Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Mladík vytáhl raněného muže z hořícího auta, zachránil mu tím život

Novým Gentlemanem silnic se stal Jaromír Burďák z Podolí u Mohelnice na Šumpersku. Svou pohotovou reakcí a statečností zachránil život řidiči, který do něj narazil a zůstal v bezvědomí v hořícím autě. Dokázal ho z vozidla včas vyprostit a zavolat pomoc. Dnes za tento čin převzal v Šumperku 102. titul Gentlemana silnic, který již jedenáctým rokem uděluje Česká pojišťovna ve spolupráci s Policie ČR.

K dopravní nehodě došlo v polovině listopadu loňského roku krátce před třiadvacátou hodinou mezi obcemi Libivá a Zábřeh u Šumperka. Osmadvacetiletý řidič vozidla Fiat Bravo vjel náhle do protisměru a čelně narazil do protijedoucího vozidla Škoda Fabia, které řídil Jaromír Burďák. Po nárazu vyjel fiat zcela mimo vozovku, naboural do dopravního značení a po nárazu do travnatého svahu začal okamžitě hořet. Jeho řidič zůstal v bezvědomí uvnitř.

„Viděl jsem dvě světla, co se řítí v protisměru a během sekundy mi proběhlo hlavou: ‚Co mám teď proboha dělat?‘ Instinktivně jsem strhnul volant a auto se otočilo o 180 stupňů. Hned poté, co jsem se vzpamatoval z prvotního šoku, jsem přímo naproti sobě spatřil havarovaný hořící vůz,“ popisuje první okamžiky bezprostředně po nehodě Jaromír Burďák.

Dvaadvacetiletému zachránci se podařilo i s tříštivou zlomeninou prstu otevřít dveře havarovaného vozu a dostat se k jeho řidiči. „Dotyčný visel bezvládně na bezpečnostním pásu a z hlavy mu tekla krev. Nevěděl jsem, zdali je vůbec ještě na živu,“ vzpomíná oceněný Gentleman silnic. Zraněného řidiče se mu podařilo odtáhnout do bezpečné vzdálenosti, dát do stabilizované polohy a zavolat na linku 158. Policie i se záchranáři dorazili během chvíle a řidič fiatu byl posléze s poraněním hlavy převezen do šumperské nemocnice.

„Dělal jsem to, co byla moje morální povinnost. Rád budu věřit tomu, že by to samé na mém místě udělal i kdokoli jiný,“ uzavírá svoji zkušenost, která je mezi motoristy stále spíše výjimkou, Jaromín Burďák.

Štítky silnice, Šumperk, Policie České republiky, Generali Česká pojišťovna, okres Šumperk, Mohelnice, Podolí, Zábřeh, Libivá, Fiat Bravo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladík vytáhl raněného muže z hořícího auta, zachránil mu tím život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.