Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Úterý 20. srpna 2024  |  Svátek má Bernard
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Lucie a Daniel ze šumperské průmyslovky ovládli v Americe světový IT šampionát

Mezi nejlepší studenty z celého světa se kvalifikovali na finále soutěže Microsoft Office Specialist hned dva zástupci ze šumperské průmyslovky – Lucie Dorňáková a Daniel Židek. To byl však teprve začátek. Na prestižním klání poměřujícím znalosti a dovednosti spojené se známými programy z dílny ikonické globální firmy slavil vítězství jak Daniel, tak i Lucie, která potvrdila své mimořádné nadání a z Ameriky po roce opět přivezla zlato.

(NE)OBYČEJNÍ: Od pokusů z domácí dílny až k oscarovému filmu. Dronaři z Hané se vznáší na top úrovni

Před třinácti lety začínali jako letečtí modeláři a nadšenci do nově objevované možnosti natáčení videa s použitím dálkově ovládaných dronů. Filip Brázdil a Antonín Nevrlý z Olomouce ze svého projektu během několika let vybudovali značku, která...

Nejprve čtvrté místo v Excelu a o rok později světový triumf v PowerPointu. Trojlístek známých aplikací softwarového giganta Microsoft uzavírá proslulý textový editor Word a i tento program ovládla v USA na mistrovství světa Microsoft Office Specialist nejlépe ze všech finalistů Lucie Dorňáková z VOŠ a SPŠ Šumperk. „Znamená to pro mě opravdu hodně. I když Office nikdy nebyl něco, čemu bych se chtěla věnovat, dost jsem si ho oblíbila a jsem ohromně hrdá na to, že se mi podařilo dosáhnout takových úspěchů. Nejraději mám asi PowerPoint – přeci jenom jsem dosáhla mého prvního úspěchu právě v něm. Mám ráda grafiku, a právě vymýšlet design prezentací mě prostě baví,“ říká dvojnásobná světová šampionka. Té výrazně pomohly právě zkušenosti z minulých let. „Věděla jsem, co mám očekávat a na co se mám připravit. Soutěž je hodně zaměřená na tvorbu projektu, u kterého jsem strávila neskutečné množství hodin. Navíc díky minulé výhře bylo mnohem jednodušší se motivovat – když to vyšlo jednou, proč by nemohlo i podruhé,“ uvažovala osmnáctiletá studentka informačních technologií.

Do Anaheimu tentokrát navíc cestovala se spolužákem ze stejné střední školy, z náročné národní kvalifikace se do světového finále probojoval také Daniel Židek. I on se nakonec v Kalifornii radoval z prvenství, zazářil s programem MS Excel. Společně absolvovali nejprve národní Office Arenu, která probíhá přibližně od února do května. V početné konkurenci si vysloužili místo na světovém šampionátu. „Od začátku jsme s Luckou vtipkovali o tom, jaké by to bylo neuvěřitelné, kdyby se nám oběma podařilo postoupit až do celostátního kola. Po našem úspěchu jsme začali vtipkovat i o účasti na MOS Championshipu. A nakonec se nám to skutečně podařilo, a dokonce jsme ho vyhráli,“ ještě nyní žasne Daniel.

Podle webu studuj.digital celosvětově soutěží v aplikacích Office přes milion studentů, z nich se mezi 148 finalistů ze 42 zemí se dostala i talentovaná dvojice z Olomouckého kraje.

„Uspět v mezinárodní konkurenci bylo o to těžší, protože víte, že před sebou máte reprezentanty například z Asie, kteří se na soutěž intenzivně připravují celé měsíce dopředu. Také víte, že tam jsou ti nejlepší z nejlepších, a mezi nimi jste i vy. Na soutěž jsem se připravoval – včetně Office Areny – asi půl roku, samotnému Championshipu jsem věnoval celý červenec. Vidět se na tom pódiu před ostatními a vědět, že veškerý čas, který jsem tomu věnoval, nepřišel vniveč, že jsem to dokázal... To byl pocit k nezaplacení,“ raduje se devatenáctiletý mladík, který na šumperské průmyslovce nastoupí po prázdninách do čtvrtého ročníku na elektrotechnice.

