Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Olomoucký palác, ve kterém bydlel i Mozart, čeká přestavba. Bude zde dvacet městských bytů

, aktualizováno 12. dubna 2024, 6:46

Interiér pozdně renesančního Hauenschildova paláce v centru Olomouce projde rozsáhlou rekonstrukcí za přibližně sto milionů korun, v historické budově vznikne dvacítka bytů. Olomoucká radnice bude nákladnou úpravu měšťanského domu na Dolním náměstí financovat ze svého rozpočtu.

Rozlehlá třípatrová budova na nároží Lafayettovy ulice a Dolního náměstí byla postavena okolo roku 1583. V roce 1767 se zde ubytoval v tehdejším hostinci U černého orla ubytoval salcburský kapelník Leopold Mozart s ženou a dětmi, tedy i s tehdy nemocným jedenáctiletým Wolfgangem Amadeem, později světoznámým hudebním skladatelem.

Časový harmonogram průběhu zadávacího řízení veřejné zakázky předpokládá zahájení stavebních úprav nejdříve v říjnu letošního roku. Po dokončení stavby bude v historickém domě k dispozici 20 městských bytů. „Začít co nejdříve je nejlepší varianta. Jak pro zájemce, protože poptávka po městských bytech je standardně vysoká, tak i pro nájemce nebytových prostor, tedy Hanáckou restauraci, které bude muset být přerušen nájem jen na zimní sezonu,“ objasnila na webu Olomouce náměstkyně primátora pro sociální oblast Kateřina Dobrozemská (Piráti a ProOlomouc).

Horní náměstí nebo Ladova? Olomouc jedná s poštou o koupi cenné nemovitosti

Ve snahách o prodej nemovitostí pokračuje Česká pošta v Olomouci a také v Prostějově. V krajském městě plánuje státní podnik prodat areál na Ladově ulici a také budovu na Horním náměstí. O historický palác v centru hanácké metropole mohou nyní...

Náklady na úpravu vnitřních prostor ponese městská společnost Správa nemovitostí Olomouc. „Stavební úpravy by měly přijít na zhruba 100 milionů korun a zajistí nejméně třicetiprocentní úsporu neobnovitelné primární energie oproti současnému stavu historické budovy. Rekonstrukce cenného renesančního paláce bude samozřejmě respektovat všechny požadavky orgánů památkové péče,“ ubezpečila mluvčí radnice Radka Štědrá.

Při rekonstrukci proběhne podle zástupců magistrátu i instalace nového výtahu umístěného u venkovní fasády do dvora. V úrovni přízemí směrem do dvora vznikne také přístavba zázemí restaurace. „V jednotlivých podlažích budou řešeny dispoziční úpravy s ohledem na nový provoz objektu a s ohledem na závěry vyplývající ze stavebně-historického průzkumu,“ podotkla mluvčí.

Přestavbu paláce schválili v úterý olomoučtí radní i bez vidiny dotační podpory záměru. „Rada města se rozhodla pro rekonstrukci bez toho, že by město žádalo o dotaci. Dotační titul dosud nebyl ani vypsán a termín byl už třikrát odložen, získání dotace by bylo navíc nejisté,“ komentoval primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Olomouc Tourism

Štítky Investice, rekonstrukce, Hauenschildův palác, Wolfgang Amadeus Mozart, historie, památka, městské byty, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký palác, ve kterém bydlel i Mozart, čeká přestavba. Bude zde dvacet městských bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.