Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Boj s časem před zimou. Po povodních je nejen na Jesenicku obrovská poptávka po vysoušečích

Zima se blíží, v některých domech zasažených povodňovou pohromou je ale stále vysoká vlhkost. V interiérech na Jesenicku, Šumpersku či v Moravskoslezském kraji jsou v provozu tisíce vysoušečů zdiva. Po výkonné technice zajišťující rychlejší odvlhčení staveb je stále vysoká poptávka, rozsah katastrofy byl mimořádný. Na severu regionu lidé vědí, že není čas před příchodem mrazů otálet.

V zasažených partiích Olomouckého kraje probíhá postupná oprava zničených silnic, infrastruktury a také náročný úklid a obnova bytů a domů, které nepotkal nejhorší osud v podobě zřícení či nařízené demolice.

Podle mluvčího Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) Marka Navrátila se po akutní fázi odklízecích prací přesunulo zaměření obyvatel zasažených oblastí na nutné odvlhčení budov. „Kromě plynových topidel jsou vysoušeče nyní nejžádanější technickou položkou, která lidem v zasažené lokalitě pomáhá. Všechny naše zásoby jsou již rozpůjčované v terénu. Potřebnost této pomocné techniky je vysoká,“ říká mluvčí charitativní organizace, která je jednou z řady institucí zapojených do pomoci v místech poničených živelnou katastrofou. ACHO podle mluvčího půjčilo lidem 231 vysoušečů, další se chystá nakoupit i díky prostředkům, které lidé posílají na konto finanční sbírky, peníze na nejrůznější formu pomoci jsou stále potřeba.

Zdarma až domů. Lesy ČR pomohou vyplaveným lidem na severu kraje, darují jim palivové dřevo

Státní podnik Lesy ČR pomůže vyplaveným lidem na severu kraje. Domácnostem daruje tři tisíce metrů krychlových palivového dřeva v hodnotě asi 3,5 milionu. Dřevo firma přiveze lidem domů zdarma. Povodně v polovině září zdecimovaly v Olomouckém kraji...

„Budeme ještě vysoušeče i plynová topidla dokupovat, i když to není úplně jednoduché, trh je opravu zasycený velkou poptávkou.  Na Jesenicku se spěchá s vysoušením, aby se toho stihlo do zimy co nejvíce. Pak bude vše energeticky náročnější, a hlavně je potřeba, aby zdivo bylo co nejvíce prosté vody, v mrazu by pak mohlo docházet k poškozování zdiva,“ upozorňuje Navrátil, s tím, že ACHO organizovalo také přednášky, kde odborník z oblasti stavebnictví prezentoval lidem správné postupy efektivního a bezpečného vysoušení budov. Podle doporučení by se jedna místnost měla vysoušet s využitím přístroje i čtyři dny, což při nutnosti obnovy několika místností v domě znamená s jedním zařízením poměrně dlouhý časový úsek.

- Před vysoušením je nutné důkladně odstranit veškeré nečistoty a vlhké materiály, včetně omítek a výmalby, které by zamezovaly přirozenému odpařování vlhkosti ze zdiva.
- Místnost je třeba utěsnit, aby se zabránilo přístupu vlhkého vzduchu zvenku. Klidně přelepte dveře izolepou. Důležité je i ucpání odpadů.
- Do místnosti se nevchází. Stačí sem přijít ráno a večer kvůli vylití vody z nádobky.
- Vysoušeče musí pracovat nepřetržitě, a to nejméně 3–4 dny v jedné místnosti, aby došlo k efektivnímu odpaření vody ze zdiva.
- Jakékoli větrání během vysoušení je nevhodné, protože narušuje celý proces a je jen zátěží na spotřebu energie.
- V případě podsklepených domů se doporučuje začít právě sklepními prostory, čímž se sníží vzlínání vody do vyšších pater.

Zdroj: Charita Česká republika

V akci jsou hasiči, vojáci, pracovníci obcí, charitativních organizací či dobrovolníci, kteří jsou nadále v regionu poničeném záplavami potřeba. Pomáhat do zasažených oblastí vyrazila už několikrát podle svých možností také například Kateřina Zemanová ze Šlapanic u Brna. „Problém s vysoušením je opravdu akutní, hraje se o čas. Jako dobrovolník jsem byla s partou lidí pomáhat v Bělé pod Pradědem, České Vsi nebo ve Velké Kraši. Lidé jsou naprosto zoufalí, teprve teď jim začíná docházet, že nemají kde přečkat zimu. Další pomoc je potřeba, měl by se více zapojit i stát,“ míní dobrovolnice z Jihomoravského kraje.

Na Švýcárně padl extrémní srážkový rekord. Za den napršelo skoro 400 litrů na metr čtvereční

Na stanici Loučná nad Desnou - Švýcárna naměřili meteorologové nový rekord denního úhrnu srážek. Během 14. září napršelo celkem 386 milimetrů. Překonán tak byl rekord ze stanice Bedřichov z roku 1897. Několikadenní extrémní deště vedly na Jesenicku,...

