Počasí dnes33 °C, zítra23 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Slunce, seno, vesnice roku. V Olomouckém kraji vyhrály Vrchoslavice se stylovou prezentací

Ve stylu série populárních filmových komedií Slunce, seno… přivítali delegaci z kraje ve Vrchoslavicích na Prostějovsku a nejen netradiční prezentace obecních aktivit hodnotící komisi oslovila. Na jih regionu putuje ocenění Vesnice roku Olomouckého kraje.

Zlatou stuhu pro Vesnici roku 2024 v krajském kole získaly Vrchoslavice na Prostějovsku. Hodnotící komise letos posuzovala řadu aspektů v celkem sedmi přihlášených obcích, nejlepší skóre mělo právě sídlo na okraji okresu Prostějov poblíž Němčic nad Hanou. Živoucí atmosféru v obci prokázali obyvatelé Vrchoslavic i při návštěvě komise, při které se část vesnice proměnila ve scény z filmů Slunce seno, do kterých se začlenily i postavy z kultovních českých komedií jako babička Škopková či farář Otík.

„Vítězství v soutěži jsme vůbec nečekali. To, že jsme ocenění získali, je zásluha našich skvělých občanů, kteří se zapojují do veškerého dění v obci. Máme úžasný, bohatý spolkový život, na který jsme velmi pyšní. To je ten největší dar,“ řekl po vyhlášení starosta Dušan Svozílek.

Slavnostní předání Zlaté stuhy se uskuteční ve Vrchoslavicích 9. srpna, kdy proběhne také vyhlášení druhého a třetího místa. Vítězná obce získá od hejtmanství odměnu ve výši 450 tisíc korun, druhá příčka je pak honorována částkou 200 tisíc a třetí nejlépe hodnocená obec získá 100 tisíc. „Gratuluji obci Vrchoslavice za jejich skvělé umístění. Soutěž Vesnice roku je skvělá, protože občany přihlášených vesnic vždy semkne dohromady. Lidé tyto obce společně ještě více zvelebují a při návštěvě hodnotící komise ukážou, na co jsou nejvíce pyšní a že se u nich nejlépe žije. Není nikdy jednoduché vybrat,“ uvedl na webu kraje Josef Suchánek (STAN), hejtman Olomouckého kraje.

Místní nádraží zachráněno. Železničáři chtěli ikonickou budovu v Prostějově zbourat, nyní ji převezme město

Ikonická hrabalovská budova místního nádraží v Prostějově, která neodmyslitelně patří k celé městské čtvrti, je zachráněna. Správa železnic chtěla stanici původně zbourat, nyní potvrdila, že se dohodla s městem na převodu. Radnice již připravuje...

Kromě Vrchoslavic se do soutěže přihlásily také o obce Bousín, Haňovice, Lazníky, Loučná nad Desnou, Radvanice a Rohle. „Je pěkné vidět, jak se obce v našem kraji proměňují, jak na sobě pracují. Soutěž může být pro obce motivací a případné ocenění také inspirací ostatním,” podotkl Jan Šafařík (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro rozvoj venkova.

„Vítězná obec pak v září pojede do Uherského Hradiště, kde se koná celostátní kolo,“ doplnila mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova je každoročně vyhlašována již od roku 1995. Cílem této soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, ale také snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.
Organizace soutěže probíhá ve dvou kolech – krajském a celostátním. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole. Do celostátního kola pak postupuje za každý kraj vždy maximálně jedna obec, které byla udělena Zlatá stuha v krajském kole. Obce přihlášené do soutěže jsou hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.
Zdroj: vesniceroku.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Vrchoslavice, Vesnice roku, Olomoucký kraj

Štítky Vesnice roku, ocenění, Vrchoslavice, Olomoucký kraj, okres Prostějov, soutěž, Zlatá stuha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slunce, seno, vesnice roku. V Olomouckém kraji vyhrály Vrchoslavice se stylovou prezentací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.