Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 3. srpna 2024  |  Svátek má Miluše
Bez reklam

Česká tramvaj se už podruhé objevila v kultovním seriálu Simpsonovi. Zahrály si tam typy T3 a Škoda 10T

Ikonická česká tramvaj T3 se objevila v zatím předposledním 17. dílu aktuální 35. řady kultovního amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Překvapivě se tam tramvaj proháněla po kolejích ulicemi města označeného jako Malá Evropa, kolem hrázděných domů ve francouzském stylu. A nebylo to zdaleka poprvé, kdy tvůrci populárního seriálu zasadili do děje tramvaj od českého výrobce.

Česká tramvaj T3 má v seriálu Simpsonovi vyznačenou linku číslo 22. Na zajímavou tuzemskou stopu v oblíbené sérii, která určitě potěší každého českého patriota, upozornil jako první specializovaný web Československý dopravák. Tramvaj projede městečkem ve 14. minutě epizody nazvané Bod zlomu. Do Malé Evropy se dostane Homer tak, že doma spadne do moře, ze kterého ho následně vyloví u evropských břehů rybářská loď.

Epizoda konkrétně pojednává o tom, že rodina Simpsonových se dostane do finančních problémů kvůli tomu, že Homer dává všude moc vysoké spropitné. Po pádu do moře se ale dostane do zaslíbené země, kde spropitné nemusí dávat. Zmíněnou epizodu zatím poslední série o žluté rodince odvysílala v červnu v tuzemské premiéře s titulky streamovací platforma Disney+. V českém znění měl tento díl s tramvají T3 premiéru na Prima Cool v červenci.

Poprvé se ovšem objevila škodovácká tramvaj v seriálu Simpsonovi už v roce 2019. Konkrétně se jednalo o 6. epizodou 31. řady nazvanou Dřevorubání. Populární rodinka odcestovala do amerického města Portland, jehož ulice skutečně brázdí tramvaje Škoda 10T, které se vyrobily v Česku. Plzeňský výrobce dodal do Portlandu už v roce 2001 a 2002 sedm vozů Škoda 10T. A právě jednou z těchto tramvají se část žluté rodiny svezla. Konkrétně v čase 13:20.

Tramvaje z Plzně i z Prahy

Tramvaj 10T je obousměrný, motorový a částečně nízkopodlažní tramvajový vůz. Už tehdy byl na přání amerického zákazníka vybaven klimatizací. Skládá se ze tří článků, které jsou spojeny klouby a krycími měchy. Na obou stranách vozové skříně se nachází troje předsuvné dveře.

Nejúspěšnější model tramvaje T3 se vyráběl v ČKD Praha mezi roky 1961–1997 a je s více než 13 000 prodanými vozy světovým rekordmanem. Po roce 1989 reálně hrozil zánik tramvajové výrobní tradice v ČR, ale štafetu naštěstí převzala plzeňská Škoda, nynější Škoda Group, která začala psát novou kapitolu českých tramvajářských dějin. Její dceřiná společnost Škoda Dopravní technika od roku 1995 realizovala modernizaci starších tramvají Tatra T3 a to pod typovým označením 01T a 02T.

Tramvaje ovšem nejsou jedinou českou stopou v seriálu Simpsonovi. Už dříve se tam objevila zpěvačka Markéta Irglová, která je držitelkou Oscara za originální píseň k filmu Once, ale také brankář Petr Čech nebo postava Golema. V některých dílech zase zazněla hudba s českými kořeny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky česká tramvaj, tramvaj T3, tramvaj Škoda 10T, seriál Simpsonovi, Simpsonovi, česká stopa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká tramvaj se už podruhé objevila v kultovním seriálu Simpsonovi. Zahrály si tam typy T3 a Škoda 10T  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.