Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Soudní spor na zkoušku. V celostátní soutěži vyhráli studenti práv z Univerzity Palackého

V simulovaném soudním procesu pořádaném společností dTest nejlépe obstáli studenti Univerzity Palackého. Ve třetím ročníku celostátní soutěže Spotřebitelskoprávní moot court obhájili posluchači olomoucké právnické fakulty vítězství z roku 2020.

Letošní ročník soutěže pro budoucí advokáty se zaměřil na online aukční společnosti v oblasti realit. Soutěžní soudní případ vycházel z reálných stížností spotřebitelů na tyto společnosti, které si účtují registrační poplatek, ačkoliv spotřebitel často vůbec netuší, že se k jeho úhradě zavazuje.

Studenti si v roli advokátů vyzkoušeli nanečisto zastupovat obě strany sporu. Do soutěže se přihlásilo více než 30 dvou až čtyřčlenných týmů ze všech právnických fakult v České republice. V písemném kole musely všechny týmy vypracovat podání k fiktivnímu soudu jak za žalobkyni – spotřebitelku, tak za žalovanou společnost. Deset nejlepších týmů postoupilo do ústního kola, které se konalo na konci listopadu v Brně.

Univerzita investovala do bydlení pro studenty. Rekonstrukce stála před šedesát milionů

Především vyšší komfort nabízí olomouckým vysokoškolákům rozsáhlá rekonstrukce prostor vysokoškolských kolejí na třídě 17. listopadu. Stavební práce a modernizace interiérů stály přes 60 milionů korun. Na kolejích je pro studenty zhruba 500 míst.

Jednání ve Spotřebitelskoprávním moot courtu bylo velmi podobné tomu skutečnému u soudu. Argumenty a znalosti studentů posuzovala odborná porota. „Porota složená z uznávaných odborníků byla jedním z největších lákadel pro studenty. Po každém jednání obdrželi od poroty zpětnou vazbu, která jim může pomoci v jejich budoucí profesní kariéře,“ uvedl Jaroslav Švehla ze společnosti dTest.

Vítězem soutěže s celkově nejvyšším počtem bodů se stal tým studentů z Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve složení Radomil Kočí, Lukáš Vlk a Vojtěch Hudec. Tento tým zároveň odevzdal nejlepší písemné podání. „Poprvé v historii námi organizované soutěže došlo ke shodě absolutního vítěze s vítězem nejlepšího písemného podání,“ podotkl Švehla. Cenu za nejlepšího řečníka obdržel student Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Boleslav Tomšík.

Moot court představuje ve školním prostředí formu praktické výuky a jeho cílem je připravit studenty právnických fakult na vystupování před soudem. Moot court se vždy soustředí na právně složité případy, kde neexistuje jasné a jednoduché řešení.

Soutěžní soudní případ
Viktorie Nováková měla zájem o koupi rodinného domu. Jelikož chtěla rodinný dům koupit co možná nejlevněji, rozhodla se využít služeb portálu www.k-aukce.cz. Podmínkou pro zobrazení kompletních informací o nemovitostech nabízených na portálu byla registrace. Viktorie se tedy zaregistrovala, po 90 dnech od provedení registrace jí ovšem přišlo od provozovatele portálu upozornění, že neuhradila registrační poplatek ve výši 5199,- Kč. Viktorie byla překvapená a zmatená, povinnosti hradit poplatek si nebyla vědoma. Napsala tedy společnosti, že nic platit nebude. Společnost jí odpověděla, že pokud nezaplatí, budou peníze vymáhány soudní cestou.
Má společnost právo na zaplacení registračního poplatku?
Vyznáte se v pravidlech nakupování na e-shopech? Zboží můžete vrátit vyzkoušené ale nezničené

Kdo by neznal a někdy nevyužil možnost nakoupit v internetovém obchodě. Z pohodlí domova a v kteroukoliv denní či noční hodinu objednáte, zboží rovnou zaplatíte a už jen čekáte na jeho doručení, případně na výzvu k osobnímu odběru. Ale co když...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto dTest

Štítky soutěž, vzdělání, spotřebitel, právník, spor, soud, Univerzita Palackého, Univerzita Palackého v Olomouci, poplatek, DTest, Brno, Česko, Právnická fakulta Univerzity Palackého, Právnická fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soudní spor na zkoušku. V celostátní soutěži vyhráli studenti práv z Univerzity Palackého  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.