Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Sobota 10. srpna 2024  |  Svátek má Vavřinec
Bez reklam

Teprve loni se zabydleli v olomoucké zoo. Teď už klokánci krysí mají první mládě

Zoo na Svatém Kopečku tento týden opět přivítala další přírůstek. Jde o mládě klokánka krysího. Tyto vačnatce přitom začali v Olomouci chovat teprve během loňského roku. S novými mláďaty v Pavilonu netopýrů se návštěvníci mohli poprvé setkat tento čtvrtek.

Klokánci krysí jsou jedni z nejmenších klokanů pocházejících z Austrálie a společně s dalšími devíti druhy se považují za předky pravých klokanů. Obývají nejvíce jihovýchodní Austrálii a Tasmánii, kde vyhledávají lesy či husté porosty, které je chrání před predátory, jako jsou zdivočelé kočky nebo lišky.

Nové mládě se v olomoucké zoo ukázalo poprvé tento čtvrtek. „Mládě se ještě stále chodí schovávat k matce do vaku, ale při troše trpělivosti už jej i návštěvníci mohou vidět samostatně se pohybovat po ubikaci,“ uvedla v tiskové zprávě zooložka Jitka Vokurková. Kvůli své noční aktivitě mají klokánci svůj domov v Pavilonu netopýrů.

Zemřel respektovaný přírodovědec a pedagog Vítězslav Bičík. Popularizoval vědu i univerzitní Olomouc

Ve věku 86 let zemřel významný přírodovědec, pedagog a autor mnoha publikací profesor Vítězslav Bičík. Svou bohatou profesní kariéru spojil s Univerzitou Palackého v Olomouci, v roce 2005 se stal také laureátem Ceny města v oblasti přírodní vědy.

Další zajímavostí o klokáncích krysích je složení jejich jídelníčku. Klokánci totiž patří mezi vášnivé houbaře. V určitém ročním období tvoří houby příbuzné lanýžům až 80 procent jejich potravy. Podzemní plodnice těchto hub dokáže klokánek vypátrat pomocí čichu. Kromě hub se ale také živí rostlinami nebo hmyzem a červy.

Klokánci jsou také vítanými zahradníky. "V rámci ekosystému hloubí jámy, ve kterých se drží voda a usazují nánosy naváté větrem, což je skvělé prostředí pro klíčení semen," uzavřela mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, Zoo Olomouc, klokánek krysí, mládě, vačnatci, klokánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teprve loni se zabydleli v olomoucké zoo. Teď už klokánci krysí mají první mládě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.