Počasí dnes31 °C, zítra26 °C
Středa 31. července 2024  |  Svátek má Ignác
Bez reklam

Olomouc testuje dotovaný nákup sociálních bytů, na trhu má složitější pozici

Na nové možnosti pro rozšíření městského bytového fondu v podobě dotovaného nákupu bytů pracuje olomoucká radnice. V hledáčku má v pilotní fázi záměru dvě bytové jednotky, které budou sloužit pro sociální bydlení. Pořízení bytu je pro samosprávu složitější než pro fyzické osoby či firmy, a to kvůli delšímu času nutnému k projednání a vyřízení všech náležitostí.

Vedení Olomouce v červnu schválilo na zastupitelstvu záměr koupě bytu v Handkeho ulici za 3,6 milionu korun a druhé bytové jednotky v jednom z panelových domů Trnkově ulici za 3,15 milionu. Nemovitosti si město vyhlédlo v nabídce realitní kanceláře, se kterou pak museli zástupci magistrátu vyjednat specifické podmínky a přesvědčit zprostředkovatele a vlastníky k výraznější míře trpělivosti. „O větších investicích musí rozhodovat zastupitelstvo, a to se neschází každý měsíc. Na standardním trhu s realitami nejsme schopni konkurovat běžným zájemcům, kteří se mohou třeba do týdne vyjádřit a do měsíce celou koupi zrealizovat. Vlastníky se přes realitní kancelář snažíme přesvědčit, aby počkali s prodejem třeba dva tři měsíce s tím, že pak bude ještě nějakou dobu trvat, než to celé proběhne. Problémem v této záležitosti primárně nejsou finance, ale naše tempo,“ vysvětlila náměstkyně olomouckého primátora Kateřina Dobrozemská (ProOlomouc a Piráti).

Koupě sociálních bytů musí splnit také podmínky Integrovaného regionálního operačního programu, přes který se rozdělují peníze z evropských fondů. Podpora z dotací může dosáhnout úrovně až 68 tisíc korun na metr čtvereční podlahové plochy pořizované nemovitosti. Například na byt o výměře 50 metrů čtverečních by tak mohlo město či obec čerpat dotaci 3,4 milionu korun. „Město musí dorovnat rozdíl mezi tržní cenou a uznatelnými náklady dotace. Pořád je to lepší než koupit byt bez dotace. Víme, že ceny nemovitostí v Olomouci jsou vysoké, ale musíme pracovat v podmínkách, které máme. Dotační podpora je pěkná, ale úplně jinak se jeví, když za stejných podmínek podpory kupuje byt nějaké menší město jako třeba Uničov nebo Moravský Beroun,“ podotkla náměstkyně. Podle dat České bankovní asociace se cena nového bytu v Olomouckém kraji pohybuje na úrovni 86 tisíc korun za metr čtvereční, starší byt podle statistik asociace vychází v Olomouci přibližně na 62 tisíc korun za metr plochy.

Byty pořízené z dotací by měly po dobu udržitelnosti projektu, v tomto případě dalších dvacet let, sloužit pro sociální bydlení podle určených podmínek. „Ty nás budou budou limitovat například v nájemném. To bude jiné, než u dalších sociálních bytů, které už máme v majetku,“ doplnila Kateřina Dobrozemská.

Město řeší i stavbu nových bytových domů, za posledních několik let ale k výraznému pokroku nedošlo. Opoziční zastupitel Matouš Pelikán (KDU-ČSL) na zasedání zastupitelstva poznamenal, že v minulosti se radnice od vlastnictví jednotlivých bytů spíše odkláněla. „Otázka nabývání zbytkových bytů je trošku problematická. Respektive jde o vytváření toho, co jsme v minulosti řešili jako komplikované, kdy jsme zbytkové byty, které zůstaly v jednotlivých bytových domech, prodávali právě s odůvodněním, že správa je složitá a že je vhodnější ten majetek nějakým způsobem sdružovat. Teď jdeme opačnou cestou, ukáže se v budoucnu, jestli je to dobrý krok, nebo ne. Věřím tomu, že pořád výstavba bytových domů bude komplexnější a správnější krok,“ komentoval Pelikán.

Úřady chtějí společnosti OLMA sebrat právo veta. Odblokovaly by tak stavbu východního obchvatu Olomouce

Úřady udělaly první krok, aby odblokovaly stavbu veledůležitého východního obchvatu Olomouce. Odbor životního prostředí navrhl změnu ochranného pásma vodního zdroje OLMA a chce odstranit právo veta, které mlékárna má. Za splnění přísných podmínek...

Podle náměstkyně Dobrozemské je koupě sociálních bytů doplněním záměru výstavby, který představuje výrazně složitější proces. „Víme, že výstavba je velice finančně a časově náročná. Pokud se nám v rámci IROPu otevírá cesta, jak dokupovat jednotlivé byty, tak ji prostě chceme vyzkoušet. Pro Olomouc je to úplně pilotní projekt. Městský bytový fond je malý a my bychom ho potřebovali navyšovat ne o desítky bytů, ale o stovky. Chytáme se každé možnosti, kterou lze nyní vyzkoušet,“ dodala náměstkyně pro oblast sociálních věcí.

Statutární město Olomouc podle údajů z konce roku 2023 vlastní přes 1500 bytů, z toho 625 bytů zvláštního určení – 557 bytů pro seniory, 68 bezbariérových bytů a 26 sociálních bytů.

Portfolio nemovitostí chce radnice vhodně rozšířit. „Chybí nám více zcela bezbariérových bytů, nebo alespoň bytů blížících se bezbariérovým standardům. Vytipovávali jsme byty, které jsou přístupné s výtahem a splňují další parametry, které dokážeme zohlednit. Ne každý člověk s hendikepem je vozíčkář, může mít nějakou poruchu pohybového aparátu. Když budeme mít další takový byt, tak můžeme podpořit někoho, pro koho je taková podpora od města jistě cenná. Speciální požadavky člověka s hendikepem limitují i na realitním trhu. Není to tak, že bychom se jen mrkli na nabídku realitek, ale na základě praxe a znalosti požadavků, které s ohledem na možnosti bytového fondu neumíme uspokojit, jsme si řekli, že tohle je ta cesta, kde to může reálně a rychle pomoct jednotlivcům nebo rodinám,“ uzavřela náměstkyně Dobrozemská s tím, že případné další nákupy v tomto režimu bude vedení města ještě vyhodnocovat podle zkušeností a výsledků pilotní fáze tohoto projektu.

Ohodnoť článek

Foto FB Olomouc Tourism

Štítky Byty, bydlení, nájem, ceny, koupě bytu, koupě nemovitosti, sociální byty, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc testuje dotovaný nákup sociálních bytů, na trhu má složitější pozici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.