Samotná soutěž měla více částí, které testovaly znalosti programu, schopnost účastníků využít aplikaci k řešení problémů a dosažení zadaného výsledku. Se vším si navíc studenti ze Šumperku poradili na zlatou jedničku v angličtině. „Jednou z částí je taky úkol pro vybranou neziskovku, kde bylo třeba zadaná data zpracovat, upravit a vizualizovat, tak aby se nejlépe dodržela i nějaká identita společnosti,“ přiblížil Daniel.

(NE)OBYČEJNÍ: S hvězdářským dalekohledem v ulicích Olomouce. Vyměnil jsem kancl za vesmír, říká Michal Štipl

I poblíž historického centra Olomouce se kolemjdoucím občas naskytne nevšedně detailní podívaná na Měsíc a další vzdálené objekty vesmírné oblohy. Přímo ve městě totiž své dalekohledy a znalosti nabízí lidem hvězdář v ulicích Michal Štipl. I v...

Také Lucie obětovala mnoho času z první poloviny léta přípravě na světový šampionát, zatímco si vrstevníci užívali volné chvíle. Poté ale přišla cesta za oceán a vítězství, které vynaložené úsilí vrchovatě zúročilo. V Anaheimu navíc reprezentovala Českou republiku také studentka z Nového Bydžova Lenka Šedivá, která vystoupala až na stříbrnou příčku, a celý šampionát tak skoro ovládla malá země ze srdce Evropy. „Letos se zatím úplně poprvé povedlo přivézt do ČR medailí více, což bylo naprosto úžasné! Je mnohem lepší vyhrát ‚společně‘ a já mám ze všech velkou radost! Vytvořili jsme skvělý tým a vzájemně se podporovali. S Danem jsme navíc do USA přijeli o trochu dříve a prohlédli si spolu Los Angeles,“ komentuje veleúspěšná ajťačka z Bělé pod Pradědem.

„V LA jsem toho s Luckou prošel dost, největší wow pro mě ale byla velikost toho města a výhled z observatoře Griffith, ze které nebyl konec ani v dohlednu. Užil jsem si taky Disneyland a moře na Santa Monice, které bylo ten den dost příjemné. Celý pobyt v USA mi dal hodně, ať už vhled do trochu odlišné kultury, nebo setkání s ostatními účastníky. To vše ve mně zanechalo pocity a vzpomínky, na které jen tak nezapomenu,“ s nadšením vypráví Daniel, kterému při soutěži pomohly rady a myšlenky od spolužačky ze šumperské školy. „O soutěži jsem se dozvěděl až od Lucky. Bez ní bych se pravděpodobně nezúčastnil a nezkusil to, protože studuji jiný obor a nám se Office Arena standardně nenabízí. Jsem na ni moc pyšný, je úžasné, čeho dosáhla s tak malou pomocí. Její zkušenosti mi dodaly jistotu a důvěru v sebe, takže potom příprava šla mnohem lépe a i na Championshipu jsem byl díky ní mnohem klidnější,“ říká na adresu dvojnásobné vítězky Daniel.

Po loňském vítězství byla Lucie dokonce i tváří soutěže například na webu šampionátu a na dalších grafických materiálech. „Když jsem zjistila, že si mě organizátoři vybrali jako tvář letošního ročníku soutěže, měla jsem ohromnou radost a zároveň mě to o to více motivovalo – ta holka z webu přece musí vyhrát! Na soutěži mě pak mnozí lidé i poznávali, což bylo taky úžasné,“ usmívá se nadaná mladá žena, která svou budoucnost přirozeně vidí v oboru IT, počítačovým technologiím se chce věnovat i na vysoké škole. To Daniela láká spíše robotika. Každý student se podle pravidel může v každém z programů šampionátu účastnit jen jednou, Lucie tak své možnosti už vyčerpala. Naopak Dan z Velkých Losin by chtěl o účast a úspěch na studentském mistrovství ještě znovu zabojovat. „Nicméně ještě ani nevím, jestli bych si vybral Powerpoint nebo Word,“ pousmál se Daniel a Lucie dodává: „Určitě budu šampionáty dál sledovat a podporovat další soutěžící v příštích ročnících soutěže.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jake Campos, poskytla Lucie Dorňáková

Štítky soutěž, vzdělání, Microsoft Office, studium, Informační technologie, programování, Lucie Dorňáková, Daniel Židek, Šumperk, Kalifornie, Microsoft Excel, projekt, Anaheim, Microsoft, finále, USA, Disneyland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Lucie a Daniel ze šumperské průmyslovky ovládli v Americe světový IT šampionát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.