Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Sobota 17. srpna 2024  |  Svátek má Petra
Bez reklam

Prostějov letos počítá s další modernizací veřejného osvětlení, instalovat se bude tisíc nových lamp

Celou řadu lokalit v Prostějově čeká v závěru léta a v průběhu podzimu výměna svítidel veřejného osvětlení. Zastaralé zdroje nahradí úspornější LED technologie, celkem je v této etapě v plánu osazení takřka tisícovky nových lamp. Město už vybralo dodavatele, modernizace vyjde na bezmála osm milionů korun.

„Půjde o výměnu sodíkových svítidel za moderní a úsporná LED svítidla. Celkem bude vyměněno 977 svítidel na stávajících sloupech veřejného osvětlení a bude provedena demontáž původních svítidel v počtu 978 kusů s tím, že jedno svítidlo bude odstraněno,“ uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Práce by měly začít ještě v létě a skončit nejpozději do konce listopadu. Výměna svítidel se týká například Domamyslic, Krasic, Čechovic, ale i severní části města. Nového úsporného osvětlení se dočkají také lidé z ulice Sladkovského, Partyzánské a z lokality mezi ulicemi Barákova, Olomoucká, Hybešova, ale například i na Husově či Joštově náměstí.

Prostějov investuje do odbahnění Mlýnského náhonu, chce zpříjemnit prostředí v Kolářových sadech

Přes 1,7 milionu plánuje vynaložit prostějovská radnice na odbahnění Mlýnského náhonu v Kolářových sadech. V jednom z městských parků by měla úprava přinést zlepšení vzhledu lokality, která tak bude přívětivější pro návštěvníky. Rozpočtovým...

Svítidla radnice vyměňuje za úsporná v několika etapách, letos na začátku roku město dokončovalo předchozí část modernizace, která začala loni na podzim a zahrnovala výměnu 500 svítidel. Od roku 2022 bylo v Prostějově podle Pospíšila modernizováno zhruba 2200 svítidel veřejného osvětlení. Výměna sodíkových lamp za LED zdroje světla je pro město výhodná. „Úspora činí až o 80 procent elektrické energie,“ uvedl již dříve náměstek Pospíšil.

Do modernizace veřejného osvětlení kvůli významným energetickým úsporám se pouštějí i další města v Olomouckém kraji jako Jeseník či Přerov. Naposledy tento záměr oznámil Šumperk, který se chystá vyměnit všech 3400 zastaralých svítidel veřejného osvětlení za nové LED lampy, slibuje si od toho významné energetické úspory. Město má v první etapě v plánu vyměnit 1328 lamp.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytlo Statutární město Prostějov

Štítky Investice, modernizace, veřejné osvětlení, Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov letos počítá s další modernizací veřejného osvětlení, instalovat se bude tisíc nových lamp  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.