Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Mladá lektorka z Bostonu učí studenty v Šumperku anglicky. Oblíbila si pohádky a svíčkovou

Čtyřiadvacetiletá absolventka Boston College z Massachusetts v USA nyní vyučuje šumperské středoškoláky angličtinu. Ze začátku pro ni byla čeština tvrdým oříškem, nyní už si čte například české pohádky. U studentů ji překvapilo, že se bojí vyjádřit svůj názor.

Rachel Drew z Bostonu působí na Střední odborné škole v Šumperku v rámci prestižního Fulbrightova programu. "Chtěla jsem se zlepšit ve výuce a metodice jazyků pro žáky, kteří nemají angličtinu jako mateřský jazyk. Zároveň jsem se chtěla dozvědět něco o jiné zemi, její kultuře a zvycích," vysvětluje sympatická Američanka.

Na severu Olomouckého kraje se již aklimatizovala, oblíbila si pravou českou svíčkovou a zamilovala si procházky městem, které v Americe nejsou příliš obvyklé. Čeština je pro ni ovšem poměrně tvrdým oříškem. "V září jsem uměla jen pár frází. Teď už mám za sebou online kurz, čtu české pohádky, ale čeština je poměrně náročný jazyk a stále mám problémy s komunikací," svěřuje se.

Výjimečné talenty z Olomouce: Laura a Matthew získali prestižní cenu Zlatý oříšek

Na prestižní ocenění Zlatý oříšek pro nejšikovnější děti České republiky dosáhly hned dvě mimořádně talentované osobnosti z olomouckého gymnázia Hejčín. Na slavnostním předávání obdržela cenu jedenáctiletá baletka a zpěvačka Laura Mohylová a spolu...

V USA jsou studenti vedeni k diskusi

Česká republika má podle ní ve srovnání s USA jednu velkou výhodu v tom, že zde existuje velký výběr středních škol s různým zaměřením. V USA je pouze jeden druh střední školy, který je pro všechny stejný.

Ve výuce angličtiny vidí pokroky. "Těší mne, že žáci se zlepšují. Naopak mne překvapilo, že se bojí vyjádřit svůj názor. U nás jsou studenti vedeni k diskusi nejen ve škole, ale i v rodině," popisuje americká učitelka. Za sebou už má také první vysvědčení. V USA je hodnocení podobné, akorát mladší děti dostávají slovní hodnocení a na střední škole žáci nedostávají známky, ale jsou hodnoceni písmeny od A po F.

Lektorka přiznává, že po návratu do Bostonu se určitě nechá inspirovat českým stylem výuky. "Líbí se mi, že při výuce jazyka se žáci v hodinách zaměřují na konverzaci, výslovnost, gramatiku, a tak více proniknou do problematiky cizího jazyka. Ve Spojených státech se metodika zaměřuje spíše na přirozené vstřebávání jazyka a vysvětlování do hloubky se někdy opomíjí," srovnala.

Studenti pojedou na stáže do Maďarska a Polska

Podle ředitelky Střední odborné školy Šumperk Evy Kostecké je největším přínosem každodenní kontakt studentů s rodilou mluvčí. Lektorka kromě výuky vede také English club, kde se žáci mohou dále zdokonalovat. "Máme obrovské štěstí, že Rachel ve škole máme," usmívá se ředitelka. 

V rámci programu Erasmus+ nyní šumperské studenty čekají zahraniční stáže. Na začátku března pojede na třítýdenní stáž 24 žáků do maďarské Budapešti, kde budou pracovat ve čtyřhvězdičkových hotelech. A na přelomu března a dubna se na stáž vydá dalších 27 žáků do polského Krakowa. "Odborná stáž proběhne ve čtyřhvězdičkových hotelech, v botanické zahradě Jagellonské univerzity a v místních zemědělských farmách,“ dodala ředitelka.

Přerov vypisuje soutěž o Komenském. Připomíná si 430 let od jeho narození

Prostřednictvím výtvarné i literární soutěže se rozhodla přerovská radnice připomenout nadcházející výročí 430 let od narození Jana Amose Komenského, které připadá na konec března. Soutěž je vyhlášena ve třech kategoriích a oslovuje lidi napříč...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Šumperk | Zdroj Město Šumperk

Štítky angličtina, lektorka, Boston, výuka, střední škola, Šumperk, USA, pohádka, Boston College, Massachusetts, Olomoucký kraj, Jagellonská univerzita

Mladá lektorka z Bostonu učí studenty v Šumperku anglicky. Oblíbila si pohádky a svíčkovou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.