Počasí dnes32 °C, zítra31 °C
Sobota 24. srpna 2024  |  Svátek má Bartoloměj
Bez reklam

Seznamte se s Mladou. Kromaňonka z Mladečských jeskyní už má jméno

Sedmnáctiletá dívka z doby kamenné, jejíž lebka se našla na konci 19. století v Mladečských jeskyních, má jméno. V anketě organizované Správou jeskyní ČR zvítězilo jméno Mlada. Občané hlasovali do konce července a mohli vybírat celkově z deseti křestních jmen.

Správa jeskyní České republiky obdržela od občanů desítky návrhů na jméno pro mladou kromaňonskou dívku. „Velmi příjemně nás překvapilo, kolik různých zajímavých nápadů ze strany místních i vzdálenějších přišlo i kolik lidí pak hlasovalo o finálním jménu," vysvětlil Karel Drbal ze Správy jeskyní ČR. Ten se společně s táborským geodetem Jiřím Šindelářem podílel na rekonstrukci tváře dívky z doby kamenné.

Vítězné jméno Mlada obdrželo od veřejnosti 402 hlasů. Stříbrnou pozici obsadilo jméno Myra se 103 hlasy a na třetím místě skončila Maja s 94 příznivci. Mezi další jména, ze kterých mohla veřejnost vybírat patřila Ava, Khan, Mae, Mladenka, Mladka, Rena a Runa.

TIP NA VÝLET: Naučnou stezku Třesín u Mladče zvládnou i děti. Zajímavostí je Frištenského sáňkařská dráha

Příjemnou procházku nedaleko Olomouce nabízí naučná stezka Třesín u Mladče v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Ukáže řadu zajímavých míst, Rytířskou síň, jeskyni Podkovu nebo Čertův most. Zajímavostí je dodnes viditelná sáňkařská...

Vědci se původně domnívali, že lebka nalezená v jeskyních u vesnice Mladeč patřila dospělému muži. Pozdější studie ale ukázaly něco jiného. „Další zkoumání odhalilo, že jde ve skutečnosti o lebku ženy, která zemřela před 31 tisíci lety ve věku kolem 17 let. Tato fosilie je tak jednou z nejstarších Homo sapiens nalezených ve střední Evropě,“ uvedl Drbal.

Lebku nalezl v roce 1881 rakousko-uherský archeolog Josef Szombathy. Dnes je lebka uložena ve vídeňském přírodovědném muzeu, které předloni zpřístupnilo také její interaktivní on-line verzi. Tento virtuální model inspiroval české a brazilské vědce k vytvoření projektu rekonstrukce podoby obličeje. Jelikož byla lebka nalezená bez dolní čelisti a většiny zubů, s původní podobou obličeje pomáhal počítačový program. 

Do Hranické propasti s virtuální realitou. Infocentrum přírodního unikátu ročně přiláká 20 tisíc lidí

Do sedmé sezony vstoupilo Infocentrum Hranické propasti, které turistům přibližuje taje a zajímavosti nejhlubší zatopené jeskyně na světě. Unikátní přírodní oblast u Teplic nad Bečvou mohou lidé poznávat i díky speciálním brýlím 3D brýlím pro...

„Kompletně rekonstruovaná lebka již měla některé vymezující linie anatomických struktur, mezi nimi i umístění očních bulv,“ doplnil Drbal. Experti vytvořili dvě verze podoby dívčina obličeje. „Jedna je černobílá bez vlasů a se zavřenýma očima, druhá více subjektivní, barevná s vlasy a otevřenýma očima,“ uzavřel Drbal. K myšlence, aby dívka nebyla jen anonymní, když už má i tvář, inspiroval spárvu jeskyní třeba i ledovcový muž z Tirol s předívkou Ötzi. Jeho jméno poukazuje na místo nálezu.

Mladečské jeskyně se nachází v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Nálezy pravěkých fosilií nejsou v této oblasti ojedinělé. V jeskyních bylo nalezeno velké množství kostí pravěkých zvířat a pralidí i doklady jejich činnosti, jako jsou ohniště nebo kamenné nástroje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytla Správa jeskyní České republiky

Štítky archeologie, jeskyně, Mladečské jeskyně, Mlada, kromaňonka, lebka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seznamte se s Mladou. Kromaňonka z Mladečských jeskyní už má jméno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.