Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nové trasy a cyklolanovka. Letošní cykloturistická akce na Libavé Bílý kámen chystá řadu překvapení

Letošní cykloturistická akce Bílý kámen, která otevírá zájemcům jinak uzavřený vojenský prostor Libavá na Olomoucku, nabídne dvě nové trasy. Novinkou bude i takzvaná cyklolanovka, autobus s přívěsem pro kola, který bude jezdit podle předem daného jízdního řádu a pomůže méně zdatným cyklistům i turistům zdolat největší kopce.

Bílý kámen se letos uskuteční 30. rokem, a to v tradičním termínu 1. května, loni se musel kvůli cvičení mezinárodních vojsk ve vojenském újezdu přesunout na polovinu června. Akce se každoročně účastní několik tisíc lidí, otevření Libavé si nenechávají ujít cyklisté, ale ani pěší turisté z celé republiky.

První nová trasa povede z Luboměře pod Strážnou do Zigartic a pomůže cyklistům zkrátit dlouhou okružní cestu. Druhá trasa vede po asfaltové silnici údolím podél řeky Odry ze Starých Oldřůvek k historickému mostu u Barnova. Kvůli tomu bude přesunuto také vstupní stanoviště z Nových Oldřůvek do Starých Oldřůvek.

Na jízdu cyklolanovkou bude třeba mít rezervované místo. Jízdní řád a informace jsou na webu akce. I letos budou pro rodiny s dětmi a seniory vypraveny autobusové zájezdy. Pořadatelé mají také přislíbené posilové vlakové spoje.

Akce umožňuje návštěvníkům zavítat do jinak nepřístupných míst, kde přes rok operuje armáda. Loni do vojenského prostoru zavítalo v součtu 3924 cyklistů, pěších turistů a jezdců na koloběžkách. Rekordní byl ročník 2014, kdy si Bílý kámen nenechalo ujít 6439 návštěvníků.

První multifunkční cyklostojan je na Floře. Nabízí nabíječky, defibrilátor, nářadí i veřejný internet

Nabíječky pro elektrokola a mobilní telefony, defibrilátor a nářadí na drobnější opravy kol nabízí návštěvníkům Smetanových sadů v Olomouci nový multifunkční cyklostojan. K dispozici bude i veřejný internet. Stojan dnes začal fungovat v...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Bílý kámen, vojenský prostor, akce, cyklistika, turistika, rekreace, armáda, cykloturistika, Libavá, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové trasy a cyklolanovka. Letošní cykloturistická akce na Libavé Bílý kámen chystá řadu překvapení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.