Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Město Prostějov vyhlásilo soutěž na nové logo. Tentokrát oslovilo profesionální grafiky

Prostějovská radnice ve spolupráci s organizací Czechdesign vyhlásila designérskou soutěž na nové logo a vizuální identitu města. Radní tentokrát oslovili profesionální grafiky. Zaslané návrhy posoudí odborníci na začátku prosince a poté ještě na konci ledna. Nový vizuální styl města bude veřejnosti představen příští rok v létě.

Prostějov se snaží získat logo od roku 2013. Město postupně zorganizovalo veřejnou soutěž, spolupracovalo s grafičkou a oslovilo také žáky a studenty. Pokaždé ale jeho snaha skončila nezdarem. Prostějov je jedním z posledních statutárních měst, které logo nemá.

"Cílem soutěže je nejen vytvoření nového loga města, ale také komplexního balíčku grafických řešení pro různé komunikační kanály, včetně úředních dokumentů, propagačních materiálů, Prostějovských radničních listů a webových stránek města. Součástí zakázky je také tvorba manuálu vizuálního stylu, který stanoví jednotná pravidla pro budoucí grafické výstupy města," uvedla mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Dvoukolové soutěže se účastní pětice grafických studií a designérů. Na návrhu nového vizuálního stylu Prostějova pracují odborníci ze Studia Matouš, Studia XY, Studia 2plus1 a také grafičky Kristýna Krahulíková a Věra Marešová. Soutěž byla oficiálně zahájena minulý týden na prostějovské radnici, kde účastníci získali dodatečné informace o zakázce. Poté následovala procházka po hlavních městských dominantách. Designéři mají šest týdnů na přípravu svých soutěžních návrhů.

Tomáš Vincenec po loňském úspěchu připravil další unikátní kalendáře. Letos jsou o Prostějově, okolí a industrii

S unikátními kalendáři na příští rok opět přichází prostějovský výtvarník, umělec a spoluautor několika knih o místní architektuře Tomáš Vincenec. Po loňském úspěchu si zájemci mohou nyní pořídit tři kalendáře s jeho nezaměnitelným rukopisem, které...

Radní se rozhodli tvorbu loga zadat profesionálním grafikům na začátku letošního roku poté, co loňská výtvarná soutěž na vizuální styl byla uzavřena bez určení vítěze. Své grafické návrhy do soutěže zaslalo několik školáků a studentů, avšak žádný zástupce města nezaujal. Prostějov se snažil získat logo i v roce 2013, kdy kvůli tomu uspořádal veřejnou soutěž. Lidé tehdy do veřejné soutěže poslali 204 návrhů loga Prostějova a radní v prvním kole vybrali pět nejzdařilejších. Radní ale všechny návrhy nakonec zamítli.

Grafická podoba loga Prostějova, které následně vytvořila výtvarnice Věra Marešová, v sobě snoubila prvky znaku města a letecký pohled na Prostějov. Smlouvu s Marešovou ale radnice neuzavřela, jelikož její návrh vyvolal mezi obyvateli rozporuplné reakce.

Prostějov nyní disponuje městským znakem, který představuje svisle půlený štít. V jeho pravé zlaté polovině je červená mříž ze čtyř kosmých a pěti šikmých pásů se zlatými hřeby na křížení v podobě šesticípých hvězdiček. V levé modré polovině štítu je půl černé nekorunované orlice se zlatými drápy, zobákem a červeným jazykem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky logo, Prostějov, soutěž, grafika, veřejná soutěž, styl, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Prostějov vyhlásilo soutěž na nové logo. Tentokrát oslovilo profesionální grafiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.