Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Méně druhů a speciální ceník. Samosběr zeleniny na Hané po loňském náporu čekají změny

Loňský obrovský zájem zákazníků o samosběr pestré škály čerstvé zeleniny vyvolal ve Vojnicích na Olomoucku kolaps dopravy a pro pořádajícího pěstitele Ladislava Kašpara a jeho tým byl náročnou zkouškou. Pro letošní rok na svých polích nabídku zredukoval a zvažuje i nový model stanovování cen za nabízené produkty.

Sen o levné zelenině se prodražil. Desítkám řidičů přišly pokuty za špatné parkování při samosběru u Vojnic

Levná zelenina ze samosběru ve Vojnicích na Olomoucku se řadě řidičů prodražila. Automobily, které koncem srpna způsobily dopravní kolaps, totiž parkovaly na cestách v okolí v rozporu s dopravními předpisy. Policie zaznamenala na sedm desítek...

Na polích u Vojnic, místní části obce Těšetice, podle pěstitele Ladislava Kašpara i přes rozmary počasí letošního přelomu zimy a jara prosperují v nadstandardní kvalitě česneky, cibule, melouny či rajčata. Právě tyto plodiny budou tvořit nabídku pro letošní samosběr. „Letos jsme různorodost zkorigovali. V předchozích letech jsme asi doplatili na to, že jsme chtěli nabízet tolik druhů. Poslední dva roky jsme, dá se říct, jen zachraňovali problematické situace. A já bych rád pěstoval. Abych věděl, v jaké fázi všechno je. Pak už toho bylo moc a také poptávka už pak byla nad naše lidské síly,“ přemítá zemědělec z Hané.

Ten tak upustil od pěstování dýní či kořenové zeleniny, na které se neblaze podepsalo řádění hrabošů. Letos je paradoxně škodlivý vliv hlodavců podle Kašpara na minimální úrovni. „Loni jsem z toho byl nešťastný, kdyby to bylo na mě, tak bych některou kořenovou zeleninu snad i rovnou zaoral. Při menší nabídce druhů se nám letos zmenší se okruh lidí. Minule někdo vyrazil pro pár dýní, někdo pro cibuli a další pro kořenovou zeleninu. Takže nakonec přijeli všichni a na polích bylo první den několik tisíc lidí,“ ohlíží se za loňským samosběrem Kašpar, podle kterého první část sklizně letos proběhne na přelomu června a července. To by měla být připravená úroda česneku, který má oproti loňsku kvůli počasí mírný náskok. „Cibule pak bude na konci prázdnin. Melouny také korespondují se srpnem, nepěstujeme je pod závlahou, ale už také vylezly. Popularita je značná. Na samosběru je obrovský rozdíl v chuti oproti melounům z obchodů, pro které se sklízí téměř nezralé kvůli době expedice a dalším vlivům. Na konec srpna připadají také rajčata, jde o kečupové odrůdy, které jsou sladké a mají vysokou výtěžnost sušiny oproti stonkovým rajčatům,“ shrnul Ladislav Kašpar, který se pěstování zeleniny věnuje se svou ženou Janou.

FOTO: Tři hodiny ve frontě a dopravní kolaps. Moc mě to mrzí, říká k extrémnímu samosběru pěstitel z Hané

Vojnice v obležení. Zájem o tradiční samosběr zeleniny ve vesničce ležící přibližně deset kilometrů od Olomouce se letos rozrostl do mimořádných rozměrů. Provoz musela od rána řídit policie, pěstitelé otevřeli všechna čtyři pole zároveň a po pár...

Po loňském nadstandardním náporu zvažuje i další změny, které by mohly přispět ke klidnějšímu průběhu stále oblíbenější formy nákupu lokálních výpěstků. „Minulý rok nedopadl podle představ. Vliv mělo i strašení, že bude všechno drahé, lidé tomu podlehli. Pak přijely tisíce zákazníků a situace byla poměrně chaotická a nervózní, což je v takovém počtu pochopitelné. O řešení dopravy při samosběru chci ještě jednat. Složité je, že spousta lidí zastaví hned na začátku, přitom na konci je obrovská plocha na parkování. Spousta řidičů si myslí, že jak sjedou z cesty, tak pro ně pravidla neplatí. Jeden zastaví, za ním další a vytvoří se špunt,“ komentoval problémy v dopravě pěstitel, který jako jednu z možností vidí motivaci k rozložení poptávky, jež většinou připadá na úvodní hodiny samosběru.

„Chci zkusit variantu takzvané sestupné ceny. První den by byla cena nejvyšší, další den by byla třeba o patnáct až dvacet procent nižší a obdobně i v dalších dnech. Někdo si chce vybrat z nejširší nabídky ve větším komfortu, tak by měl takovou možnost. Někdo zase řeší jenom cenu, a když se ty tábory protly, tak mohla vznikat nervozita. Cenou by se to mohlo rozdělit. Nechci dělat nějaká restriktivní nařízení, finanční aspekt je dobrovolný a každý se může rozhodnout, za jakou cenu si nakoupí. Uvidím, jestli se to ujme,“ říká Ladislav Kašpar.

Jaký máte názor na dynamické nacenění produktů (v čase klesající ceny) na samosběrech zeleniny?

Celkem hlasovalo733 čtenářů

Pro zvládnutí případného tlaku velmi početné skupiny zákazníků není podle něj jasnou cestou ani například zaplacení vyššího počtu pořadatelů či navýšení počtu pokladen. „Mám kvalitní spolupracovníky, ale je potřeba vyvážit všechny stránky. Abych zaplatil třeba 40 organizátorů, tak by cena zeleniny musela být tak nezajímavá, že by tolik lidí nepřijelo, a nakonec by takový počet pracovníků vůbec nebyl potřeba. Je potřeba najít rovnováhu,“ uzavírá zemědělec.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Samosběr, zelenina, samosběr Vojnice, samosběr zeleniny, potraviny, nákup, peníze, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Méně druhů a speciální ceník. Samosběr zeleniny na Hané po loňském náporu čekají změny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.