Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Za kuchařskými dovednostmi v novém. Škola v Zábřehu získala gastro učebnu s moderním vybavením

Novou moderní gastro učebnu za téměř 1,8 miliónu korun zprovoznila Střední škola sociální péče a služeb v Zábřehu. Na financování se významně podílel Olomoucký kraj, který chce v podobných investicích pokračovat napříč regionem. Cílem je podpořit rozvoj oborů, o něž je na trhu práce největší zájem.

Zázemí pro praktickou výuku žáků oborů Kuchař – číšník a Stravovací a ubytovací služby se rozšířilo propojením s bývalým kabinetem. Do zvětšeného prostoru s novými instalacemi a rozvody pak putovala profesionální kuchařská zařízení.

„Z nového vybavení budou moci žáci využívat například moderní konvektomat, vakuovou baličku, barový drtič ledu a podobně. Kraj se touto investicí snaží podpořit nejen kvalitu odborné výuky, ale také přilákat více zájemců o obory v gastronomických službách,“ dodal Aleš Jakubec (TOP 09), radní Olomouckého kraje pro oblast školství.

Na modernizaci vybavení se podílel Olomoucký kraj, který do projektu investoval necelý milion korun, více než 800 tisíc pak putovalo z rozpočtu projektu Implementace krajského akčního plánu v Olomouckém kraji II.

VIDEO: Děti ze základních a uměleckých škol nakreslí obrázky do připravované cyklomapy Olomoucka

Děti ze základních a uměleckých škol v Olomouckém kraji budou kreslit obrázky do připravované cyklomapy Olomoucka, která by se na trhu měla objevit letos v létě. V ručně malované mapě nebudou chybět například tipy na cyklovýlety pro rodiny s dětmi...

„Nejen ze své osobní zkušenosti na Správě kolejí a menz Univerzity Palackého v Olomouci dobře vím, jak moc nám v současnosti na trhu práce chybí profese, které vychovává právě naše škola v Zábřehu. Moderně zařízená gastro učebna spolu s odbornými pedagogy umí vybavit studenty této školy potřebnými znalostmi a kompetencemi, a lépe je připravit pro budoucí zaměstnavatele, kteří na ně nejen v rámci Olomouckého kraje velmi čekají. Držím škole i studentům a studentkám palce. A děkuji,“ prohlásil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN).

Modernizace gastro učebny zábřežské školy je součástí daleko rozsáhlejšího krajského projektu. Ten chce na podobné investice vynaložit v celém regionu přibližně 55 miliónů korun. „Zaměří se přitom na podporu těch oborů, po nichž je na trhu práce největší poptávka. Kromě investičních a modernizačních akcí dojde také k prohloubení spolupráce mezi školami a firmami z regionu,“ uvedla mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.

Kraj mezi studenty polytechnických oborů a řemesel rozdělí 8 milionů

Budoucí instalatéry, elektrikáře, zedníky, mechaniky a studenty a studentky řady dalších oborů podpoří i ve školním roce 2021/2022 olomoucké hejtmanství. Rada Olomouckého kraje schválila pravidla pro stipendia určená žákům vybraných učňovských a...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Vzdělání, škola, střední škola, Zábřeh, Gastro učebna, kuchyně, Olomoucký kraj, učebna, investice, trh práce, Střední škola sociální péče a služeb, Aleš Jakubec, TOP 09, Josef Suchánek, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za kuchařskými dovednostmi v novém. Škola v Zábřehu získala gastro učebnu s moderním vybavením  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.