Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Horní náměstí nebo Ladova? Olomouc jedná s poštou o koupi cenné nemovitosti

Ve snahách o prodej nemovitostí pokračuje Česká pošta v Olomouci a také v Prostějově. V krajském městě plánuje státní podnik prodat areál na Ladově ulici a také budovu na Horním náměstí. O historický palác v centru hanácké metropole mohou nyní projevit zájem složky státu. Do aukce zamíří s vyvolávací cenou 39 milionů korun také dům na Poděbradově náměstí v Prostějově.

Česká pošta zveřejnila loni v říjnu záměr prodeje rozlehlého domu z konce 19. století na prostějovském Poděbradově náměstí, nového vlastníka nemovitost v centru města zatím nemá. „Důvodem prodeje je skutečnost, že budova není zcela využívána provozem České pošty, využívána je pouze třetina. V tomto případě bude pobočka zachována na základě nájemní smlouvy s budoucím majitelem,“ vysvětlil před časem mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Znalecké posudky stanovily minimální kupní cenu objektu na 39 milionů korun. Podle odborného posouzení technického stavu budovy se předpokládá, že podobnou částku bude potřeba do objektu z roku 1898 v následujících letech investovat. Zda se najde zájemce o pořízení této nemovitosti by se mělo ukázat v polovině měsíce dubna. „Budova České pošty na Poděbradově náměstí v Prostějově je nabízena k prodeji formou e-aukce, která se uskuteční 16. dubna 2024,“ podotkl mluvčí Vysoudil. Podle podmínek aukce musí účastník složit týden před dražbou na účet České pošty kauci ve výši deseti procent vyvolávací ceny.

Olomouc koupí pro magistrát budovu Namiro, v centru města získá i stovky parkovacích míst

Olomouc odkoupí významnou část administrativní budovy v centru města za 398 milionů korun. Záměr schválilo zastupitelstvo, radnice počítá pro nákup také s financováním poloviny ceny formou úvěru. V objektu sídlí již nyní část magistrátu, město...

Dvě ještě hodnotnější budovy plánuje zpeněžit Česká pošta v Olomouci. Loni v létě státní podnik při redukci počtu svých poboček zrušil i úřadovnu na lukrativní adrese na Horním náměstí poblíž Riegrovy ulice. O nabytí budovy pro potřeby sídla části magistrátních úředníků i možnostech obnovení pošty dlouhodobě jednala olomoucká radnice se státem, ovšem k dohodě nedošlo. Odhadní cena nemovitosti na Horním náměstí byla podle mluvčího Vysoudila stanovena na částku 130 milionů korun. „Záměr prodeje budovy na Horním náměstí je nyní zveřejněn na portálu veřejné správy po dobu 30 dnů. V rámci této lhůty se mohou přihlásit oprávněné subjekty s žádostí o převod tohoto majetku. Česká pošta v tomto případě převede majetek za cenu obvyklou dle znaleckého posudku. Mezi okruh oprávněných subjektů nepatří obce, patří sem státní složky, organizace a státní podniky,“ připomněl mluvčí.

Pokud by žádný ze státních subjektů neprojevil o budovu zájem, mohla by také zamířit do e-aukce, kdy by objekt získal zájemce s nejvyšší nabídkou. Město Olomouc mezitím řeší další varianty administrativních prostor pro magistrát. Schválila nákup budovy Namiro na ulici Palackého a podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) proběhla také analýza nemovitostí, se kterými hospodaří Česká pošta. „Jako vedení města jsme měli oficiální jednání se zástupci České pošty, která nám nabídla možnost odkoupit jak budovu na Horním náměstí, tak budovu na Ladově. Odbor strategie a pan náměstek Pejpek provedli posouzení administrativních kapacit, které lze umístit do těchto objektů. Dostali jsme projektovou dokumentaci pro posouzení dispozičního řešení objektů. Závěrem posudků a doporučení bylo, že pořízení obou objektů pošt by nedávalo smysl z pohledu jejich optimálního využití,“ uvedl na březnovém zastupitelstvu primátor.

Která lokalita je lepší pro sídlo části olomouckého magistrátu?

Celkem hlasovalo34 čtenářů

Z hlediska technického řešení, příjezdových možností či dostupnosti parkování a dalších parametrů pak rozbor vyzněl lépe pro pořízení areálu na Ladově ulici. Jeho cenu pošta před časem stanovila na 119 milionů korun, Olomouc už zahrnula tento nákup jako jeden z účelů čtyřsetmilionového investičního úvěru, který schválilo zastupitelstvo. „O budoucnosti areálu v Ladově ulici v Olomouci nadále jednáme s Magistrátem města Olomouc,“ potvrdil za Českou poštu Ivo Vysoudil. Podle primátora se město bude moct účastnit dražby budovy, nebo ji případně odkoupit i bez účasti na aukci, kdy by podle podmínek doplatilo nejvyšší nabídku.

Kromě zajišťování poštovních služeb pro značnou část města plní komplex v Olomouci-Hejčíně nedaleko fotbalového Androva stadionu také funkci depa. Ve dvou budovách situovaných do tvaru písmene U tak funguje úřadovna s označením Olomouc 9, řada kanceláří, skladů či dílen. Ve dvoře parkuje značné množství dodávkových a nákladních automobilů. Celková rozloha pozemků přesahuje 10 tisíc metrů čtverečních. Po prodeji bude chtít Česká pošta v přibližně čtvrtině areálu chtít zachovat svůj provoz prostřednictvím pronájmu potřebných prostor, zbytek bude k dispozici novému vlastníkovi.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, stavba, budova, rekonstrukce, Namiro, magistrát, pošta, Ladova, Horní náměstí, úvěr, Olomouc, Prostějov, Poděbradovo náměstí, aukce, Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní náměstí nebo Ladova? Olomouc jedná s poštou o koupi cenné nemovitosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.