Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

FOTO A VIDEO: Precizní sestavy a triky se zbraněmi. Olomoucké náměstí sledovalo show čestných stráží

Speciální přehlídkou čestných stráží armád středoevropského a jihoevropského regionu ožilo ve čtvrtek odpoledne centrum Olomouce. Na akci zvané DrillFest předvedli vojáci z České republiky, Slovenska, Maďarska, Německa, Polska, Slovinska i USA pečlivě natrénované exhibiční choreografie.

Videomapping, nebo ohňostroj? Prostějov už nechce další silvestrovské fiasko, a raději se ptá obyvatel

Po fiasku silvestrovského videomapingu na prostějovském náměstí, který loni nahradil tradiční ohňostroj, se zdejší radnice rozhodla, že se raději zeptá obyvatel, jakou kratochvíli by si letos na konci roku přáli. Loni lidé radnici vyčítali...

Vojenská exhibice DrillFest se v Olomouci zařadila na úvod programu festivalu Svátky města, hanácká metropole takovou akci hostila vůbec poprvé. Před čtvrtečními vystoupeními v Olomouci se vojáci z armád několika států ukázali na Hradčanském náměstí v Praze. O den později už svůj um předvedli v kulisách olomouckého náměstí.

Před samotným začátkem sestav čestných stráží zahrála v centru města Vojenská hudba Olomouc, poté se již rozběhl dvouhodinový program DrillFestu. Stovky diváků zaujaly atraktivní sestavy doprovázené živou i reprodukovanou hudbou rozmanitých žánrů. Bez hudebního doprovodu pak předvedli svou exhibiční choreografii letos vůbec poprvé na Drillfestu také příslušníci amerického námořnictva, v Olomouci a v Praze vystoupil takzvaný Silent Team ceremoniální jednotky čestné stráže Pobřežní hlídky Spojených států Amerických.

Podle organizátorů z Posádkového velitelství Praha se za přesným a zručným zacházením s puškami a náročnými pochodovými sestavami skrývají hodiny tvrdého tréninku. Vojáci si své choreografie vytvářejí sami a vždy se při tom snaží, aby upoutali diváky zajímavými invencemi a precizní pořadovostí. „Podobné exhibice lidé nemají příležitost vidět při oficiálních akcích, ale jen při zcela výjimečných událostech, jako je tato,“ vyzdvihla na webu Olomouce kapitánka Marcela Němcová z Posádkového velitelství Praha. Mezi vystoupeními elitních armádních jednotek rozproudily atmosféru také mažoretky ze spolku Gina z Brodku u Přerova.

Drillfest letos napsal už své 16. pokračování, první ročník proběhl z podnětu bývalého velitele Posádkového velitelství Praha plukovníka Jana Černíka na Staroměstském náměstí v roce 2007, DrillFest se konal v následujících letech také na Václavském náměstí či na náměstí Republiky v Plzni. O finálovou choreografii se v Olomouci postarali příslušníci Armády České republiky. „Naše exhibiční jednotka Čestné stráže AČR je zajímavá i tím, že jsou zde zastoupeny i ženy. Puška, se kterou vojáci cvičí, je téměř pětikilová. Není to žádná odlehčená verze určená pro přehlídku, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale jedná se o klasickou pušku určenou pro protokolární účely. Příslušníci exhibiční jednotky musí všechny cviky s touto puškou ovládat bez rozdílu,“ upozornila kapitánka Němcová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Akce, vystoupení, DrillFest, čestná stráž, armáda, vojáci, Armáda ČR, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO A VIDEO: Precizní sestavy a triky se zbraněmi. Olomoucké náměstí sledovalo show čestných stráží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.