Koordinaci komplexního souboru činností spojených se záchranou poničené oblasti Jesenicka a Šumperska zajišťuje Krizový štáb Olomouckého kraje. „V současné době bylo expedováno do postižených oblastí přes dva tisíce vysoušečů. Vysoušeče jsou v současné době dostupné, v rámci pomoci od okolních států a v rámci zásob Správy státních hmotných rezerv a řeší se v jednotlivých obcích individuálně dle aktuálních požadavků. Potřeba odvlhčovat zasažené nemovitosti je stále akutní a zvyšuje se i v souvislosti s nástupem zimního období,“ shrnula situaci mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

Do postiženého regionu putuje i mezinárodní pomoc z Belgického království, 212 vysoušečů různých typů předal Hasičskému záchrannému sboru České republiky konzul belgické ambasády Adrien Vernimmen.

Aby se povodňová apokalypsa neopakovala. Jesenicko bude se státem hledat nové pozemky pro domy

Po návštěvě zničujícími povodněmi zasažené oblasti na severu Olomouckého kraje prezentoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) úvodní myšlenky koncepce, podle které by už neměli lidé na Jesenicku budovat domy v aktivní záplavové zóně, stát a...

V lokalitě se zničenými a následně opravenými silnicemi se podařilo takřka stoprocentně obnovit dodávky elektrické energie, problematičtější je stav plynovodů. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) bylo povodní poničeno přes 200 kilometrů potrubí, důležitou infrastrukturu se všude zřejmě nepodaří do zimy opravit. „V současné době zbývá připojit cca třicet procent odběratelů postižených povodněmi. Na opravách se intenzivně pracuje,“ doplnila mluvčí hejtmanství.

Pro občany zasažených obcí je vysoušení i vytápění domů přímotopy či oprava jiných typů vytápění dalším citelným nákladem v době, kdy utrpěli vysoké škody poničením majetku. Stát v jednom z programů uvolnil z rozpočtu miliardu korun, paušálně počítá s přidělením přibližně 40 tisíc korun každé zasažené domácnosti, o konkrétní výši bude rozhodovat obec či město. Například v Jeseníku bylo podle starostky Zdeňky Blišťanové (Jeseník srdcem) povodní dotčeno na 800 domácností. „Programy pro domácnosti jsou uvedeny například na webových stránkách Státního fondu životního prostředí. Zde je řešena, mimo jiné, i kompenzace za výdaje na energie,“ podotkla mluvčí Minxová. S problémy Jesenicka se seznamoval v úvodu týdne také nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN), který po osobní návštěvě uvedl, že jeho resort také připraví programy na podporu obyvatel, které pomohou s úhradou nájmů v náhradním ubytování či s náklady na energeticky náročné vysoušeče či přímotopy.

Do povodní zničených obcí mohou dobrovolníci vyrazit ideálně za spolupráce s některou s organizací, které zajišťují pro obyvatele také klíčovou materiální pomoc – jedná se zejména o Český červený kříž, Maltézskou pomoc, Dobrovolnické centrum Univerzity Palackého a Arcidiecézní Charitu Olomouc.

Dobrovolnická pomoc
Maltézská pomoc na situaci okamžitě reagovala na do nejvíce zasažených lokalit zatím vyslala přes 600 dobrovolníků. Pomoc je ale i nadále potřebná a dobrovolníci, kteří mají chuť pomáhat, se mohou registrovat do 13. října. „Chtěli bychom vyjádřit obrovské díky všem, kteří se jakkoli zapojili do pomoci a bez jejichž nasazení by nebylo možné zvládnout všechny náročné úkoly, spojené s odstraňováním následků povodní a podporou postižených rodin. Zároveň naléhavě prosíme každého, kdo ještě může pomoci, aby se přihlásil,” prohlásil Michal Umlauf, vedoucí Olomouckého centra Maltézské pomoci. Práce je stále mnoho a každá pomocná ruka je vítána. Ubytování je zajištěno v místních školách a komunitních centrech, a na místě je také poskytováno základní občerstvení. „Dobrovolníky vysíláme na základě potvrzené potřebnosti od obcí, proto prosím nezahlcujte obecní úřady telefonáty s nabídkami pomoci. Spolupracujte s organizacemi, které tuto činnost koordinují, aby byla pomoc co nejefektivnější,“ apeluje Michal Umlauf.
Dobrovolníci poskytují pomoc v postižených oblastech, jako Jeseník, Mikulovice, Česká Ves, Lipová-lázně, Ruda nad Moravou, Bělá pod Pradědem a mnoha dalších obcí, kde pomáhají s odklízením naplavenin a odstraňováním dalších škod. V období od 16. září do 8. října se přes Maltézskou pomoc zapojilo více než 1250 registrovaných dobrovolníků, z nichž 630 se přímo podílelo na akcích v terénu pod záštitou Maltézské pomoci. Během zásahů byli všichni zapojení pojištěni a dohromady odpracovali více než 1000 dní.
Zdroj: Maltézská pomoc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Charita Česká republika

Štítky Povodně, Jeseníky, extrémní srážky, v Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, dobrovolnictví, pomoc, podpora, Dobrovolnické centrum, Univerzita Palackého, Maltézská pomoc, charita, Arcidiecézní charita Olomouc, Český červený kříž, vysoušeče, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boj s časem před zimou. Po povodních je nejen na Jesenicku obrovská poptávka po vysoušečích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.