Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Neděle 4. srpna 2024  |  Svátek má Dominik
Bez reklam

Plukovník Vilém Murcek. Bojovník, letec a učitel létání, kterého komunisté po válce zavřeli na Mírov

Významnou osobností našeho regionu byl plukovník, letec a učitel létání Vilém Murcek, od jehož smrti nedávno uplynulo šedesát let. Bojoval proti nacismu, byl příslušníkem RAF, ale po návratu do vlasti ho komunisté zavřeli na Mírov. Vychoval řadu vynikajících pilotů, mezi nimi byli například František Fajtl, František Peřina nebo Josef František.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Vilém Murcek se narodil 4. listopadu 1902 ve Staříči u Frýdku-Místku v rodině mlynářského dělníka. V Železárnách Třinec a v Karlově huti v Lískovci se vyučil elektrikářem. V sedmnácti letech se pokusil o útěk před polskou expanzí a při přechodu Olše mu byl ustřelen prostředník pravé ruky. Do roku 1922 pracoval jako elektrikář v Lískovci.

V říjnu 1922 vstoupil do Československé armády, kde v roce 1923 absolvoval poddůstojnickou školu a v letech 1923–1924 elementární pilotní školu ve Vajnorech a v Chebu. Potom studoval pilotní školu pokračovací a 1. května 1925 byl četař Murcek jmenován polním pilotem-letcem. Prošel výcvikem na stíhací letce v Chebu a školou pro výchovu rotmistrů z povolání v Košicích. 31. ledna 1930 byl přemístěn k Vojenskému leteckému učilišti v Prostějově, kde působil jako učitel létání až do roku 1938. V tomto roce absolvoval kurz nočního létání v Olomouci.

Knihovník, publicista a bibliofil Bohuslav Smejkal srostl s Olomoucí, stal se nepřehlédnutelnou osobností

Před sto lety se narodila významná kulturní osobnost Olomouce, knihovník, publicista a bibliofil Bohuslav Smejkal. Rodák z Holice prožil většinu svého života v Samotiškách. Srostl s Olomoucí a stal se její nepřehlédnutelnou osobností.

29. června 1939 odešel ilegálně do Polska a zúčastnil se bojů při obraně Polska. Po porážce Polska Německém byl na letišti Sarmy zajat Rudou armádou a následně byl internován v táborech Oranski a Suzdal. Odjel před Moskvu, Cařihrad, Egypt , Suez, Bombay v Indii a kolem Afriky do Liverpoolu, kde se 27. října 1940 přihlásil do československého depotu na základně RAF v Cosfordu. Stal se příslušníkem 310. československé stíhací perutě RAF. V Anglii potom sloužil jako letecký instruktor na různých základnách (například Hullavington, Watchfield, Schellingford).

V říjnu 1942 byl převelen do Kanady, kde opět působil jako instruktor létání u 31. EFTS Canada na základnách North Batteford a Calgary. V dubnu 1945 byl převelen do Velké Británie a přidělen do depotu v Cosfordu a St. Athanu.

18. července 1945 byl přidělen k Ministerstvu národní obrany v Praze a 19. července 1945 se vrátil do vlasti v hodnosti nadporučíka letectva. Do 21. září sloužil ve Vojenském leteckém učilišti v Prostějově. Poté v Pilotní škole III v Olomouci jako řídící létání. 1. července 1946 byl jmenován velitelem Pilotní školy II elementární v Olomouci a v dubnu 1947 Pilotní školy III.

Odvážný mladý protifašistický bojovník František Vrbka položil život za svobodu naší vlasti

V těchto dnech si připomínáme sto let od narození protifašistického bojovníka, vojáka a příslušníka výsadku Bronse Františka Vrbky. Žil v Prostějově, jeho jméno připomínají pamětní desky v budově bývalé reálky v Prostějově a v budově radnice.

V březnu 1948 byl odvolán na nucenou dovolenou a 1. listopadu 1948 byl povolán do výslužby. V letech 1949–1951 byl vězněn na Mírově. Od roku 1951 pracoval jako montér v různých olomouckých podnicích. V roce 1962 odešel do důchodu.

Vilém Murcek žil s rodinou v Olomouci v Pražské ulici č. 29. Celkem nalétal 7731 letových hodin. Vychoval řadu našich vynikajících pilotů, mezi nimi byli například František Fajtl, František Peřina a Josef František. Zemřel 24. července 1964 ve svých dvaašedesáti letech v Olomouci.

Za svoji činnost obdržel tato vyznamenání: Československý válečný kříž 1939, Polský válečný kříž 1939, Československá medaile Za chrabrost, Československá vojenská medaile za zásluhy 1. stupně, Československá pamětní medaile Velká Británie, The 1939–1945 Star, Defence Medal 1939–1945. Po roce 1990 byl rehabilitován a byl povýšen do hodnosti plukovníka letectva in memoriam.

Vojtěška Baldessari Plumlovská byla první dámou českého divadla pro děti. Navázala na ni Kašpárkova říše

Vojtěška Baldessari Plumlovská byla první dámou českého divadla, které se věnovalo dětem. Od narození významné osobnosti, spisovatelky, dramatičky a kulturní činitelky nyní uplynulo sto šedesát let. Po celý život byla spjatá se střední Moravou.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Hana Bartková

Štítky Mírov, letec, RAF, vězení, komunismus, Olomouc, válka, Spojené království, Britské královské letectvo, Kanada, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plukovník Vilém Murcek. Bojovník, letec a učitel létání, kterého komunisté po válce zavřeli na Mírov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.