Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Přibude v olomoucké zoo další mládě? Postarat se o něj může nový pár kalamik

Po loňském odchodu samce i samice opiček kalamiko má zoo na Svatém kopečku nový chovný pár. Samice do Olomouce přicestovala už v únoru ze Slovinska, samec ze švýcarského Gossau až teď. Kalamika, nebo podle jejich staršího názvu tamaríny skákavé chová Zoo Olomouc už od roku 1997.

V loňském roce se museli v olomoucké zoo rozloučit se samcem i samicí opiček kalamiko. „Oba se dožili v naší zoo vysokého věku, ale samice byla s délkou života 25 let rekordmankou,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí zoo Iveta Grónská.

Nový chovný pár na Svatý kopeček přicestoval ze zahraničí. „K nedávno získané samičce ze Zoo Ljubljana jsme přivezli mladého samce ze švýcarské Walter zoo, čímž jsme získali mladý nadějný pár a k tomu i doporučení koordinátora k rozmnožování tohoto druhu v naší zoo. Jedná se o klidná a vyrovnaná zvířata, a i jejich spojování se povedlo po velmi krátkém seznámení,“ vysvětlila zooložka Jitka Vokurková. Za 27 let chovu se v olomoucké zoo narodila jen tři mláďata.

Lemuři z olomoucké zoo mají trojčata. Dvěma roztomilým samečkům a samičce se daří výborně

Lemuři z olomoucké zoo se mohou pochlubit novými přírůstky. Vari černobílý má trojčata, dva samečky a jednu samičku. Už jsou ve výběhu a daří se jim výborně. Olomoucká zahrada chová vari od roku 1990 a na svět zde přišlo celkem 42 mláďat. Patří k...

Zvláštností těchto drápkatých opic je, že obvykle rodí jediné mládě, na rozdíl od ostatních kosmanů a tamarínů. Samice ale mají možnost rodit dvakrát ročně. „Půlroční porody se pravidelně vyskytují v chovech a méně již ve volné přírodě a jsou připisovány poporodní říji, která umožňuje samici zabřeznout velmi brzy. K těmto vícečetným porodům přispívá i dostupnost hub – jejich důležitého zdroje potravy,“ doplnila Grónská.

Kalamika se přirozeně vyskytují v pralesích Bolívie, Brazílie a Peru. V přírodě jsou ale ohroženi právě kvůli kácení deštných lesů. Živí se ovocem, květy a mízou stromů, ale jejich hlavním zdrojem potravy jsou houby. I v období sucha bývají v jejich potravě zastoupeny ze 40 %.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo Olomouc, kalamiko, chovný pár, chov, Svatý kopeček, opice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibude v olomoucké zoo další mládě? Postarat se o něj může nový pár kalamik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.