Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Občané Moravského Berouna větrníky nechtějí. Výsledek referenda ale není závazný

, aktualizováno 8. června 2024, 19:23

Společně s volbami do Evropského parlamentu proběhlo v Moravském Berouně místní referendum. Lidé v něm rozhodovali, jestli má radnice zabránit výstavbě větrných elektráren. Přes 55 hlasujících se vyslovilo proti vzniku větrníků na území města.

Aby byl výsledek místního referenda platný, musí k urnám přijít alespoň 35 procent oprávněných voličů. V Moravském Berouně jich během pátku a soboty přišlo přes 39 procent. Více než polovina hlasujících si přála, aby město zamezilo výstavbě větrných elektráren. "Většina voličů, kteří přišli k referendu, se vyjádřila proti spolupráci města při stavbě větrného parku. Respektuji tyto výsledky. Na zastupitelstvu budeme probírat další postup v jednáních s investory. Všem voličům děkuji za vyjádření jejich názoru," komentoval výsledky referenda starosta města Jan Hicz (SOCDEM). 

Výsledek referenda ale není závazný. Proti elektrárnám se rozhodlo 21,63 procenta z celkového počtu oprávněných osob. „Rozhodnutí v místním referendu je závazné, pokud pro ně hlasovala nadpoloviční většina oprávněných osob, které se místního referenda zúčastnily, a alespoň 25 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob,“ stojí v zápisu o výsledku hlasování. O dalším osudu projektu tak budou rozhodovat zastupitelé. Další zasedání je naplánované na 26. června. 

U Hradčan-Kobeřic chce investor postavit čtyři větrné elektrárny. Obec na tom vydělá miliony

Čtyři větrné elektrárny chce u obce Hradčany-Kobeřice na Prostějovsku postavit společnost Meridian Nová Energie. Obec s plánem souhlasí, od investora dostane miliony korun, které chce použít na rozvoj nebo výstavbu kanalizace. Větrník o celkové...

Projekt větrného parku vznikl v rámci konsorcia Arcibiskupství olomouckého a firmy Micronix Group. Arcibiskupství chce zajistit pozemky a společnost Micronix potřebnou technologii. Dohromady by mělo jít o sedmnáct větrných elektráren. Deset větrných elektráren by mělo stát v katastru místní části Čabová a sedm u Moravského Berouna ve směru na Dětřichov nad Bystřicí. Větrníky jsou projektovány s výškou 230 metrů a listy dlouhými 81 metrů.

Investor při veřejné prezentaci slíbil, že pokud se větrníky postaví, město dostane během 25 let kompenzace ve výši 651 milionů korun. Město by každý rok získalo 10 milionů korun. "Dalších 16 milionů investoři rozdělí mezi obyvatele města jako dotaci na elektřinu, která jim zlevní zhruba na polovinu," uvedl před hlasováním Miroslav Glacner ze společnosti Micronix.

V Rýžovišti na Bruntálsku naopak se vznikem větrného parku souhlasili. Mělo by tam vzniknout asi 11 větrných elektráren s výkonem 50 až 70 megawattů. Za rok by tak měli vytvořit množství elektřiny, které odpovídá roční spotřebě 35 až 50 tisíc průměrných domácností.

Šedesát milionů za postavení větrných elektráren u Branné. O jejich výstavbě budou jednat zastupitelé

Čtyři větrné elektrárny plánuje postavit u Branné na Šumpersku společnost Meridian Nová energie. V případě výstavby by obec měla od investora v průběhu následujících let získat desítky milionů korun. Záměr by mělo zastupitelstvo projednat na jaře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Pixabay.com

Štítky referendum, Moravský Beroun, hlasování, větrná elektrárna, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Občané Moravského Berouna větrníky nechtějí. Výsledek referenda ale není závazný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.