůžkové pokoje, včetně dvou koupelen, společenské místnosti a kuchyňky. Prostory domu jsou bezbariérové a náleží k nim i dvě velké terasy. Sociální službu bude v nepřetržitém provozu zajišťovat patnáct pracovníků,“ popsala mluvčí hejtmanství Alena Minxová.

Mikrobus na zavolanou. Olomoucký kraj zvažuje novinku ve veřejné dopravě

Podle aktuální poptávky zjištěné například prostřednictvím mobilních aplikací by mohly zajíždět malé mikrobusy do některých částí Olomouckého kraje. Hejtmanství si nechává zpracovat studii, která v regionu zhodnotí vhodnost zavedení novinky ve...

Od kraje si zástupci příspěvkové organizace Nové Zámky slavnostně převzali budovu tento týden. Poskytovatel sociálních služeb s hlavním sídlem v malé obci u Litovle, zajišťuje péči a pomoc ve třech oblastech – domov pro osoby se zdravotním postižením, domov se zvláštním režimem a chráněné bydlení. Podle webových stránek organizace je kapacita domova pro osoby se zdravotním postižením okolo 100 míst. Službu dosud nabízely Nové Zámky na čtyřech místech, kromě svého sídla pak také v menších kapacitách v Července, Litovli a Měrotíně. Dalším zařízením pro sociální službu se stane právě domov v Zábřehu. „Jde konkrétně o pátou etapu transformace Nových Zámků. Do novostavby rodinného domku se přestěhuje dvanáct klientů s duševním či fyzickým hendikepem. Jsme rádi, že se nám daří klienty postupně umisťovat podle plánu a že jim pomáháme zajistit příjemné bydlení, jako kdyby žili doma,“ řekl hejtman Josef Suchánek (STAN).

Investice do vybudování areálu s novostavbou se pohybovala na úrovni 35 milionů korun, 22 milionů pokryly dotace ze státního rozpočtu a Evropské unie. „Zařízení bude sloužit klientům s nejvyšší mírou podpory a tato skutečnost si vyžádala odpovídající, nákladné úpravy a řešení,“ podotkla mluvčí Minxová.

Olomoucký kraj v oblasti sociálních služeb pokračuje v koncepci, která znamená odklon od velkokapacitních zařízení. „Chci, aby nejen ten zábřežský, ale všechny nové, malé domečky, které kraj buduje, umožnily klientům s kombinovaným postižením ‚žít skoro jako doma‘. Naším cílem je poskytnout důstojný život nejen těm stávajícím klientům domova v Nových Zámcích, ale napříště občanům Zábřehu a Zábřežska tak, aby mohli i po odchodu svých rodičů právě skoro jako doma žít. A mám radost, že děti a mládež ze Zábřeha i díky soužití s novými spoluobčany z domečku na Havlíčkově ulici získají důležité sociální kompetence pro svůj život,” uvedl na webu kraje náměstek hejtmana pro sociální oblast Ivo Slavotínek (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky Sociální služby, domov, dům, investice, zdravotní postižení, péče, Olomoucký kraj, Nové Zámky, Zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skoro jako doma. Olomoucký kraj postavil v Zábřehu další dům pro hendikepované  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.