Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Vylepšení dětských hřišť i nové sportoviště. Prostějov se pustí do občanských projektů

Modernizace či rozšíření dvou dětských hřišť a vybudování sportoviště pro streetball. Lidé v Prostějově i letos mohli navrhovat a následně vybírat projekty, které považují za přínosné pro rozvoj města. Z participativního rozpočtu ve výši tří milionů korun bude radnice uskutečňovat vítězné návrhy určené zejména pro děti a mládež.

Letošní hlasování participativního rozpočtu trvalo měsíc a skončilo v závěru dubna. „Z devíti projektů, o nichž se rozhodovalo, se na prvních třech pozicích umístila dětská hřiště a sportoviště. Občané tak dali jasně najevo, jak jim záleží na tom, kde mohou děti trávit volný čas,“ shrnuje náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO).

I v minulém ročníku se na prvních dvou příčkách umístily herní aktivity – discgolfové hřiště v Kolářových Sadech a zábavné prvky pro děti mezi stromy v lesoparku u Hloučely. Tentokrát nejvíce podpory směřovalo pro návrh modernizace dětských hřišť ve Vrahovické ulici a také v nedaleké ulici Josefa Suka, dále občany zaujal návrh vytvoření lokality pro specifickou formu basketbalu na jeden koš, tedy streetballového hřiště při ulici Okružní.

Provoz na D46 mezi Olomoucí a Prostějovem na pěti úsecích omezí opravy defektů vozovky

Přelom května a června přináší letos období údržby také na rušné dálnici D46 mezi Prostějovem a Olomoucí. Pracovní čety se od příštího týdne pustí do oprav na dalších úsecích u Držovic, Prostějova či Olšan u Prostějova, motoristé budou po...

Po ukončení hlasování musela občany preferované náměty odsouhlasit Rada města Prostějova, na chystané novinky je připravená částka v celkové výši tři miliony korun. „V tomto ročníku bylo možné rozdat dva kladné hlasy, a to buď jednomu projektu, nebo po jednom hlase ohodnotit dva preferované projekty. Také byla možnost udělit jeden záporný hlas. Projekty získaly celkem 1478 kladných hlasů a 149 záporných. Celkem hlasovalo zhruba 750 občanů,“ uvedl náměstek Rozehnal.

„Příprava projektů bude zahájena jednáním s úspěšnými předkladateli. Projekty budou vyžadovat projektovou přípravu, ve dvou případech i zajištění vynětí ze zemědělského půdního fondu, případná povolení. Poté bude nutné vybrat dodavatele staveb a dohodnout podmínky realizace,“ doplnili zástupci města k dalšímu postupu pro uskutečnění vítězných návrhů.

Výsledky hlasování o projektech v Prostějově 2024
1. Zábavné hřiště s 3D prvky – 357 hlasů
2. Streetball hřiště Okružní – 324 hlasů
3. Modernizace dětského hřiště J. Suka – 314 hlasů
4. Veřejné ohniště s altánem – 159 hlasů
5. Model města – 131 hlasů
6. Oplocení psí loučky u Pivovarského rybníčku – 16 hlasů
7. Oprava pítka na ul. Dolní – 11 hlasů
8. Vydlážděme vyšlapané zkratky – Kostelní – 9 hlasů
9. Vodorovné značení na parkovišti ul. Fanderlíkova – 8 hlasů
Zdroj: Statutární město Prostějov

Ohodnoť článek

Foto Město Prostějov

Štítky Participativní rozpočet, projekt, hlasování, Prostějov, dětská hřiště, anketa, Vrahovice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vylepšení dětských hřišť i nové sportoviště. Prostějov se pustí do občanských projektů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.