Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Sobota 17. srpna 2024  |  Svátek má Petra
Bez reklam

Olomoucký kraj investuje desítky milionů do škol. Chystá se i na kompletní přestavbu internátu v Olomouci

Hned několik vylepšení za desítky milionů korun probíhá přes prázdniny ve školských zařízeních zřizovaných Olomouckým krajem. Obdobně jako města či obce využívá hejtmanství letní měsíce k významnějším úpravám ve školách. Významnou rekonstrukcí prochází například jesenická průmyslovka, úspornější budovy bude mít po období volna lesnická a strojírenská škola ve Šternberku. V Olomouci se chystá mimořádná přestavba internátu u Velkomoravské ulice.

„Prázdniny jsou jediným možným termínem, kdy se dají ve školách realizovat větší stavební úpravy, aniž by se musel nějak omezit provoz škol. A stavební firmy se musí opravdu činit, protože pár týdnů například na zateplení velké školní budovy není moc času,“ komentuje hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Mezi nejrozsáhlejší akce se řadí například modernizace praktických dílen Střední průmyslové školy v Jeseníku, která si vyžádá investici překračující částku 42 milionů korun, dalších 19 milionů pak míří do obnovy gastroprovozu jesenické průmyslovky. Už v červenci se firma zaměřila na zateplení budov šternberské lesnické školy za takřka 13 milionů korun. „Před dokončením je oprava historické fasády na budově střední školy a učiliště v Uničově. Zruční řemeslníci tam musí kromě fazóny dát do pořádku také ozdobné kamenné prvky, dlažbu a provést částečnou opravu vnitřní omítky,“ podotkla k další zakázce v hodnotě téměř 11 milionů korun mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

„Máme zato, že moderní školství je jedním z pilířů dalšího rozvoje našeho regionu. Peníze, které do škol dáváme, proto představují investici do naší společné budoucnosti,“ tvrdí Aleš Jakubec (TOP 09), radní Olomouckého kraje pro oblast školství.

Ruční papírna ve Velkých Losinách míří na seznam UNESCO. Zástupci samospráv podepsali memorandum

Ruční papírna ve Velkých Losinách na Šumpersku míří na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zástupci samospráv dnes podepsali memorandum, které má památce v její dlouholeté snaze pomoci. Papírna má více než 420 let trvající...

Podle krajského radního pro oblast investic a informačních technologií Petra Lyska (Piráti) se hejtmanství zaměřuje také na doplnění budov fotovoltaickými panely. „Školy, potažmo kraj, tím ušetří nemalé peníze za energie, které pak budeme moci investovat třeba do lepších učebních pomůcek,“ poznamenal na webu hejtmanství Lysek.

Rozsáhlá přestavba by se v polovině blížícího se školního roku měla rozběhnout v Olomouci a to na objektu internátu Střední školy polytechnické v Olomouci na ulici Rooseveltova. Domov mládeže má maximální kapacitu 165 osob, žáci a studenti budou po dobu rekonstrukce moci využívat ubytování v zařízení v Přerově a v Uničově. Podle mluvčí Minxové v současnosti hejtmanství hledá zhotovitelskou firmu ve výběrovém řízení, předpokládaná hodnota zakázky je 216 milionů bez DPH a dalších 16 milionů by pak mělo směřovat do vybavení vnitřních prostor. „Ze stávajícího objektu budou ponechány jen nosné konstrukce. Objekt bude zateplen a dostane nová okna a dveře. Pokoje a sociální zařízení budou odvětrána novou vzduchotechnikou včetně systému rekuperace. Veškeré technické instalace i interiér bude dodán jako nový,“ doplnila Alena Minxová.

Ohodnoť článek

Foto poskytl Olomoucký kraj

Štítky Stavba, investice, rekonstrukce, opravy škol, Olomoucký kraj, Jeseník, Olomouc, Uničov, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj investuje desítky milionů do škol. Chystá se i na kompletní přestavbu internátu v Olomouci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.