Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Olomouc upravila systém oprav chodníků, zaměří se na rozsáhlejší rekonstrukce

Olomoucká radnice letos plánuje ve spolupráci s komisemi městských částí sedm větších projektů na předláždění a opravy chodníků. Dříve měly jednotlivé čtvrti ročně k dispozici 300 tisíc na estetizaci a dále chodníkovné ve výši 150 tisíc. Město paušální přístup pro financování oprav komunikací pro pěší v letošním roce upravilo a zaměří se na rozsáhlejší úseky.

V roce 2024 dostane sedm městských částí Olomouce výraznější podporu na opravy chodníků, které jsou v nevyhovujícím stavu. Zbylých dvacet čtvrtí pak získá do rozpočtů 450 tisíc korun na estetizaci, tedy stejný objem peněz jako loni, ovšem bez rozdělení na chodníkovné a další obecné využití.

„Systém bylo třeba upravit, protože některé městské části mají více chodníků v havarijním stavu, jiné už třeba nemají co opravovat a chodníkovné by nevyužily. Takto mohou být navíc realizovány větší úseky najednou, a tím se zvýší efektivita oprav,“ vysvětlil na webu města náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc).

Tisícovka stromů a mokřadní biotop. Olomouc chystá odborné krajinné úpravy v Lošově

Takřka tisícovku různorodých stromů plánuje město Olomouc vysadit v okolí své městské části Lošov. V obci nedaleko Svatého Kopečku by se měly provést krajinné úpravy na třech menších lokalitách, které přispějí k zadržení vody v krajině a zmírnění...

Kromě oprav v kontextu návrhů městských částí probíhají v Olomouci i rozsáhlejší investiční akce, které se týkají například silnic i přilehlých chodníků. „To byl případ jedné z komisí, která žádala o chodníkovné na lokalitu, na kterou už odbor dopravy a územního rozvoje zpracovává projektovou dokumentaci. Některé komise ani požadavky na opravy komunikací neuplatnily a ze zbývajících došlých žádostí vybrali pracovníci magistrátu sedm větších projektů za celkem čtyři miliony korun,“ sdělila Lenka Jedličková z marketingového oddělení olomouckého magistrátu. Náklady na sedm oprav tak v jednotlivých městských částech výrazně překročí loni přidělovanou částku 150 tisíc korun.

Stavební práce se tak již rozběhli v ulici Husova, spadající do městské části Olomouc – střed, dále je jsou plánu předlažby chodníků v ulici U Cihelny v Droždíně, v Řezáčově na Lazcích, v ulici Mánesova na Nových Sadech či v části Olomouc – západ v Resslově ulici. Obnovou již prošla část Masarykovy ulice v olomoucké části Nové Hodolany. „Při volbě, který chodník opravit, se snažíme postupovat koncepčně a hledáme úseky, které potřebují předláždit a tím docílit, aby celý úsek chodníku byl již z nové dlažby. Letos padla volba na Masarykovu tř. 24 – 26, neboť se jedná o velice frekventovaný chodník a předlažba této části znamená, že chodník v celé délce mezi ulicemi Na Bystřičce a Zeyerova bude konečně sjednocen novou dlažbou,“ ocenil předseda KMČ Nové Hodolany Svatopluk Binder.

(NE)OBYČEJNÍ: S hvězdářským dalekohledem v ulicích Olomouce. Vyměnil jsem kancl za vesmír, říká Michal Štipl

I poblíž historického centra Olomouce se kolemjdoucím občas naskytne nevšedně detailní podívaná na Měsíc a další vzdálené objekty vesmírné oblohy. Přímo ve městě totiž své dalekohledy a znalosti nabízí lidem hvězdář v ulicích Michal Štipl. I v...

V plánu je také úprava chodníků v Pavlovičkách na Divišově ulici, kde se projekt zaměří na parametr bezbariérovosti. „Samotný chodník je v celkem dobrém stavu, ale v úseku od nákupního parku Bělidla až k železničnímu přejezdu jsou na jedné straně tři a na druhé jeden vjezd do areálu a v těchto místech jsou vysoké obrubníky, které znemožňují pohyb nejen lidem na vozíčku, ale také například maminkám s kočárky. Obyvatelé se na nás obrátili s žádostí o tyto úpravy, tak jsme rádi, že se nám je letos podaří zrealizovat,“ uvedla na webu Olomouce předsedkyně KMČ Pavlovičky Zita Chalupová.

Mezi dalších dvacet městských částí se rozdělí celkem 9 milionů korun, které mohou směřovat do zkrášlení či údržby veřejných prostranství, zeleně, soch či například do drobných oprav dětských hřišť nebo komunikací. S návrhy a požadavky se mohou občané podle Lenky Jedličkové obracet na komisi městské části v příslušné lokalitě, po projednání pak podnět směřuje na magistrát, jehož pracovníci konkrétní záměr dále zpracovávají.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Olomouce

Štítky Investice, oprava, chodníky, chodníkovné, městské části, Olomouc, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

(Ten) Olomóc upraviL ! Olomóc kastrujó na ženské rod jenom Čechysti !!!

Pondělí, 22. dubna 2024, 06:51Odpovědět

Olomouc upravila systém oprav chodníků, zaměří se na rozsáhlejší rekonstrukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.