Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Vodík jako palivo budoucnosti, proměny mozku nebo Franz Kafka. Noc vědců zítra nabídne bohatý program

Vodík jako palivo budoucnosti, využití umělé inteligence v umění, kouzla fyziky a chemie, ale také bližší pohled na dílo Franze Kafky nabídne letošní Noc vědců, která zítra otevře dveře Univerzity Palackého, přerovské Vysoká školy logistiky nebo hvězdárny v Prostějově.

Od smrti Franze Kafky letos uplynulo 100 let, kafkovskou Proměnou proto bude inspirovaná letošní Noc vědců, která se uskuteční v pátek 27. září po 17. hodině. "Letošní Noc vědců je pro Olomoucko v mnoha ohledech speciální. Podařilo se nám akci rozšířit do dalších tří měst v regionu a zároveň připravit pro návštěvníky rekordní program,“ naznačil koordinátor akce Ondřej Martínek z oddělení marketingu olomoucké univerzity.

Do programu nově přibyl například Prostějov, tamní hvězdárna v Kolářových sadech láká na pozorování hvězd a pokusy se světlem nebo tvoření s vesmírnou tematikou. Za vědou mohou zájemci vyrazit také do Přerova, ve firmě Olympus Medical Products Czech nahlédnou do výroby resekčních elektrod a sond využívaných při lékařských zákrocích, otevře se i Vysoká škola logistiky.

Umělá inteligence pomáhá odhalit manipulaci. Program vyvinuli odborníci z Univerzity Palackého

Členové týmu E-Bezpečí z pedagogické fakulty olomoucké univerzity přišli s novým programem FactNinja. Ten pomocí umělé inteligence analyzuje grafický obsah a hledá v něm manipulativní techniky, argumentační fauly a další neetické praktiky. Obrázek,...

Bohatý program čeká na návštěvníky na pracovištích Univerzity Palackého. Do svých oborů dají nahlédnout všechny fakulty, Vědeckotechnický park, Pevnost poznání nebo Knihovna UP. Na teologické fakultě si zájemci budou moci prohlédnout výstavu studentských fotografií na téma Proměna, na filozofické fakultě se seznámí s pohledem nederlandistů na dílo Franze Kafky nebo s možnostmi využití umělé inteligence v audiovizuálním umění. 

Na lékařská fakultě si návštěvníci vyzkoušejí chirurgické šití a endoskopické vyšetření žaludku, podívají se na proměny mozkové tkáně nebo vývoj plodu a člověka. V laboratořích na návštěvníky čekají pokusy s kapalným dusíkem, mluvit se bude o proměně vodíku v energii a jeho využití jako paliva budoucnosti. K vidění bude výstava vědeckých komiksů, chybět nebudou fyzikální a chemické pokusy, deskové hry nebo pozorování noční oblohy. 

Program Noci vědců je přístupný zdarma, na některé prohlídky je však nutné se předem zaregistrovat. Mezi pracovišti bude zdarma jezdit autobus. Kompletní program a další informace jsou na nocvedcu.cz.

Ohodnoť článek

Foto poskytla Univerzita Palackého/Vojtěch Duda

Štítky Noc vědců, program, Franz Kafka, palivo, Olomoucký kraj, Univerzita Palackého v Olomouci, Vysoká škola logistiky, Prostějov, Přerov, Olomouc, Pevnost poznání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodík jako palivo budoucnosti, proměny mozku nebo Franz Kafka. Noc vědců zítra nabídne bohatý program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.