Počasí dnes32 °C, zítra31 °C
Středa 4. září 2024  |  Svátek má Jindřiška
Bez reklam

Průměrná mzda v Olomouckém kraji překročila 40 tisíc korun, celorepubliková hodnota je o pět tisíc vyšší

Průměrná mzda se ve druhém čtvrtletní letošního roku zvýšila v Olomouckém kraji o 6,6 procent na 40 729 korun. Po započtení nižší inflace tak došlo k nárůstu reálné mzdy o čtyři procenta. Hrubá mzda je i přes tento nárůst o 5125 korun nižší než celorepublikový průměr.

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnanců v Olomouckém kraji ve druhém čtvrtletí roku 2024 o 2522 korun vyšší než ve stejném období předchozího roku. „Mzdová úroveň zaměstnanců v Olomouckém kraji byla ve 2. čtvrtletí 2024 průměrně třetí nejnižší v mezikrajském srovnání. Nižší byla pouze v krajích Karlovarském a Pardubickém,“ uvedl Jiří Frelich z Oddělení informačních služeb ČSÚ.

Bytová výstavba v Olomouckém kraji v prvním pololetí ožila, obrovský nárůst hlásí Prostějovsko

Po loňském výrazném propadu se bytová výstavba v Olomouckém kraji vrací opět k vyšším číslům. V prvním pololetí roku začala stavba 978 bytů, což je v meziročním srovnání takřka o třetinu více. Region zaznamenal druhý nejvyšší nárůst ze všech krajů...

Nárůst o 6,6 procenta byl v regionu mírně vyšší než v celostátním srovnání, mzdy v kraji ale stále zaostávají za hodnotou pro Českou republiku, která je na úrovni 45 854 Kč. V Praze je průměrný plat o více než 15 tisíc vyšší než v Olomouckém kraji. „S ohledem na růst spotřebitelských cen v České republice ve 2. čtvrtletí 2024 o 2,5 procenta se průměrná mzda v Olomouckém kraji meziročně reálně zvýšila o čtyři procenta. Nejvyšší reálný růst byl sledován v kraji Ústeckém, naopak nejnižší růst byl v Praze. V České republice se reálná mzda ve sledovaném období zvýšila o 3,9 procenta,“ komentoval Frelich.

V Olomouckém kraji došlo ve druhém čtvrtletí k poklesu průměrného evidenčního počtu zaměstnanců, který se snížil o 1,2 procenta na 216,8 tisíc osob. „Jednalo se o relativně i absolutně druhý nejvyšší úbytek mezi kraji. K růstu počtu zaměstnanců došlo pouze ve čtyřech krajích,“ podotkl Jiří Frelich.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová

Štítky Peníze, finance, příjem, mzda, plat, průměrná mzda, statistika, Olomoucký kraj, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Olomouckém kraji překročila 40 tisíc korun, celorepubliková hodnota je o pět tisíc vyšší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.