Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Pátek 6. září 2024  |  Svátek má Boleslav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Cvilín je poutní místo, ale také rozhledna s krásnými výhledy na Jeseníky a Beskydy

Město Krnov s více jak dvaceti tisíci obyvatel, které leží u hranic s Polskem na soutoku řek Opavy a Opavice, nabízí spoustu zajímavých míst. Jedním z nich je Cvilín, poutní místo ideální na příjemnou procházku, při které můžeme objevit například rozhlednu nebo poutní kostel Panny Marie Sedmibolestné.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Parkujeme v ulici výletní, kde je vybudováno parkoviště pro zhruba dvacet aut, parkoviště je zdarma. Nejdříve se projdeme k poutnímu Kostelu Panny Marie Sedmibolestné. V okolí nalezneme i křížovou cestu, lípu, která je stará více jak dvě stě let, několik soch a trojdílnou kapli z roku 1729. Celý tento areál s již zmíněným kostelem je od července 2018 Národní kulturní památkou.

Kostel byl vybudován v letech 1722 až 1728 na místě dřevěné kaple sv. Kříže a Sedmibolestné Panny Marie. Kostel je přístupný v období náboženských poutí, které začínají 30. dubna a končí dušičkovoi poutí na počátku listopadu. Tradice poutí na Cvilíně je stará více než čtyři sta let.

Nedaleko areálu se nachází kamenná rozhledna, která byla postavena v letech 1902 až 1903. Rozhledna je vysoká 29 metrů a při dobré viditelnosti je možné zahlédnout vrcholky Jeseníku a vzdálenějších Beskyd. Rozhledna je zpoplatněna a má otevírací dobu. Před návštěvou tedy doporučím zjistit si veškeré potřebné informace, abychom na místě nebyli překvapeni. U rozhledny se nachází také foto lavička ve tvaru srdce.

Nyní si areál s kostelem obejdeme z druhé strany a po neznačené cestě se dostaneme ke dvěma vyhlídkám nedaleko od sebe. Obě vyhlídky mají tvar kruhu a budeme z nich mít krásný výhled do blízkého okolí. Poté nás cesta zavede zpět na parkoviště.

Tip na závěr
Pokud se vydáme po zelené turistické značce směrem na Úvalno, dojdeme nejdříve ke zřícenině hradu Šelenburk ze 13. století a přes dolní a horní Hájnický rybník k rozhledně Hanse Kudlicha.

TIP NA VÝLET: Chrám přátelství, jez i Obelisk. Pohodový výlet Litovelským Pomoravím zvládnou i děti

Dnešní výlet nás zavede do Litovelského Pomoraví poblíž Olomouce. Čeká nás nejen příjemná procházka, ale také objevování méně známých míst. Celý okruh má lehce přes deset kilometrů, zvládnou ho jak děti, tak maminky s kočárkem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, rozhledna, Cvilín, Krnov, procházka, Beskydy, Jeseníky, poutní místo, kostel, pouť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Cvilín je poutní místo, ale také rozhledna s krásnými výhledy na Jeseníky a Beskydy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.