Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Umělá inteligence pomáhá odhalit manipulaci. Program vyvinuli odborníci z Univerzity Palackého

Členové týmu E-Bezpečí z pedagogické fakulty olomoucké univerzity přišli s novým programem FactNinja. Ten pomocí umělé inteligence analyzuje grafický obsah a hledá v něm manipulativní techniky, argumentační fauly a další neetické praktiky. Obrázek, plakát nebo leták si může programem nechat zanalyzovat kdokoliv a zdarma.

„Nástroj je navržen tak, aby analýzu prováděla plně umělá inteligence, bez jakéhokoli lidského zásahu. To zaručuje objektivitu a konzistenci výsledků,“ vysvětlil v tiskové zprávě vedoucí týmu E-Bezpečí Kamil Kopecký. „V době, kdy se neetické praktiky stávají běžnou součástí politických kampaní a marketingových strategií, je FactNinja neocenitelným pomocníkem pro všechny, kdo chtějí mít přehled o pravdivosti a etičnosti informací, které jim jsou prezentovány,“ doplnil.

Univerzita Palackého (UP) v Olomouci prohrála soud s fyzikálním chemikem Radkem Zbořilem z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN UP), který univerzitu žaloval kvůli krácení odměn. Za ušlou mzdu, úroky z prodlení a soudní...

Webovou aplikaci FactNinja může využít kdokoli. Je zcela zdarma a dostupná bez registrace. Do programu stačí nahrát jakýkoli obrázek a za chvíli vám umělá inteligence napíše, zda je podle ní reklama v pořádku, či skrývá něco neetického. FactNinja dokáže zanalyzovat běžnou reklamu, satiru, vtipné obrázky i jakýkoliv jiný grafický obsah.

„Našeho AI ninju jsme vyzkoušeli také na příspěvcích různých politiků na sociálních sítích a sledovali, zda jejich vlastní komunikace také není manipulativní a neetická. I zde dokázal náš nástroj vygenerovat zajímavé výstupy, které poměrně přesně identifikovaly triky, kterých se autoři dopustili,“ dodal Kopecký.

FactNinja může najít uplatnění také ve školách. Můžou ho využívat učitelé mediální výchovy nebo českého jazyka a ukázat tak žákům, jak společnost ovlivňuje reklama a jaké manipulační techniky využívá. Dokáže také odhalit, jak reklamy pracují s emocemi, například se strachem. Nástroj využívá k analýze technologii GPT-4 Omni, což mu umožňuje rozpoznávat široké spektrum manipulačních technik. I přes pokročilost technologie ale nemusí být analýza, samozřejmě, vždy naprosto přesná.

Program FactNinja vytvořili odborníci z Pedagogické fakulty UP a je dostupný každému zdarma na webových stránkách factninja.cz. Tam jsou k vidění také všechny analýzy, které program doposud provedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl tým E-Bezpečí

Štítky Umělá inteligence, FactNinja, Univerzita Palackého, UP, Pedagogická fakulta, manipulace, AI

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělá inteligence pomáhá odhalit manipulaci. Program vyvinuli odborníci z Univerzity Palackého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.