Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Čtvrtek 25. července 2024  |  Svátek má Jakub
Bez reklam

Za pylem přes ostnatý drát. V centru Olomouce pečují vězni o včely, med mohou dát svým blízkým

Zpoza zdí areálu Vazební věznice Olomouc vylétají do okolí nenahraditelní hmyzí opylovači, v zařízení v centru hanácké metropole se už řadu let věnují odsouzení chovu včel. Tradiční obor se stal součástí rehabilitačního programu pro vězně, kteří se učí novým dovednostem a pečlivému přístupu k práci. Získaný med pak mohou předat svým blízkým, kteří za nimi přijdou na návštěvu.

Do specifické kategorie městského včelaření spadá i chov včel ve Vazební věznici Olomouc, která má kromě vazební části také oddělení pro výkon trestů odsouzených osob. Včelaření už dvanáct let nabízí trestancům příležitost získat zdatnost v přínosné činnosti spojené s přírodou. „Jedním z hlavních přínosů chovu včel pro vězněné osoby je rozvoj pracovních a sociálních dovedností. Včelaření vyžaduje trpělivost, pečlivost a schopnost týmové spolupráce. Vězni se učí, jak správně zacházet s včelami, jak pečovat o úly a jak sklízet med. Tyto dovednosti mohou být velmi užitečné nejen při práci ve včelařství, ale i v jiných oblastech pracovního života,“ uvádějí na webových stránkách zástupci Vazební věznice Olomouc.

Podle mluvčí olomoucké věznice Evy Gürbüz se do včelařského kroužku může zapojit až dvacet osob, které musí předem absolvovat zdravotní prohlídku. Při péči o šest včelstev v půdních prostorách objektu prádelny se pak naučí celou řadu praktických i teoretických dovedností o fungování včelího společenstva, ochraně před škůdci a nemocemi a seznámí se i s technikami vytáčení medu a také jeho zpracováním a skladováním.

Maketa olomoucké věznice prošla obnovou. Odsouzený doplnil místo pro psa či ostnaté dráty

Areál Vazební věznice Olomouc má již takřka dvacet let také svou propracovanou zmenšeninu v měřítku 1:100. Model umístěný v administrativní budově nápravného zařízení nedávno prošel renovací, kterou obstaral jeden z odsouzených. Do zmenšené...

Práce se včelami má podle vězeňské služby významný terapeutický přínos. „Kontakt s přírodou a péče o živé tvory mohou mít pozitivní vliv na psychický stav vězňů, snižují stres a pomáhají budovat pozitivní vztah k práci a odpovědnosti. Včelaření také nabízí smysluplnou činnost, která může napomoci zlepšit sebevědomí a sebeúctu vězněných osob,“ objasnila mluvčí.

Ta dodává, že včelařský kroužek pro vězně vede vedoucí oddělení výkonu vazby a trestu ve spolupráci se stravovateli, kteří mají zkušenosti s včelařením. „Produktem je stáčený med. Vězněné osoby, které jsou zapojeny do kroužku, dostávají med, který mohou následně věnovat svým blízkým, nebo přímo zkonzumovat. Část také používá Vazební věznice Olomouc k prezentaci práce odsouzených a odborných zaměstnanců ve vazební věznici formou dárkového předmětu,“ dodává Eva Gürbuz.

Ohodnoť článek

Foto Vazební věznice Olomouc

Štítky Včelaření, vězení, věznice, vazební věznice, Olomouc, rehabilitační program, vězeňská služba, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za pylem přes ostnatý drát. V centru Olomouce pečují vězni o včely, med mohou dát svým blízkým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.