Počasí dnes33 °C, zítra30 °C
Středa 14. srpna 2024  |  Svátek má Alan
Bez reklam

Miloslav Krbec byl významným olomouckým bohemistou a jazykovědcem. Narodil se před sto lety

Miloslav Krbec spojil celý svůj osobní i profesionální život s Olomoucí. Maturoval na Slovanském gymnáziu v Olomouci a studoval zde bohemistiku. Byl významným jazykovědcem a vysokoškolským pedagogem. Narodil se před sto lety.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Miloslav Krbec se narodil se 3. července 1924 v Olomouci. S Olomoucí spojil celý svůj osobní i profesionální život. Maturoval na Slovanském gymnáziu v Olomouci, kde byl jeho třídním profesorem Jan Springer. Ten jej zřejmě podnítil ke studiu bohemistiky.  

Obor čeština a ruština studoval zpočátku na UK v Praze a následně v Olomouci, kde v roce 1949 promoval. Nastoupil jako asistent Slovanského semináře na FF UP a učil zde do roku 1959. Potom až do odchodu do důchodu v roce 1989 učil na katedře českého jazyka a literatury Pedagogické fakulty UP. 

Jeho specializací byla fonetika a fonologie. V roce 1951 obhájil doktorát na téma K historickému vývoji české fonetické terminologie a následně získal titul kandidáta věd. Docentem byl jmenován až po pádu komunistického režimu.

Jeho celoživotní láskou byl Josef Dobrovský. Dobrovský jej zaujal také svou spojitostí s Olomoucí, kde působil v generálním semináři na Hradisku. Miloslav Krbec byl Dobrovského překladatelem, editorem, bibliografem a historiografem. Editacím textů Dobrovského se začal věnovat už od poloviny padesátých let jako asistent Oldřicha Králíka

Rodák z Bochoře Florian Zapletal byl významným novinářem, historikem umění a etnografem

Pozoruhodnou osobností hanáckého regionu byl novinář, historik umění, etnograf a vlastivědný pracovník Florian Zapletal. V přerovském muzeu jsou dodnes uloženy jeho deníky, rukopisy byly bohužel zničeny.

Tehdy společně připravili svazky Historická miscelanea a Kritische Versuche pro řadu Spisů Josefa Dobrovského v nakladatelství ČSAV. Vydání se však neuskutečnilo. Následně vydal Miloslav Krbec Dobrovského korespondenci s J. Müllerem, G. H. Pertzem, A. Habrichem, J. V. Hormayrem, J. Ch. von Engelem a Štěpánem Leškou. S Miroslavem Laiskem vydal soupis Dobrovského korespondence, přeložil z němčiny jeho autobiografii a společně s Věrou Michálkovou vydal korespondenci s Karlem Gottlob von Antonem

V roce 1971 se stal členem a tajemníkem obnovené Komise pro vydávání Spisů Josefa Dobrovského při Slovanském ústavu AV ČR. Dílu Josefa Dobrovského věnoval také různé studie a články uveřejňované v odborných časopisech a sbornících (například Česká literatura, Slavia, Práce z dějin slavistiky, sborníky z konferencí Historická Olomouc a Problematika historických a vzácných knižních fondů Čech, Moravy a Slezska). Tři práce vydal společně s G. M. Moisejevovou. Věnoval se také vztahům Dobrovského k Antonínu Jaroslavovi Puchmajerovi, korespondenci Františka Martina Pelcla a vztahům Dobrovského k Moravě.

Antonín Ugwitz, prostějovský rodák, učitel a vlastivědný pracovník, je autorem první monografie o Tovačovu

Antonín Ugwitz, prostějovský rodák, učitel a moravský vlastivědný pracovník, je autorem první monografie o Tovačovu. Jeho velkou láskou byla historie. Jako učitel ve všech místech svého působení pilně studoval historické prameny, kroniky a bádal...

Na Pedagogické fakultě UP byl řadu let redaktorem všech řad sborníku AUPO (Acta Universitatis Palackianae Olomucensis) a také i do nich přispíval. Výrazně přispěl k rozvoji kontaktů se zahraničím svou překladatelskou a tlumočnickou činností.

Miloslav Krbec zemřel 12. února 2003 v Olomouci v nedožitých devětasedmdesáti letech. Odborně jeho práci zhodnotili jazykovědci Milena Krobotová a Karel Komárek. Fejeton Obrozenecká vášeň o něm napsal literární vědec František Všetička v prvním díle své publikace Olomouc literární vydané v roce 2002 v Olomouci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Hana Bartková

Štítky historie, jazykověda, univerzita, pedagog, Olomouc, Josef Dobrovský, Miloslav Krbec, Česko, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloslav Krbec byl významným olomouckým bohemistou a jazykovědcem. Narodil se před sto lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.