Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Antonín Ugwitz, prostějovský rodák, učitel a vlastivědný pracovník, je autorem první monografie o Tovačovu

Antonín Ugwitz, prostějovský rodák, učitel a moravský vlastivědný pracovník, je autorem první monografie o Tovačovu. Jeho velkou láskou byla historie. Jako učitel ve všech místech svého působení pilně studoval historické prameny, kroniky a bádal v archivech.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Antonín Ugwitz se narodil 14. června 1854 na plumlovském předměstí č. 52 v Prostějově rodičům Antonínu Ugwitzovi a Marianě rozené Spáčilové. Po studiích na vyšším německém gymnáziu v Olomouci působil jako učitel a získal způsobilost pro výuku na českých a německých obecných školách. V roce 1898 si způsobilost rozšířil i pro výuku na měšťanských školách.

Prvními jeho učitelskými „štacemi“ byly Valašské Klobouky a Moravský Krumlov. Odtud byl jako politicky nespolehlivý učitel poslán de vesnice Žilina u Nového Jičína. Stal se významnou osobností české společnosti v Novém Jičíně. Organizoval různé kulturní a veřejné osvětové akce. Podílel se na založení různých spolků, na otevření Národního domu a Škodovy knihovny. Zvláště aktivně působil v roce 1898, v roce 100. výročí narození politika, historika a otce národa Františka Palackého. K uctění jeho památky inicioval vydání sborníku Moravské Kavařsko (1898).  Poznal zde advokáta, věrovanského rodáka a prozaika Otakara Bystřinu (vlastním jménem Ferdinand Dostál). Jeho přítelem a spolupracovníkem byl mladý právník a publicista František Vahalík.

Rodák z Bochoře Florian Zapletal byl významným novinářem, historikem umění a etnografem

Pozoruhodnou osobností hanáckého regionu byl novinář, historik umění, etnograf a vlastivědný pracovník Florian Zapletal. V přerovském muzeu jsou dodnes uloženy jeho deníky, rukopisy byly bohužel zničeny.

V roce 1899 se vrátil na rodnou Hanou. Krátce učil v Chropyni, Přerově a nakonec na měšťanské škole v Tovačově. Odtud odešel v roce 1906 ze zdravotních důvodů na trvalý odpočinek. Zemřel 9. února 1907 ve Všeobecné nemocnici v Praze v 53 letech. Jeho přání dělat v důchodu kustoda v Muzeu matice opavské v Opavě tak zůstalo nesplněno.

Jeho velkou láskou byla historie. Ve všech místech učitelského působení pilně studoval historické prameny, kroniky a bádal v archivech. Výsledky publikoval v článcích uveřejněných například v Hlasech z Hané a Historických rozhledech. Napsal historické monografie o dějinách Valašských Klobouk, Chropyně, Moravského Kravařska – politickém okrese novojickém, Moravském Krumlově a vesnici Rokytná. 

Poslední Ugwitzovou prací, která vyšla posmrtně, byla publikace Z minulosti Tovačova a okolí se čtyřmi vyobrazeními. Vytiskla ji v dubnu 1907 tiskárna Václava Horáka v Prostějově. Jedná se o vzácné dílo, z něhož čerpali informace zájemci o historii, učitelé, studenti, vlastivědci a historici. Obsahuje dějiny Tovačova od pravěku a líčí historii tovačovského panství za jednotlivých majitelů do roku 1905. Práce byla předtím otiskována jako seriál v Hlasech z Hané od 1. 7. do 12. 12. 1906 (36 pokračování). Vážil si jí například regionální historik, sběratel pověstí a vlastivědný badatel Bohumír Štéger.

Knihovník, publicista a bibliofil Bohuslav Smejkal srostl s Olomoucí, stal se nepřehlédnutelnou osobností

Před sto lety se narodila významná kulturní osobnost Olomouce, knihovník, publicista a bibliofil Bohuslav Smejkal. Rodák z Holice prožil většinu svého života v Samotiškách. Srostl s Olomoucí a stal se její nepřehlédnutelnou osobností.

V drobné publikaci Tovačov 650 let městem (Tovačov 1971) připomněl Antonína Ugwitze jako „autora nepřekonané monografie o městě, která dnes existuje jen v málo výtiscích, zasluhovala by vzkříšení a doplnění událostmi nové doby“. Toto Štégerovo přání se po letech splnilo. V roce 2013 vydalo brněnské nakladatelství Garn Ugwitzovu publikaci v reprintu. Město Tovačov již má zpracované dějiny v podobě monografií. Jejich autoři tak navázali na odkaz Antonína Ugwitze, který byl samozřejmě průkopníkem. Mnohé věci doplnili, rozšířili, zhodnotili a pojali jako práci monografické a syntetické. Připomenout můžeme například publikaci Toulky tovačovskou minulostí aneb 695 let historického putování městem pod Spanilou věží (Leon Bouchal a kolektiv, Tovačov 2016). 

Antonín Ugwitz také publikoval řadu článků a studii v Hlasech z Hané, Hlasech z Pobečví a Selském archivu. Patří mezi ně například Přerovsko po válce třicetileté. Z minulosti města Prostějova a okolí, Dědinská práva. Bejnov u Přerova, Listy o rodu a o dobrém se chování vydané v Oplocanech 1673 a Přerově 1737. 

Antonín Ugwitz zanechal na Moravě a na Hané výraznou stopu vlastenecké a vlastivědné práce. Pozitivní je, že se na něj nezapomíná. Jeho působení je připomínáno v medailóncích na webových stránkách měst a obcí. Mnohé jeho práce vyšly v reedicích. „Jakožto prostý učitel vykonal práci hodnou naší úcty, tudíž zaslouží si vděčné paměti,“ zhodnotil jeho práci v nekrologu uveřejněném v roce 1907 v Selském archivu novinář, pedagog a národní buditel Vincenc Prasek.

Vojtěška Baldessari Plumlovská byla první dámou českého divadla pro děti. Navázala na ni Kašpárkova říše

Vojtěška Baldessari Plumlovská byla první dámou českého divadla, které se věnovalo dětem. Od narození významné osobnosti, spisovatelky, dramatičky a kulturní činitelky nyní uplynulo sto šedesát let. Po celý život byla spjatá se střední Moravou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytla Hana Bartková

Štítky rodák, historie, osobnost, učitel, vlastivěda, publikace, Tovačov, okres Přerov, Haná, historie, Prostějov, Přerov, Otakar Bystřina, Chropyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antonín Ugwitz, prostějovský rodák, učitel a vlastivědný pracovník, je autorem první monografie o Tovačovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.