Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Bílá pastelka pomáhá po pětadvacáté. Sbírka pro zrakově postižené probíhá i v Olomouci

Již čtvrt století probíhá celonárodní charitativní sbírka Bílá pastelka na podporu nevidomých a slabozrakých, dobrovolníky v bílých tričkách mohou lidé potkat v první polovině tohoto týdne také v ulicích Olomouce. Prodejci symbolických pastelek budou v době dobročinné akce působit v přibližně dvou stovkách měst a obcí v České republice.

V období Dne bílé hole, který připadá na 15. října, bývá každoročně stanovený termín konání veřejné sbírky Bílá pastelka. Samotná pastelka symbolizuje mimo jiné odvahu překonávat překážky spojené se ztrátou zraku.

Letošní 25. ročník charitativní události probíhá od pondělí 14. října do středy 16. října. I v ulicích Olomouce se lidé mohou setkat s dobrovolníky v tričkách s novým logem sbírky. Základní výše příspěvku je 30 korun, dárci za tuto částku získají bílou pastelku s bílou nebo barevnou tuhou. Další možností bude i příspěvek přes QR kód umístěný na sbírkových kasičkách, či jinými způsoby, které organizátoři akce přibližují na webových stránkách.

Dvojnásobná pomoc v Šumperku. Dárci krve přispějí na léčbu malé Elišky

Šumperská transfúzní služba chystá na pátek 8. listopadu speciální akci. Za každého, kdo v tento den přijde darovat krev nebo plazmu, přispěje NADACE AGEL 500 korun na léčbu malé Elišky. Ta trpí atrofií mozku.

„Z vybraných finančních prostředků se podpoří služby, které poskytuje obecně prospěšná společnost Tyfloservis a její zakladatel zapsaný spolek Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Obecně prospěšná společnost Tyfloservis nabízí podporu, informace a nácvik dovedností lidem, kteří přes vážné zrakové potíže hledají cestu k co možná nejsamostatnějšímu životu,“ uvedla Klára Hájková, vedoucí olomoucké oblastní odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS).

Odborníci ze společnosti Tyfloservis pomáhají těžce zrakově postiženým lidem s nácvikem důležitých dovedností, jako je například orientace v prostoru, či poznávání Braillova bodového písma. Peníze ze sbírky poslouží i na dlouhodobé projekty, v minulosti tak lidé přispěli k financování Střediska výcviku vodicích psů, navigačního centra, centra pro odstraňování bariér, vydávání periodik pro zrakově postižené a mnoha dalších aktivit.

„Vloni činil výtěžek sbírky v celé republice 4 670 551 Kč. Regionální střediska obou organizací sídlí v Olomouci na adrese I. P. Pavlova 69. Bezplatné služby jsou dostupné všem, kteří mají v dospělém věku vážné potíže s viděním,“ podotkla Klára Hájková.

Ohodnoť článek

Foto poskytla Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých

Štítky Charita, pomoc, podpora, sbírka, veřejná sbírka, Bílá pastelka, SONS, Tyfloservis, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílá pastelka pomáhá po pětadvacáté. Sbírka pro zrakově postižené probíhá i v Olomouci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.