Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Olomouc na zlatých mincích. Cenný sběratelský kousek vyjde na 34 tisíc korun

Motivy významných památek města Olomouce a také heraldické prvky nese patnáct tisíc nových mincí, které vyrazila Česká mincovna. Podoba sběratelského předmětu vzešla ze soutěže, do které se přihlásilo 12 účastníků. Autorem vítězného návrhu je akademický sochař Zbyněk Fojtů. Mince je již v prodeji ve dvou variantách, cena přesahuje 30 tisíc korun.

Česká národní banka (ČNB) vydala zlatou minci v nominální hodnotě 5000 korun s motivy historického jádra Olomouce. Nová mince z cyklu Městské památkové rezervace, jehož prostřednictvím ČNB postupně představuje vybraná města v České republice, je v prodeji od pondělí. Mince inspirovaná Olomoucí je sedmou v pořadí.

Na zlaté minci jsou ztvárněny vybrané olomoucké stavby. Lícní stranu zdobí gotické klenby a fragment z radnice s orlojem, na rubu je Sloup Nejsvětější Trojice a zvonicová věž, kterou doplňuje půdorys a klenební žebroví kostela sv. Mořice. „Olomouc vyniká řadou cenných historických staveb v čele s morovým sloupem, který je na seznamu UNESCO. Budu rád, pokud naše zlatá mince pomůže do města přilákat další obdivovatele tohoto kulturního dědictví,“ uvedl guvernér České národní banky Aleš Michl při slavnostním představení nové mince.

Neznalí řidiči zmatkovali v Olomouci při policejní soutěži v řízení provozu. Z křižovatky odjeli s pokutou

I letos zaujala některé řidiče na křižovatce poblíž centra Olomouce početná skupina policistů a policistek v reflexních uniformách, na rušném křížení třídy Kosmonautů a ulice 17. listopadu proběhla ve středu jedna z disciplín 11. ročníku soutěže...

Nominální hodnota zlaté mince ale není totožná s prodejní cenou, která je výrazně vyšší a zohledňuje aktuální cenu zlata i náklady spojené s výrobou. ČNB Emise mince s motivy Olomouce čítá 15 000 kusů. Z toho 5000 je v běžném a 10 000 kusů ve špičkovém provedení, která se od sebe liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Vyrazila je Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. Mince jsou ze zlata o ryzosti 999,9. Váha mince je 15,55 gramu, její průměr činí 28 milimetrů. Sběratelské předměty prodávají smluvní partneři ČNB, v běžné kvalitě stojí olomoucká mince 33 887 Kč, u vyšší kvality je rozdíl v ceně jen drobný a vychází na 34 278 korun.

Do soutěže na minci věnovanou Olomouci se přihlásilo 12 autorů s 20 návrhy, vítězná podoba z dílny akademického sochaře Fojtů byla vybrána loni na jaře. „K pamětním mincím přistupujeme jako k uměleckým dílům. Dbáme na to, abychom ke ztvárnění vybrali takový návrh, který nejlépe vystihuje zadané téma. Poté při výrobě hlídáme, aby nezanikly ani ty nejmenší detaily. Celkově trvá příprava emise mince déle než rok,“ řekla členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková.

Líbí se vám nová zlatá mince s motivy Olomouce?

Celkem hlasovalo33 čtenářů

Podle olomouckého primátora Miroslava Žbánka (ANO) je pro Olomouc velkou ctí, že se dostala mezi významná a historicky důležitá města, která se stala motivem pro zlaté mince z edice ČNB. Mince podle něj symbolizuje patriotismus lidí, kteří si ji koupí, i místních odborníků podílejících se na přípravě její výroby. „Její cena není nízká, ale věřím, že místní patrioti si ji pořídí a v rodinách se bude dědit z pokolení na pokolení. Olomoučany spojuje láska k městu a mít minci koupenou rodiči je krásná historická paralela. Není to jen pouhá spekulace,“ podotkl Žbánek, který převzal také jednu minci jako dar do majetku města.

Cyklus Městské památkové rezervace v letech 2021 až 2025 postupně pomocí zlatých mincí představuje deset historických měst v ČR. Minci už vedle Olomouce mají Cheb, Jihlava, Mikulov, Litoměřice, Kroměříž a Hradec Králové. Na podzim ČNB vydá zlatou minci s motivem Moravské Třebové a v roce 2025 cyklus doplní Štramberk a Tábor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Peníze, mince, sběratelství, zlato, zlatá mince, ČNB, mincovna, Olomouc, mince Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc na zlatých mincích. Cenný sběratelský kousek vyjde na 34 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.