Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

Konec tradice křivého vánočního stromu? Prostějov chce doplnit systém ukotvení

V posledních letech v adventním období poutal pozornost obyvatel i návštěvníků Prostějova nerovně působící vánoční strom na náměstí T. G. Masaryka. Město připravuje opatření pro omezení naklánění zeleného symbolu Vánoc. Podle plánu radnice by se měly v okolí stromu rozmístit tři betonové krychle vysoké 1,3 metru a z nich mají být ke kmeni uvázána lana.

Prostějovští radní schválili usnesení, podle kterého doporučují zastupitelstvu přijmout rozpočtové opatření, které by zajistilo financování nové úpravy kotvení vánočního stromu. „Abychom eliminovali problém naklánění vánočního stromu, navrhujeme jištění pomocí lan, která budou zafixována ve třech betonových kotevních blocích. Strom bude umístěn do stávající železobetonové základové patky a zároveň jištěn pomocí tří stabilizačních lan, která budou na kmen stromu uvázána,“ shrnul v tiskové zprávě náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal (ANO).

Lidé v Prostějově opět řeší křivý vánoční stromeček na náměstí. Letos je to optický klam

V Prostějově už by to asi nebyly ty správné Vánoce, kdyby se neřešil křivý vánoční stromeček na náměstí. Na rozdíl od předchozích dvou let však letos jde o optický klam. Dvanáctimetrový smrk je rovný, ale rostl u domu, a tak má na jedné straně...

Součástí okolí tradiční dominanty vánočních trhů před radnicí by se tak měly stát také tři železobetonové krychle o hranách délky 1,3 metru, které budou rovnoměrně rozmístěné kolem stromu. „Toto řešení uvažuje s maximální výškou stromu 12,9 metru měřenou od vrcholu kotevní patky až po špičku stromu. Toto řešení vychází ze zpracovaného statického výpočtu bezpečnosti kotevních bloků pro zajištění vánočního stromu,“ doplnil náměstek Rozehnal.

Lidé v Prostějově brali v uplynulých letech specifické postavení stromu povětšinou s humorem. Podle zástupců města nebyl problém v nesprávném uchycení jehličnanu do připravené pozice. Například loni měla být dojem křivosti dán tím, že strom rostl u panelového domu a měl na jedné straně kratší větve. Obdobná byla situace o rok dříve „Ani v životě nebývá vše stoprocentní a krásné, každý má dostat šanci. To, že stromeček není zcela rovně rostlý, mu neubírá na sympatičnosti," komentovala tehdy s nadhledem celou situaci náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS) odpovědná za oblast kultury.

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky Vánoce, vánoční strom, tradice, křivý strom, strom Prostějov, bezpečnost, upevnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec tradice křivého vánočního stromu? Prostějov chce doplnit systém ukotvení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.