Počasí dnes23 °C, zítra26 °C
Pondělí 26. srpna 2024  |  Svátek má Luděk
Bez reklam

Novinky na střeše i pod ní. Šumperská knihovna prochází rekonstrukcí, získá digitalizační pracoviště

Významnou rekonstrukcí projde střešní a půdní část budovy šumperské knihovny. Rozlehlou stavbu čeká výměna střešní krytiny a instalace fotovoltaických panelů, důležitá novinka se bude připravovat v podkrovních prostorách. Vznikne zde totiž nové digitalizační pracoviště, které bude sloužit pro zpracování literatury oblasti Šumperska a Jesenicka. Práce na rekonstrukci by neměla omezit služby knihovny.

Plánovaná rekonstrukce střešní krytiny s následným vybudováním digitalizačního centra v půdních prostorech Městské knihovny T. G. Masaryka v Šumperku začala minulý týden. Stavba by měla trvat nejdéle do října 2025. „Knihovna bude mít díky dotačnímu titulu z IROP novou střechu, na kterou budou umístěny solární panely. Ty organizaci významně pomůžou snížit náklady na spotřebu elektrické energie,“ uvedla ředitelka knihovny Kamila Šeligová.

V části půdního prostoru pak bude vybudováno digitalizační a vzdělávací centrum. Knihovna se totiž chystá ve spolupráci s Vědeckou knihovnou v Olomouci, Vlastivědným muzeem v Šumperku a Státním okresním archivem Šumperk digitalizovat literaturu oblasti Šumperska a Jesenicka. Postupně by pak měla vzniknout databáze digitalizovaných dokumentů, která by byla přístupná pro uživatele těchto institucí. „Stavební část bude stát 28 milionů korun, na digitalizační technologie ještě nebyl vybrán dodavatel,“ doplnil místostarosta Karel Hošek (Šumperáci). Doplnil, že na tuto akci město získalo dotaci 25 milionů korun.

(NE)OBYČEJNÍ: Lucie a Daniel ze šumperské průmyslovky ovládli v Americe světový IT šampionát

Mezi nejlepší studenty z celého světa se kvalifikovali na finále soutěže Microsoft Office Specialist hned dva zástupci ze šumperské průmyslovky – Lucie Dorňáková a Daniel Židek. To byl však teprve začátek. Na prestižním klání poměřujícím znalosti...

Po dobu stavebních prací bude podle zástupců radnice pro veřejnost uzavřen dvůr knihovny, který bude sloužit pro zázemí stavby. Chod samotné knihovny však nebude nijak omezen. Knihovna naopak od 1. září rozšíří pro své čtenáře, kterých registruje téměř čtyři tisíce, nabízené služby. „První velkou novinkou je VerbisBox, který je umístěn u oploceného vchodu na dvůr knihovny. Čtenáři si mohou nově objednávat knihy k dodání i mimo otevírací dobu knihovny. Vyzvedávat si je budou v samoobslužném výdejním boxu,“ přiblížil mluvčí radnice Bohuslav Vondruška. Podmínkou poskytnutí této služby je mít zaplacený registrační poplatek a vlastnit mobilní telefon, nebo e-mail pro získání kódu k otevření VerbisBoxu.

Knihovna nově čtenářům umožní také přístup k dílům nedostupným na trhu prostřednictvím Národní digitální knihovny, která nabízí plné texty dokumentů vydaných na území České republiky do roku 2003. Pro čtenáře s platnou registrací se stačí do digitální knihovny, která zahrnuje například přístup do digitální knihovny Národní knihovny, Moravské zemské knihovny či Akademie věd ČR, pouze přihlásit, doplnili zástupci knihovny. Novinkou jsou od září také on-line platby a elektronické půjčování audioknih prostřednictvím aplikace Palmknihy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytlo město Šumperk

Štítky Investice, oprava, rekonstrukce, oprava knihovny, knihovna Šumperk, Olomoucký kraj, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinky na střeše i pod ní. Šumperská knihovna prochází rekonstrukcí, získá digitalizační pracoviště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.