Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Do Hranické propasti s virtuální realitou. Infocentrum přírodního unikátu ročně přiláká 20 tisíc lidí

Do sedmé sezony vstoupilo Infocentrum Hranické propasti, které turistům přibližuje taje a zajímavosti nejhlubší zatopené jeskyně na světě. Unikátní přírodní oblast u Teplic nad Bečvou mohou lidé poznávat i díky speciálním brýlím 3D brýlím pro zobrazení virtuální reality.

Virtuální brýle pro prohlídku útrob Hranické propasti i záběry potápěčů nabízí návštěvníkům Infocentrum Hranické propasti, které otevřelo sedmou sezonu. Nejhlubší zatopená jeskyně na světě láká k návštěvě turisty nejen z Česka, ale ze všech koutů světa. Hranická propast je s celkovou naměřenou hloubkou 519,5 metrů nejhlubší propastí České republiky a současně díky potvrzené rekordní hloubce vody 450 metrů nejhlubší zatopenou propastí světa. V roce 2022 hloubku měřil dálkově řízený robot.

Infocentrum Hranické propasti se pro návštěvníky otevřelo v červnu 2018 a ročně ho navštíví přes dvacet tisíc lidí. Mírný pokles zaznamenalo pouze v období covidu.

FOTOGALERIE: Statisíce tyčinek za den. Zora Olomouc rozšiřuje portfolio, řešit musí i obří zdražení kakaa

Už 114 let sídlí čokoládovna Zora na stejném místě poblíž současného olomouckého hlavního vlakového nádraží. Jen čokoládových tyčinek vyprodukuje závod 260 milionů za rok, výrobní portfolio je ale mnohem širší. Tradiční podnik se zaměřuje i na...

Hitem mezi návštěvníky jsou brýle zprostředkovávající virtuální realitu, pomocí kterých lze propast prozkoumat zevnitř. Infocentrum zájemcům nabízí také záběry potápěčů České speleologické společnosti Hranický kras. „Máme zde takové menší kino, kde promítáme záběry potápěčů při zkoumání Hranické propasti. Nyní s nimi domlouváme nové video, na které by se návštěvníci v nejbližší době mohli podívat,“ uvedla pracovnice infocentra Lenka Suchánková.

Podle ní ke zkoumání propasti přispěl i polský potápěč Krzysztof Starnawski. „V roce 2012 objevil restrikci Mikádo a v roce 2015 posunul spolu s potápěči České speleologické společnosti Hranický kras hloubkový potápěčský rekord v Hranické propasti na úctyhodných 265 metrů,“ doplnila Suchánková.

Interaktivní infocentrum najdou turisté v bývalé budově železniční stanice Teplice nad Bečvou, nedaleko lázeňské promenády. Otevřeno je od května denně s výjimkou pondělí.

Hranická propast v přírodní rezervaci Hůrka nedaleko Zbrašovských aragonitových jeskyní si světové prvenství drží od září 2016, kdy za pomoci speciální sondy speleologové dosáhli hloubky 404 metrů, poté jim však došel komunikační kabel k robotu, jehož délka byla 500 metrů. Metu dosavadní naměřené hloubky posunuli speleologové předloni v srpnu, kdy speciální podvodní robot spustili do hloubky při mapování členitého krasového terénu. Průzkum propasti ztěžuje specifické jeskynní prostředí s členitým terénem, ale i proměnlivá viditelnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky Příroda, Hranická propast, jeskyně, infocentrum, infocentrum Hranická propast, Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj, turistika, výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Hranické propasti s virtuální realitou. Infocentrum přírodního unikátu ročně přiláká 20 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.