Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Vojtěška Baldessari Plumlovská byla první dámou českého divadla pro děti. Navázala na ni Kašpárkova říše

Vojtěška Baldessari Plumlovská byla první dámou českého divadla, které se věnovalo dětem. Od narození významné osobnosti, spisovatelky, dramatičky a kulturní činitelky nyní uplynulo sto šedesát let. Po celý život byla spjatá se střední Moravou.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Vojtěška Baldessari Plumlovská se narodila se 17. dubna 1854 v Plumlově na Prostějovsku jako nejstarší ze šesti dětí soudního úředníka Adolfa Baldessariho a Josefy rozené Černé. Její jméno odkazuje na italské předky otce, kteří se na Moravě usadili ve dvacátých letech 19. století. V Plumlově vychodila obecnou školu. V sedmnácti letech odešla se sestrou Emou nejprve do Vídně a poté do Černovic v Bukovině, kde v roce 1872 absolvovala tamní učitelský ústav. Potom nastoupila učitelskou dráhu. Učila na německých školách v Rýmařově, Šternberku a Kroměříži.

V Kroměříži začala spolupracovat s místním ochotnickým spolkem a v roce 1889 pro něj napsala první divadelní hru pro děti Svatoň a Milena. Po ní následovaly hry Honza v zakletém zámku a Sněhurka. V roce 1906 odešla do penze a přestěhovala se do Olomouce. Také zde pokračovala ve svých kulturních aktivitách. Především se věnovala loutkovému divadlu. Založila zde a řadu let vedla loutkářský kroužek.

Jaroslav Mazáč, přerovský rodák a básník by se dožil devadesáti. Za komunismu měl konflikty s cenzurou

Jaroslav Mazáč, jehož nedožité devadesátiny jsme si nedávno připomněli, byl svou prací a tvorbou spjatý s Přerovem. Byl básníkem subjektivní lyriky a meditativní poezie křesťanské orientace. Jeho verše sice vycházely v době minulého režimu...

Její dílo je velmi rozsáhlé. Napsala celkem 35 divadelních her. Z toho 24 pohádkových, 9 her loutkových a 2 hry pro dospělé. Patří mezi ně například hry Honza pán, Blaničtí rytíři, Krakonoš, Ječmínek, Zlatá nit, Májová noc, Sůl nad zlato, Jura, Zahrada sudiček, Divotvorný meč, Probuzení a Pasákova košile. Náměty čerpala především z lidových pověstí a pohádek. Pohádkový námět se v nich spojoval s reálným a hry měly i výchovný ráz. Její hry hrály nejen ochotnické a dětské soubory, ale také divadelní scény v Brně, Praze a dalších městech.

Byla členkou Jednoty divadelních ochotníků besedních a hrála v Městském divadle v Olomouci, na jevišti Národního domu a na divadelní scéně v Černovíře. Diváci jí aplaudovali v Mahenově Jánošíkovi a Mrtvém moři, v Hilbertově Falkenštejnovi a v Jiráskově hře M. D. Rettigová.

Významné kontakty měla s ředitelem Národního divadla v Praze Gustavem Schmoranzem, režisérem Jakubem Seifertem, spisovateli Jaroslavem Vrchlickým, Eliškou Krásnohorskou a Adolfem Wenigem, předsedkyní Československého červeného kříže Alicí Masarykovou a prostějovským publicistou a pedagogem Waldemarem Ethenem. Byla členkou Spolku českých spisovatelů beletristů v Praze, spolupracovala s časopisem Divadelní listy, pražským nakladatelstvím Františka Šimáčka a nakladatelstvím Máj v Praze, které vydalo většinu jejích her.

Hynek Floryk byl zakladatelem moravského chmelařství. Pochází z Tršic, kde vysadil první pole

Zajímavou osobností našeho regionu byl Hynek Floryk, od jehož narození uplynulo sto devadesát let. Pochází z Tršic na Olomoucku, kde v roce 1861 založil první chmelnici. Přes značnou nedůvěru v širokém okolí se brzy dostavily první úspěchy a...

Na její loutkářské aktivity navázalo v Olomouci od roku 1920 loutkové divadlo Kašpárkova říše, které také uvádělo její loutkové hry a jejími pokračovateli byli František Čech, František Štěrba, Edmund Žižka, Jan Spáčil, Zdarek Pop a Jaromíra Nohelová. Kašpárkova říše tak rozvíjí tradice svých zakladatelů dosud. Osobní fond V. B. Plumlovské je uložen v archivu loutkového divadla Kašpárkova říše ve Slovanském domě v Olomouci. Na Moravě na její loutkářskou a dramatickou tvorbu navázali Bedřich Beneš Buchlovan a Eugen Stoklas.

Vojtěška Baldessari Plumlovská zemřela 31. března 1934 v Olomouci a její ostatky jsou uloženy v rodinném hrobě Baldessariů na Ústředním hřbitově v Olomouci. V Olomouci bydlela v Palackého ulici č. 23 a později v Litovelské ulici č. 8, kde také zemřela.

Ze vzpomínek zakladatele olomouckého loutkového divadla Františka Čecha
Jako by to dnes bylo, tak ji vidím před sebou. Menší postava s hlavou ušlechtilého profilu, překrásný stříbrný vlas. Pohled očí spíše přísný než vlídný a hlas hlubší než býváme zvyklí slyšet u žen. Poznali jste brzy, že pod stříbrnou hlavou bije v hrudi zlaté srdce, srdce, které nikomu nikdy neublížilo, srdce, které kde jen mohlo, zmírňovalo bolesti druhých, srdce, které dalo se zcela do služeb dětské duše. Dětskou duší se obírala, ji ošetřovala a jí se laskala až do sklonku svého života.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Hana Bartková

Štítky Vojtěška Baldessari Plumlovská, Kašpárkova říše, Olomouc, první dáma, české divadlo, loutkové divadlo, Jan Spáčil, Praha, Plumlov, Morava, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Plumlov je MORAVA !!! Néé čechy !!!

Pondělí, 22. dubna 2024, 06:49Odpovědět

Vojtěška Baldessari Plumlovská byla první dámou českého divadla pro děti. Navázala na ni Kašpárkova říše  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.