Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Olomoucké koleje ponesou jméno prvního polistopadového rektora Jařaba. Přejmenují se 17. listopadu

Olomoucká Univerzita Palackého přejmenuje Šmeralovy koleje, nově ponesou jméno prvního polistopadového rektora Josefa Jařaba, který loni v květnu zemřel. Rozhodl o tom Akademický senát. Symbolicky by nové jméno měly koleje nést od letošního 17. listopadu.

"Pan profesor Josef Jařab byl vynikající akademik, pedagog a první porevoluční rektor naší univerzity. Jeho významné působení v oblasti vzdělávání a přínos k akademickému rozvoji univerzity jsou inspirací pro současnou i budoucí generaci studentů a ostatně i akademiků. Pan profesor Jařab byl také známý svou aktivní účastí ve veřejném životě a podporou akademických svobod," stojí v důvodové zprávě pro senát univerzity.

Podle předsedkyně Akademického senátu UP Ireny Smolové tuto aktivitu iniciovali studentští senátoři. "Přejmenování vyjadřuje naši úctu k tomu, co Josef Jařab jako první polistopadový rektor pro Univerzitu Palackého vykonal," podpořil změnu i rektor Martin Procházka.

Jméno prvního polistopadového rektora Josefa Jařaba nese v Olomouci také náplavka řeky Moravy, která vznikla při stavbě protipovodňových opatření a byla slavnostně otevřena loni v červnu. Pojmenován po něm je úsek nábřeží na pravém břehu řeky Moravy od mostu u Bristolu dál podél ulice Blahoslavova a areálu vysokoškolských kolejí až po most na třídě Kosmonautů.

Smutek a respekt. Olomouc se loučila se zesnulým profesorem Jařabem

Stovky lidí dorazily na poslední rozloučení s profesorem Josefem Jařabem do olomouckého kostela svatého Mořice. Literární teoretik, překladatel, senátor a první polistopadový rektor Univerzity Palackého zemřel na začátku května ve věku 85 let....

První polistopadový rektor Univerzity Palackého v Olomouci Josef Jařab zemřel loni v květnu, bylo mu 85 let. Výrazná osobnost Olomouce, respektovaný znalec a překladatel americké literatury vedl olomouckou univerzitu v letech 1990 až 1997. Byl výraznou postavou listopadových událostí roku 1989 v Olomouci, byl zakládajícím členem Občanského fóra v Olomouci.

Do Olomouce také přivedl řadu osobností z celého světa, jako byl například básník Allen Ginsberg, divadelní režisér a herec Peter Ustinov nebo novinář a publicista Pavel Tigrid. Univerzita Palackého se díky Jařabovi stala v květnu 1990 první vysokou školou v tehdejším Československu, která udělila čestný doktorát prezidentovi Václavu Havlovi.

Po vypršení rektorského mandátu v Olomouci působil jako rektor Středoevropské univerzity v Budapešti. Přednášel ve 30 zemích, působil na několika amerických univerzitách. Je nositelem čestných doktorátů dvou amerických a jedné anglické univerzity. Byl dvakrát zvolen senátorem.

Prezident vyznamenal nedávno zesnulého profesora Jařaba, Zdenu Mašínovou i Dinu Štěrbovou

Prezident republiky u příležitosti včerejšího státního svátku vyznamenal také nedávno zesnulého profesora a bývalého rektora Univerzity Palackého Josefa Jařaba, sestru bratří Mašínů a dceru protinacistického odbojáře Josefa Mašína Zdenu Mašínovou,...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytla Univerzita Palackého Olomouc

Štítky Josef Jařab, koleje, jméno, ocenění, rektor, úmrtí, Olomouc, univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci, náplavka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké koleje ponesou jméno prvního polistopadového rektora Jařaba. Přejmenují se 17. listopadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.