Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Voda může být nebezpečná i po skončení záplav. Hygienici varují před znečištěním

Hygienici od začátku letošního roku evidují nárust počtu případů žloutenky typu A v celém Česku i v Olomouckém kraji. Hygiena je tématem i při povodních. Voda může být znečištěna bakteriemi ze žump nebo čističek. Na Jesenicku už včera vodohospodáři doporučili vodu z vodovodu před použitím převařovat.

Vodovody a kanalizace Jesenicka vydali doporučení, aby občané převařovali vodu z veřejného vodovodu. „Toto doporučení platí pro obyvatele města Jeseník a obcí Bělá pod Pradědem, Česká Ves, Hradec-Nová Ves, Lipová-lázně, Mikulovice a Písečná. Toto doporučení platí až do odvolání,“ stojí na webových stránkách společnosti.

Podle krajských hygieniků je při povodních třeba důkladně dbát na osobní hygienu. „Je také důležité zajištění pitného režimu, přípravy stravy, mytí materiálu určených pro styk s potravinami pouze vodou, které není povodněmi znečištěná,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí hygienické stanice Markéta Koutná.

Na koho se při povodních obrátit? Obce i záchranáři zřizují infolinky

Extrémní povodně sužují Jesenicko a Šumpersko. V okolí Jeseníku dnes nevyjela ani hromadná doprava, obce na severu kraje jsou odříznuté. Hasiči už během víkendu zachránili 45 lidí a evakuovali skoro dva tisíce osob. Kam se v případě nouze obrátit?...

Hygienici v Olomouckém kraji od začátku letošního roku zachytili celkem 21 případů žloutenky typu A. V minulém roce šlo o šest případů, v roce 2022 dokonce pouze o dva. Způsob přenosu tohoto onemocnění může být přímý kontakt s nakaženou osobou, ale také prostřednictvím kontaminované potravy nebo vody. Důležité je tak dodržování hygienických pravidel při odklízení škod způsobených záplavami. Lidé, kteří se dostanou do zatopených prostor, mohou být vystaveni riziku infekce. Voda může být často kontaminována výkaly pocházejícími z žump nebo čističek.

„Původci takových onemocnění mohou vniknout do organismu člověka i nepatrně poškozenou kůží, a proto je žádoucí omezit styk vody a bláta s tělem člověka použitím osobních ochranných pomůcek. Nebezpečné pro zdraví lidí jsou leptospiry, původci onemocnění známých jako listerióza, tulamérie nebo viry způsobující hepatitidu A,“ varují hygienici.

Další informace k povodním a hygieně jsou k nalezení na webových stránkách Krajské hygienické stanice. Hygienici uvádějí základní hygienická pravidla nebo postupy k sanaci zasažených studní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky povodeň, hygiena, žloutenka, hepatitida A, znečistění, kontaminace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda může být nebezpečná i po skončení záplav. Hygienici varují před znečištěním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.