Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Podzimní Floru navštívilo přes 25 tisíc lidí

Plné sklepy a spíže. Takové bylo hlavní motto letošní poslední, podzimní etapy zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc. Během čtyř dnů prošlo branami Výstaviště Flora Olomouc kolem 25,5 tisíce návštěvníků včetně držitelů čestných a volných vstupenek. Je to zhruba o pětistovku méně než vloni, konečná čísla se ale budou ještě upřesňovat podle výsledků prodeje online vstupenek přes internet.

Letošní 21. ročník celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc - podzimní etapa, nad kterým opět převzal záštitu ministr zemědělství Marian Jurečka, doplnily už tradičně oblíbený festival gastronomie a nápojů Olima a také Podzimní zahradnické trhy. Motto podzimní Flory znělo tentokrát Plné sklepy a spíže a v tomto duchu se nesla i hlavní expozice v největším pavilonu A. Návštěvníci si tak mohli vychutnat rozmanité barvy i vůně toho nejlepšího ovoce a zeleniny od špičkových tuzemských producentů - členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR - uloženého po sklizni ve špajskách a sklípcích.  Přístavba pavilonu A opět patřila společné expozici Českého zahrádkářského svazu s ovocem, zeleninou, prodejem burčáku a vín, výstavkou hub a také vyhledávaným poradenstvím.

Na galerii pavilonu potěšily návštěvníky oblíbené Dny moravských vín s řízenými degustacemi vedenými zkušenými sommeliéry. V sobotu ve 13 hodin pak byly na scéně Samba u palmového skleníku vyhlášeny výsledky 13. ročníku Grand Prix ovocných destilátů Flora košt. Letos se do soutěže přihlásilo 270 vzorků z nejrůznějších koutů Čech, Moravy i Slezska, což znamenalo vzhledem k nepřízni počasí pro domácí pěstitele spíše slabší ročník. Mezi vítězi v deseti kategoriích si nejčestnější místo nalezla hruškovice pana Miroslava Vaculíka z Vřesovic. „Je to pro mě velká čest, že jsem toto ocenění ve zdejší odborné soutěži získal. Už dříve se mi zde podařilo vyhrát některé z jednotlivých kategorií, tentokrát jsem ale poprvé uspěl v celkovém pořadí. Olomoucká Flora je pro mě takovou srdeční záležitostí,“ vyznal se vítěz Miroslav Vaculík.

Nejen on si však z podzimní Flory odnesl ocenění za svou produkci. Své ceny převzali také ovocnáři a zelináři a předány byly rovněž diplomy v nejprestižnějších kategoriích: Pohár ředitele Výstaviště Flora Olomouc získaly Pavla Bukolská a Hana Tunková za architektonické ztvárnění hlavní expozice v pavilonu A na téma Plné sklepy a spíže, cenu předsedy představenstva společnosti Výstaviště Flora Olomouc Východočeská ovocnářská unie za dlouholetou spolupráci a Čestné uznání ředitele výstaviště Flora Olomouc pánové Vítězslav Bičík, Bronislav Hlůza a Pavel Koudelný za obsažné a estetické uspořádání letošní výstavy hub.

Na podzimní Floře byly rovněž prezentovány výsledky soutěží prestižních potravinářských značek kvality Klasa, Regionální potravina Olomouckého kraje a Výrobek OK. Ceny si odnesly mimo jiné třeba pivo Chomout Režná Bára z chomoutovského pivovaru Chomout nebo kachní stehýnka ve vlastním sádle pečená z Bezchlebovy rodinné konzervárny Via Delicia.

Nejbližší velkou akcí pořádanou v areálu Výstaviště Flora Olomouc budou tradiční a návštěvnicky oblíbené vánoční trhy Vánoce Flora 2016 ve dnech 9. - 18. prosince.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Facebook Výstaviště Flora Olomouc a.s.

Štítky výstava, sklep, spíž, Flora Olomouc, Výstaviště Flora Olomouc, a.s., Česko, Marian Jurečka, Olomouc, Morava, Český zahrádkářský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzimní Floru navštívilo přes 25 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.