Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Nejhorší srpen za sedm let. Nezaměstnanost v Olomouckém kraji opět vzrostla

O 0,7 procenta se meziročně zvýšila míra nezaměstnanosti v Olomouckém kraji k poslednímu srpnovému dni. Aktuální hodnota je na úrovni čtyř procent a jde o nejvyšší číslo v tomto měsíci za posledních sedm let. Zatímco v celokrajském srovnání nezaměstnanost roste, na Jesenicku se tento ukazatel daří snižovat.

„Srpnový vývoj nezaměstnanosti v Olomouckém kraji byl poněkud netypický – jednalo se již o třetí měsíc v řadě, kdy nezaměstnanost vzrostla. V minulosti docházelo v letním období k nárůstu nezaměstnanosti většinou pouze v červenci,“ komentuje v tiskové zprávě statistická data ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci Vlastimil Přidal.

Úřad práce v Olomouckém kraji evidoval k poslednímu srpnu celkem 17 008 uchazečů o práci, což je o 331 víc než na konci července. Meziroční srovnání vykazuje větší rozdíl, loni v srpnu hledalo práci o takřka tři tisíce lidí méně. Největší nárůst nezaměstnanosti zaznamenali zástupci Úřadu práce na Olomoucku. „Zajímavý je také rozdíl ve vývoji nezaměstnanosti na Jesenicku, kde nezaměstnanost, jako v jediném z okresů v Olomouckém kraji, klesla o 38 osob. Zároveň tento okres vykázal už čtvrtý měsíc po sobě největší procentuální pokles nezaměstnanosti ze všech 77 okresů v ČR,“ upozornil ředitel Přidal. Jesenicko se tak po třech letech dostalo podílem nezaměstnaných na úroveň sousedního okresu Šumperk.

Průměrná mzda v Olomouckém kraji překročila 40 tisíc korun, celorepubliková hodnota je o pět tisíc vyšší

Průměrná mzda se ve druhém čtvrtletní letošního roku zvýšila v Olomouckém kraji o 6,6 procent na 40 729 korun. Po započtení nižší inflace tak došlo k nárůstu reálné mzdy o čtyři procenta. Hrubá mzda je i přes tento nárůst o 5125 korun nižší než...

„Úřad práce eviduje také zvýšený počet živnostníků, kteří přerušili či ukončili svou podnikatelskou činnost – od ledna se jednalo již o 1 161 osob, což je opět nejvyšší počet od roku 2017,“ uvedl mluvčí Úřadu práce ČR Martin Bušo.

Ke 31. srpnu letošního roku bylo v Olomouckém kraji v evidenci úřadu 8127 volných pracovních míst, na každé z nich tak statisticky připadá 2,1 uchazeče.

V každém z okresních měst Olomouckého kraje proběhne v následujících týdnech burza práce a vzdělávání, která zájemcům o zaměstnání či novou kvalifikaci představí různorodé možnosti. První ze série akcí proběhne 26. září v Šumperku, podrobné informace jsou k dispozici na webu. „Jedná se o přehlídky nejvýznamnějších a perspektivních zaměstnavatelů Olomouckého kraje, se kterými se společně prezentují spolupracující střední, vyšší a vysoké školy. Vstup a veškeré poradenství pro návštěvníky jsou zdarma,“ doplnil mluvčí Bušo.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Práce, nezaměstnanost, statistika, Olomoucký kraj, Jeseník, Šumperk, Olomouc, burza práce, Úřad práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejhorší srpen za sedm let. Nezaměstnanost v Olomouckém kraji opět vzrostla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.