Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Nežehlit, nepéct, větrat jen ráno. Hygienici radí, jak přežít vedra

Čeká nás tropický víkend s teplotami přes třicet stupňů. Abychom ho přečkali v co největším pohodlí, sepsali hygienici několik tipů. Důležité je například nežehlit, nepéct a ochlazovat si ruce vodou.

Pokud lidé zůstávají doma, radí hygienici vybrat si tu nejchladnější místnost. „Nemáme-li chladnější, můžeme obvykle alespoň zařídit, aby se to, co máme, zbytečně neohřívalo: nevětráme přes den, ale jen ráno, čím dřív, tím líp,“ píše se na webu hygieniků.

Místnosti ochladí zapnutý ventilátor přehozený mokrou látkou, postavit před něj také můžeme mísu s ledem. „Kdo nemá klimatizaci ani ventilátor, pořád má možnost v místnosti rozvěsit třeba mokré jen lehce vyždímané ručníky nebo prostěradlo, a hned je chladněji. A dřív, než uschnou, namočí je znova,“ radí.

Důležité je také omezit činnosti, při kterých vzniká teplo. Tedy nepéct, nevařit teplá jídla a nežehlit. Připomínají, že prostor ohřívá i televize či počítač. Námahu by měli lidé vynechat nebo odložit na brzo ráno nebo pozdě večer. 

Pomůže také ochlazení rukou či chodidel ve studené vodě. „Skoro každý, pokud nemá zvlášť komplikovaný účes, si může během dne smáčet vlasy chladnou vodou (na rozpálenou horkou hlavu by neměla přijít ledová voda), při pobytu doma se můžeme osprchovat nebo na chvíli navléct mokré vyždímané tričko či košili,“ zmínili hygienici.

Oblečení by mělo být lehké, vzdušné, nepřiléhavé, z přírodních materiálů. Venku pomohou světlé barvy a ochrana hlavy čepicí, kloboukem či deštníkem. 

„A boty, nejlíp sandály, nebo žabky nebo pantofle. Někdo ale musí mít plnou obuv, třeba kvůli bezpečí na pracovišti, pak pomůže alespoň výměna ponožek a krátké ochlazení chodidel během přestávky. A chůze bosky po pracovní době,“ doplnili. 

Ve městě najdou lidé chládek v knihovně, v muzeu nebo v nižších podlažích nákupních center. Samozřejmostí je také dostatečné pití neslazených nealkoholických nápojů.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Hygienická stanice hlavního města Prahy, horko, rady, žehlení, pečení, ochlazení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nežehlit, nepéct, větrat jen ráno. Hygienici radí, jak přežít vedra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.