Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Graffiti u třídy 17. listopadu nebo molo na Laguně. Přerované vybírali projekty v participativním rozpočtu

Už potřetí mohli Přerované vybírat projekty, které navrhl někdo z jejich spoluobčanů a na které město vyčlenilo jeden a půl milionu korun. V hlasování nejvíce upěly čtyři projekty. Streetart graffiti, molo na Laguně, oprava přejezdů pro cyklisty a vznik klidové zóny v Popovicích. Do hlasování se letos zapojilo přes 1500 lidí.

„Letos se do hlasování zapojilo 1533 Přerovanů a ti rozhodovali o deseti návrzích, přičemž každý hlasující mohl přidělit projektům šest kladných hlasů a tři záporné. Hlasovalo se do 4. října,“ vysvětlila v tiskové zprávě marketérka města Jana Pivodová. I v letošním ročníku město z rozpočtu na projekty vyčlenilo jeden a půl milionu korun. Projektů se za tuto částku dá realizovat více. „Do částky milion a půl se vešly tyto návrhy – streetart-graffiti přerovských osobností za 200 tisíc, molo na Laguně rovněž za 200 tisíc, nápad nazvaný „jezdit bez drkotání“ za 300 tisíc a klidová zóna v Popovicích za půl milionu korun,“ uvedl primátor Petr Vrána (ANO).

Nejvíce hlasů získal plán ozdobit lokalitu poblíž třídy 17. listopadu. Do participativního rozpočtu ho navrhl Václav Havlík. „Prostřednictvím uměleckého graffiti budou připomenuti význační přerovští rodáci – básníci Oldřich Mikulášek a Josef Kainar, hudebníci Pavel Novák a Jaroslav Wykrent. Moderním způsobem bude takto ozdobena jedna z přerovských lokalit, a navíc se vzdá hold Přerovanům, kteří zásadně ovlivnili českou kulturu. Součástí tohoto street artového díla by mohly být vybrané citace z děl dotyčných umělců,“ popsal svůj projekt autor.

Sdílená kola v Přerově oslovila tisíce lidí, město hledá nového poskytovatele oblíbené služby

Nového provozovatele služby sdílených jízdních kol bude pro příští tři roky hledat přerovská radnice. Ve městě je možnost dotovaného vypůjčení bicyklů mimořádně oblíbená, smlouva s aktuálním poskytovatelem v závěru roku vyprší. Magistrát předpokládá...

Dalšího zvelebení se dočká také přerovská Laguna. Vzniknout by tam mělo molo, které lidem nabídne možnost dalšího vyžití. „Inspirací pro tento návrh byly České Budějovice, kde jsou na vodě umístěna plovací mola. Přesně to v Přerově chybí. Přitáhnout lidi k vodě a více využít tuto část města,“ vysvětlila autorka návrhu Jana Koláčková. Třetí vybraný projekt zpříjemní život přerovským cyklistům. Autor Jan Horký ho nazval „Jezdit bez drkotání“.

„Výškový rozdíl mezi chodníkem či cyklostezkou a vozovkou bude nově 0 cm. Dojde k odstranění nepohodlných, nenormových a neplynulých přechodů a přejezdů z cyklostezky či chodníku na vozovku a zpět. Oprava by se mohla týkat například světelné křižovatky Velká Dlážka-Kopaniny, ulic Komenského-Wurmova, Komenského-Havlíčkova, Komenského-sjezd k pivovaru a dalších,“ stojí v popisu projektu.

Posledním podpořeným projektem je vznik klidové zóně v části Popovice. Ten do hlasování poslal Jiří Mašek. Podle jeho návrhu by měl na nevyužívaném pozemku vzniknout prostor pro odpočinek a relaxaci. „Součástí klidové zóny by byly lavičky, sportovní prvky pro důchodce, hrací prvky pro děti, případně vodní prvek – a byla by provedena i výsadba zeleně,“ popsal svou vizi Mašek.

Všechny vybrané projekty vyjdou město na 1,2 milionu korun. Zbylých 300 tisíc ale nemohlo být využito. „Dalším podpořeným návrhem totiž bylo hřiště v Petřivalského ulici v hodnotě 500 tisíc korun, ale to už svým rozpočtem přesáhlo alokovanou částku milion a půl, takže v souladu s pravidly participativního rozpočtu se už do konečného součtu nevešlo,“ vysvětlil František Zlámal, vedoucí oddělení koncepce a rozvoje města na přerovském magistrátu.

Přerov organizoval participativní rozpočet letos už potřetí. V minulých letech občané Přerova podpořili pořízení mobilního letního kina, zelené zastávky MHD, osazení Žerotínova náměstí květinami nebo kameny zmizelých.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytlo město Přerov

Štítky Přerov, rozpočet, participativní rozpočet, 2024, hlasování, výsledky, graffiti, streetart, molo, Laguna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Graffiti u třídy 17. listopadu nebo molo na Laguně. Přerované vybírali projekty v participativním rozpočtu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.